Störningar på kanaler från Mux 3

Efter uppgraderingen av marknätet fick en kund störningar på TV6, Sjuan, TV8, TV9, TV10, TV11, TV12, TLC och Discovery så hon så hon kontaktade Elon i Hofors som hänvisade till mig.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal antenn på skorstenen.

En koll inne i vardagsrummet visade att det var väldigt dålig signal på Mux 6, men i övrigt borde det inte vara några störningar om det nu inte var något periodiskt fel.

Att Mux 6 var svag mitt i frekvensområdet var knepigt, för oftast är det de högsta frekvenserna som dämpas mest.

Kunden hade en gammal Panasonic TV som bara klarade DVB-T, så därför kunde hon inte se kanalerna som sänder i DVB-T2. Men samtliga kanaler i Mux 3 hade störningar. För att få bra signalkvalitet på rubbet måste jag åtgärda antennen sa jag och klättrade upp på taket.

När jag kom ända upp till nocken såg jag en riktig rysare. Takstegen satt löst!

På den gamla antennen var en kopplingsbox öppen, så den var i dåligt skick.

Skorstensfästet var också dåligt.

Jag gjorde en testmätning med en handhållen logperiodisk antenn och såg att det skulle bli bra.

Men jag ville inte dra fast ett nytt skorstensfäste på skorstenen för då är det stor risk att tegelstenarna lossnar.

Så jag monterade den nya antennen på ett väggfäste med maströr.Jag drog även en ny kabel ner till vardagsrummet så det blev godkänd signal på rubbet. Men det tråkiga är att det fortfarande var störningar på kanalerna från Mux 3, så alltså måste det vara fel på Panasonic TV’n.


Edit 20211019

Idag besökte jag kunden igen och kopplade in en XORO HRM 8761 Ci+ mottagare.Det är en bra fjärrkontroll och bra menyer så det gick lätt att installera alla kanaler.

Sen satt jag i kundens Ci-modul i boxen men då pixlade kanalerna precis på samma sätt som tidigare.

Så jag körde till Elon i Hofors och köpte en ny Ci+ modul.

Tillbaka hos kunden satt jag i programkortet i den nya Ci+ modulen som jag sedan satt i XORO-mottagaren och då funkade allt 🙂

Men för att kolla vad som egentligen var fel satt jag i den nya Ci+ modulen med programkort i Panasonic TV’n, men då pixlade bilden. Så det var faktiskt fel på både kundens Panasonic TV och Ci-modul.

Ett nytt problem som uppstod är att Panasonic TV’n inte kommer ihåg att att den var inställd på HDMI 1 för att få bild från XORO-mottagaren. När man stänger av och startar om TV’n så hamnar den i TV-läget som då säger “ingen signal” eftersom antennkabeln sitter i XORO-mottagaren.

Så då måste kunden trycka på AV-knappen (Audio & Video) och välja HDMI 1 ingången i menyn för att få bild från XORO-mottagaren.

Kommentarer inaktiverade.