Signalsökning i Kårtäkts Fäbodar

En kund som hade köpt ett hus i Kårtäkts Fäbodar ville ha hjälp med att fixa signal till de fria marksända kanalerna, dvs. SVT’s kanaler och TV4.

Jag berättade redan i telefonen att det är mycket svårt att få någon signal till marksänd TV i Kårtäkts Fäbodar, men kunden ville ändå att jag kom dit för han hade köpt en stor antenn.

Jag kom dit, kopplade en Logperiodisk antenn antenn till instrumentet och började leta signal. Nere vid huset var det total radioskugga, men när jag gick upp på en kulle hittade jag i alla fall Mux 7 från Gävle. Men signalen på Mux 7 var så svag att instrumentet inte ens kunde presentera ett kvalitetsvärde. Vad Mux 7 innehåller kan du se här.

Det syntes bara lite brus från Mux 1 (som innehåller SVT’s kanaler) i Gävle.

Jag testade att ta in Mux 7 från Gävle med kundens antenn, men det var bara hälften av vad den logperiodiska antennen presterade.

Jag kopplade in den logperiodiska antennen igen och vred runt åt alla håll. Tillslut hittades en svag Mux 7 från Hofors.

Grannen såg oss och berättade att han hade minsann bild på TV’n.

Vi gick då in till grannen där jag kollade vad han hade för signal efter förstärkaren.

Som väntat hittades inte Mux 7 eftersom grannen hade en UHF-antenn. I övrigt var det hyfsad signalkvalitet, men ibland kunde det bli störningar med pixlar i bilden sa grannen. Att det blir störningar ibland förstår jag, för det är signalen in i förstärkaren som bestämmer signalkvaliteten. Om förstärkaren kan trolla fram en signal vid t.ex. 37 dB så försvinner signalen om det bara faller en enda dB. Så att trixa med förstärkare är lite osäkert.

Så om det ska vara en stabil mottagning måste de som bor eller har fritidshus i Kårtäkts Fäbodar ta in TV signalen från satellit, eller streama via 4G-nätet.

Jag sa lite på skoj till kunden att man kan dra en kabel från grannen som i alla fall har lite signal. Men vid närmare eftertanke kanske alla i området kan gå ihop och montera en hög fackverksmast med antenner i toppen, för att sedan bygga ett litet kabel-TV-nät.

Kommentarer inaktiverade.