Ännu en bordsantennen som inte funkade.

En kund fick signalproblem med sin bordsantenn så hon kontaktade mig. Jag förstod redan vid telefonsamtalet att det inte skulle funka med en bordsantenn, för det har aldrig gjort det tidigare.

Hos kunden började jag med att kolla antennen.

Jag gjorde en datalogg för att se vad den levererade för signal och som ni ser var det uselt.

Problemet med bordsantenner är att de inte får någon bra signal att förstärka, så de förstärker även det som inte ska vara med.

Som ni ser på spektrumet så är det massor av oönskade signaler.

– Men så dåligt kan det väl inte vara när det har funkat förut, sa kunden.
Det är svårt att förklara utan en massa tekniska termer, men jag ska försöka förklara hur det trots allt kan vara bild ibland.

  • För marksänd TV ska en godkänd signal ha en styrka på minst 45 dBµV som ni ser i kolumnen Power/Level.
  • Den oerhört viktiga signalkvaliteten ska vara minst 25 dB som ni ser i kolumnen MER.
  • Det intressanta är nu den sista kolumnen LM, som står för Link Margin, alltså hur mycket marginal det finns till störningarna och så fort det finns några siffror där blir det bild i TV’n. Men nu är 1,6 dB och 0,1 dB, som jag har ringat in med grönt, fruktansvärt nära störningarna.


Enligt kraven ska det vara minst 6 dB i Link Margin. Om då signalkvaliteten halveras p.g.a. väder etc. så har man fortfarande 3 dB i LM. Alltså om man håller sig till normerna kan man halvera halva signalen innan störningarna kommer.

Jag gick ut på balkongen där jag kopplade in en Logperiodisk antenn till instrumentet, sen visade jag kunden hur det ska se ut.

Det gick bra att skruva dit antennen på balkongräcket.

Det räckte med 5 meter koaxialkabel, sen fanns det signal till Boxermottagaren i vardagsrummet.
Som ni ser är signalstyrkan ungefär som med bordsantennen, men den stora skillnaden är att det nu är en signalkvalitet som heter duga 🙂

Jag tog en skärmdump på spektrumet för att visa kunden hur en störningsfri signal ska se ut.


Sen kollade jag (och upplyste kunden om) att både Boxer-mottagaren och TV-apparaten klarar MPEG4-komprimeringen som de marksända kanalerna byter till snart.

Tyvärr finns det inga genvägar till den perfekta signalen. Många tror att en “billig” bordsantenn ska leverera bra signal, men det gör den inte, så det är bara bortkastade pengar att köpa en sådan.

En riktig antenn, monterad på rätt ställe och injusterad med ett professionellt antenninstrument kostar en slant, men då slipper ni kunder i alla fall irriterande störningar.

Kommentarer inaktiverade.