Skadad kabel eller fukt i skarv?

Kunden sa att signalen brukade försvinna när det regnade så när vi snackade i telefonen misstänkte jag dålig kontakt i nån kopplingsdosa, men när jag kom dit såg jag att de hade en rejäl antenn. En Wisi EA34 som jag hade monterat för 15-20 år sedan, men de antennerna brukar det aldrig bli fel på så jag gick in för att kolla om det kanske var fel på antennförstärkaren.

Jag mätte signalen direkt ur ett antennuttag som kunden hade satt dit och det var riktigt dålig signal. När jag skruvade bort locket och kollade i uttaget såg jag att det var en vit koaxialkabel medan det var en svart koaxialkabel uppe vid antennen. Säkert en skadad kabel, men hur skulle jag se det under det nya plåttaket?

Jag klättrade upp på taket och klippte av den svarta koaxialkabeln, kopplade in instrumentet och gjorde en koll som visade att rubbet var godkänt.

Även Mux 6 gick in bra uppe vid antennen.

Så det var “bara” att göra en ny skarv och dra ner en ny koaxialkabel till vardagsrummet, sen blev det bra signal.

För att signalen skulle räcka till sovrummet anslöt jag kundens förstärkare som gav +15 dBµV.

Nu blev det bra signal även i sovrummet.

Så den 15 år gamla Wisi EA34 antennen få hänga med ett tag till.

Kommentarer inaktiverade.