Montering av ny antenn åt Rodlei

Först skulle det monteras en Canal digital parabol men montören från Falun tyckte att det var för mycket skog i vägen så han åkte därifrån. Orsaken till att han bara lämnade stället var säkert för att han bara hade en liten bil utan mer prylar än parabolen han skulle montera. Tydligen hade han inte en riktig kompass heller för han hade kollat åt ett annat håll. Det gäller som sagt att ha en stor servicebuss med prylar för alla eventualiteter.

När jag kom dit såg jag att det förvisso var mycket skog, men det skulle gå att montera parabolen en bit från huset. Det skulle dock krävas att kunden grävde ner ca. 40 meter koaxialkabel och det lät för jobbigt.

Så jag började söka efter ett ställe där den marksända signalen gick in. Jag gick runt med en handhållen antenn och kollade men det var svårt att få godkänd signal till alla Muxar samtidigt. Tillslut lyckades jag hitta ett ställe där signalen var ganska bra, men tyvärr var det långt från vardagsrummet.

Nästa problem var att röret måste sitta 50 cm. från väggen så jag fick kombinera ihop 2 olika fästen.

Till vindskivan kunde jag använda ett VF-210.

Längst upp på röret monterade jag en logperiodisk antenn.


En koll av signalen direkt från antennen visade att Mux 5 var aningens under godkänt värde.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera signalen direkt från antennen.

Jag visade kunden vilka kanaler som sänder från Mux 5.

Efter en tidsödande kabeldragning kunde jag montera en förstärkare i sovrummet där det inte fanns någon TV. Men eftersom jag ändå var tvungen att montera en förstärkare kunde jag lika gärna förbereda för det.

En koll av signalen ut +20 dB utgången ur förstärkaren.

En koll av signalen ur +10 dB utgången till sovrummet.

Jag kollade hur signalen såg ut efter 26 meter kabel till TV’n i vardagsrummet.

Förstärkaren trollade lite så nu blev det godkänd signal från Mux 5.

Även Mux 1 blev bra.

Bra att du är klar nu när Zak kommer på besök tyckte Rodlei.

Kommentarer inaktiverade.