Pizzeria Amorinen

Uppdatering 2018-07-26. Se längre ner!


De ringde från Hoist och berättade att det förekom störningar på TV 12 i pizzeria Amorinen, Sandviken. Att uppdraget kom via Hoist beror på att kunden har tecknat ett speciellt distributionsavtal som man måste ha till TV-kanaler för offentliga visningar. I avtalet ingår visningsrätten, men inte service av kundernas TV-anläggningar.

Jag klättrade upp på taket och såg att det förvisso var lite dålig signal, men med ett MER-värde på 13,4 dB borde det inte förekomma några störningar.

Jag justerade parabolen och framförallt polarisationsinställningen som gav några dB till.

15,5 dB var allt som Viasat-parabolen klarade av att leverera. Egentligen ska en sån här offentlig lokal ha mera signalreserv, men att övertyga pizzabagare om det brukar vara svårt.


Uppdatering!

Felet återkom ganska snart efter att jag hade lämnat stället, så idag åkte jag tillbaka och började med att kolla signalen, som såg ut att vara felfri.

Men sen såg jag något skumt på spektrumvisningen så jag bytte mikrovågshuvud.

En ny dokumentation visar bra värden.

Kanalen ifråga, TV12, sänder från 11,385-H så det var lika bra att dokumentera den speciellt.

Jag ringde pizzerian efter ca. 8 timmar för att höra om det fortfarande fungerade bra och det gjorde det. Så det var nog fråga om ett periodiskt fel på mikrovågshuvudet från Sharp.

2 Kommentarer

  1. Hej!
    Detta är kanske lite off topic men om man riktar en parabol mot canal digitals satellit på en Finlux TV och man bara får in östeuropeiska thor kanaler bland annat MTV europe (högband, symbolrate 2750 eller 2800), beror det på att man saknar rätt operatörs profil eller att man bara justerat dåligt? (Trots att man får 99% signal kvalité till transponder som enbart heter thor (0.8W), inte thor 5/6/7 intelsat 10-12), vad händer om man gör en kanalsökning utan CAM/operatör profil? Svar hade uppskattas starkt. MVH Filip.

    • Ursäkta att svaret har dröjt, men det är semestertider.
      Att man gör en kanalsökning har ingenting med programkort eller CA-modul att göra. Det är bara i steg 2 som programkortet ska låsa upp kanalerna som man har hittat.

Kommentarer är stängda