Sändarfel i Hofors konstaterat.

En ägare till en mindre hyresfastighet i Hofors ringde och ville ha hjälp med centralantennen eftersom det förekom störningar på vissa TV-kanaler hos hyresgästerna.

När jag kom dit och såg den gamla antennen tänkte jag att felet var där.


Jag gick in till en hyresgäst och efter att jag hade gjort en kontrollmätning såg jag att signalkvaliteten till Mux 2 var väldigt dålig.

Men trots att alla Muxar var lika jämna i toppen som Bart Simpsons frisyr var det dålig signalkvalitet på Mux 2. Ett MER-värde på 17,6 är uselt, det borde vara ca. 30 dB som de intilliggande Muxarna hade.

Efter en koll med en handhållen testantenn konstaterade jag att det var fel på sändningen, så jag ringde till Teracom och gjorde en felanmälan. Men det var inte helt lätt att övertyga dem om att de hade fel på sändningen, för supporten envisades med att tjata om defekta antennkablar osv. Men tillslut, när jag hade berättat att jag har jobbat med antenner i närmare 30 år, har gått alla kurser, är CANT-auktoriserad antenntekniker och har bra antenninstrument mm. då verkade det gå in, så han lovade att skicka en tekniker.

Jag gjorde även en datalogg av den inkommande signalen.

Sen kollade jag resultatet efter förstärkaren.

Edit:
Teracom hörde av sig och berättade att de hade startat om sändaren och sen funkade det.

Kommentarer inaktiverade.