Demontering av defekt antennförstärkare.

En kund hörde av sig för att det var grymma störningar på alla Boxers kanaler utom SVT1. Det tyckte jag var väldigt konstigt eftersom även SVT2, SVT24, Barnkanalen och Kunskapskanalen sänds via Mux 1. Så om det är störningar på en kanal så är det exakt lika mycket störningar på andra kanaler i samma mux. Om du undrar från vilken mux kanalerna sänds kan du kolla här.

När jag kom dit såg jag att antennen satt väldigt högt upp.

Det är en Triax kombiantenn som såg skaplig ut förutom att reflektorn håller på att ge upp.


Det övre skorstensfästet såg ganska OK ut.

Men det nedre var värre och jag undrar varför plåtslagaren har krånglat med att göra hål i plåten? Det har garanterat gått fortare, blivit bättre och billigare att montera ett nytt skorstensfäste.

Jag gick in huset och i en garderob hittade jag kabeln från antennen, men kontakten var felaktigt monterad och det såg ut som att det var kortslutning. Jag klippte av kabeln och monterade kontakten på rätt sätt, sen gjorde jag en kontrollmätning av den inkommande signalen.

Den inkommande signalen var mycket bra med helt perfekta “Simpsons

I TV-rummet satt det en förstärkare och när jag hade kopplat in instrumentet såg jag direkt att signalstyrkan var för hög. Men sen såg jag att signalen pulserade i styrka.

Jag aktiverade max och min hold för att ta en skärmdump av spektrumet. Här syns det även att signalkvalitén blev usel.

Jag skruvade bort den defekta förstärkaren.

Nu blev det bra signal och i TV-apparatens meny stod det 100% signalkvalitet.

Troligen är det någon som har monterat förstärkaren för att den inkommande signalen var svag. Men efter att jag hade åtgärdat kortslutningen behövs det ingen förstärkare. Precis som vanligt är det alltså bättre att åtgärda felet än att bara montera en antennförstärkare.

Kommentarer inaktiverade.