Signal nära pixelnivån.

En kund bokade felsökning och åtgärd av antennsignalen till den nya TV’n. Han trodde att det var glapp i kontakten på antennkabeln eftersom störningarna kom och gick när han rörde på den.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal antenn på skorstenen.

Jag gick in och gjorde en koll av signalen som var riktig dålig. Bara runt en dB i marginal till störningarna betyder att signalen var väldigt nära pixelnivån, alltså signalnivån när den som kollar på TV överhuvudtaget märker att det är fel.


Jag gick ut för att kolla anläggningen och såg att kabeln var slängd över taket, vilket inte är bra eftersom snön drar med sig kabeln.

Jag zoomade in med kameran på en misstänkt skarv som senare visade sig vara en fuktskadad fördelare.

Uppe på taket så försökte jag koppla in instrumentet i den befintliga antennens kopplingsdosa, men det var dömt att misslyckas.

Jag hämtade en Logperiodisk antenn i bilen och kontrollmätningen visade att det var bra inkommande signal trots att huset ligger i ett område där det brukar vara svårt att ta emot marksänd TV.

Så här ska det se ut när signalen är perfekt.

Den gamla antennen tog jag ner.

Kopplingsdosan i den gamla antennen hade passerat “bäst före datum” för länge sedan. 🙂

Men det var väldigt svårjobbat, för takstegen låg mot tegelpannorna så det var svårt att få grepp med händer och fötter. Dessutom var det snorhal mossa på tegelpannorna och en vertikal väggfast stege underlättade inte heller. När jag skulle sätta fast kabeln med buntband kopplade jag i livlinan så att jag fick händerna fria.

Tillslut var jag även klar med kabeldragningen till vardagsrummet.


Det blev helt perfekta Simpsons.

I vardagsrummet var signalen fortfarande perfekt efter att ha gått igenom 24 meter trippelskärmad koaxialkabel.

Så nu kan kunden kolla på TV utan en massa irriterande pixlar och störningar.

Om ni undrar vad jag menar med pixelnivå, så kan ni gärna läsa här.

Kommentarer inaktiverade.