Felsökning och åtgärd av kabel-TV-signal till Tele2

Felsökning och åtgärd av signal till Com Hem eller numera Tele2.

En kund har en tomt med två hus som är anslutna till Com Hems kabel-TV-nät, eller numera Tele 2. Men hyresgästen i “lillstugan” på tomten hade problem med att bilden försvann titt som tätt och att vissa kanaler sakandes.

När jag kom dit började jag med att kolla signalen ur antennuttaget i köket i lillstugan.

Då signalstyrkan var ganska låg skruvade jag bort kabeln ur antennuttaget och mätte vad det kom för signal direkt ur kabeln. Den var den 9,6 dB starkare vilket betyder att det var ett antennuttag med 10 dB uttagsdämpning.

Men det var ändå för klent så jag mätte signalen vid en skarv bredvid stora huset. Fortfarande för klent så jag behövde tillgång till lägenheten där den inkommande signalen kom in.

Tillslut kunde jag mäta inkommande signal på S19 och CH60.


Jag monterade en förstärkare som framförallt är konstruerad för villor med egen antenn.

Upp till CH49 funkade det ur förstärkaren, men sen började signalstyrkan falla eftersom förstärkaren bara går upp till 700 MHz.

En koll av signalstyrkan ur antennuttaget i köket i lillstugan visade att det funkar upp till CH50. Men hyresgästen i lillstugan ville bara ha TV-kanalerna på programplats 1 till 12 och de sänder på lägre frekvenser.

Signalstyrkan på S19 (289,5 MHz) ur antennuttaget i köket i lillstugan var helt OK.

Det var även en väldigt tunn koaxialkabel till övervåningen, så den bytte jag ut till en tjockare med mindre dämpning, sen kollade jag signalstyrkan på S19 och CH50 ur antennuttaget på övervåningen.


Om nu hyresgästen i lillstugan vill ha TV-kanaler som sänder på högre frekvenser återstå det bara att byta ut förstärkaren till en kabel-TV-förstärkare med inbyggd equalizer. Men en sådan kostar betydligt mer så i det här läget kändes det onödigt.

Kommentarer inaktiverade.