Arbeten med TV-antenner, maj – augusti 2023


20230830 – Pulserande antennsignal.

En kund hade dålig TV-signal så han kontaktade mig för åtgärd. Men när han sa adressen förstod jag att det var ett hyreshus och då är det fastighetsägaren som ska se till att det finns signal till TV-apparaterna. I alla fall till SVT’s kanaler som är så kallade “must carry” kanaler. Men kunden sa att fastighetsägaren inte fixade detta så alla hyresgäster hade egna antenner eller paraboler.

När jag kom dit såg jag att det satt en gammal Triax-antenn på väggen.

Kopplingsdosan var öppen så det var säkert dålig kontakt.

Jag gick in i lägenheten och mätte den inkommande signalen.

I dataloggen såg jag att signalen till Mux 3 var sämst.

Men sen såg jag att signalen pulserade ganska kraftigt, så jag filmade antenninstrumentet med mobilen.

Jag aktiverade max och min hold i antenninstrumentet för att kunna se hur stark och låg signalen var. Det blå indikerar den starkaste signalen, det gula just nu och det gröna den svagaste. Som ni ser varierade signalen kraftigt, så alltså är en datalogg ganska värdelös eftersom man inte vet hur signalen var just vid tillfället då instrumentet mätte på en viss Mux.

Ibland tappades signalen helt.

Det blir säkert bra med en ny antenn tänkte jag och tog bort den gamla Triax-antennen.


Ganska högt upp på väggen monterade jag 2 st. väggfästen och ett specialrör, för att få antennen längre från väggen.
Men otroligt nog så pulserade signalen i alla fall.Den gamla kabeln var det inget större fel på så jag gjorde en skarv som jag skyddade mot fukt.

Jag gjorde en ny mätning, men som sagt, hur var signalen just vid mätningstillfället?

När jag kom hem ritade jag på en karta hur signalen går. Avståndet från antennen till TV masten i Hofors är 1,8 km och det finns inget vindkraftverk i vägen. Signalen passerar dock över E16 som går genom Hofors, men det borde inte vara något problem.

Jag har diskuterat detta med kollegor och flera säger att vindkraftverk kan störa trots att de inte är mellan TV-antennen och sändarmasten, eftersom signalen studsar på vindkraftbladen. De närmsta vindkraftverken i det här fallet är de på Kaptensberget, men de är ju nordöst om Hofors så de borde inte kunna störa. I övrigt är de närmaste cirka 2,5 mil söderut, alltså mycket längre bort än TV-masten.

Jag måste nog besöka kunden igen för att få klarhet i om den pulserande signalen beror på vindkraftverk eller om det beror på något annat.


20230817 – Byte av en svåråtkomlig TV-antenn.

En kund hade ofta störningar i TV-apparaterna så han besökte Media Markt i Valbo för att få råd. Då sa de att han skulle kontakta mig om han ville ha professionell hjälp.

Kunden ringde mig så vi kom överens om en tid. När jag kom hem till honom och frun såg jag att antennen satt väldigt högt upp. Dessutom på fel sida av skorstenen så den var riktigt svår att nå.


Jag började med att koppla kabeln från TV’n i vardagsrummet till antenninstrumentet och såg att det var i stort sett obefintlig signal.
– Men ibland är det kanonbild, sa kunden.
– Detta är ett typexempel på när signalen är nere på Pixelnivån, sa jag.

Jag gjorde en datalogg, men antenninstrumentet hittade bara Mux 7.

Möjligen skulle det gå att se kanaler från Mux 7, men marginalen till störningarna var inte godkänd.

Kunden hjälpte till att rigga upp en lång stege, sen klättrade jag upp och fick se en skada på kabeln.

Jag klippte av kabeln och monterade en F-kontakt så att jag kunde göra en datalogg av signalen från den befintliga antennen.

Sen skarvade jag kabeln och klättrade ner till vardagsrummet där jag gjorde en ny mätning. Med hjälp av alla siffror i dataloggarna kunde jag konstatera att det försvann 13,1 dB av signalstyrkan på frekvensen 522 MHz som sänder Mux 1.

Att montera en förstärkare uppe vid antennen var inte heller möjligt eftersom det satt en fördelare till TV-apparaterna på övervåningen någonstans på vägen. Att det inte gick beror på att det inte går att köra drivspänning genom vanliga fördelare.

Så det var bara att rigga upp stegen ännu högre och plocka fram livlinan. Sen var det “bara” att montera och justera  en ny antenn.

När jag hade justerat klart såg jag att signalen till Mux 6 var lite dålig. Mycket märkligt, för det här huset ligger ganska nära TV-masten i Gävle.

Sen var det bara att dra en ny kabel hela vägen ner till vardagsrummet.

Nu blev det godkänd signal på allt utom Mux 6.

Jag monterade en förstärkare så att signalen skulle räcka till alla TV-apparater och som ni ser blev det godkänd signal även till kanalerna från Mux 6.

Jag fick dra en ny kabel till övervåningen och nu blev det signal även i sovrummet.

När jag sen kopplade in instrumentet i antennuttaget i TV-rummet fanns det ingen signal. Hur är det möjligt tänkte jag? Men när jag tog bort antennuttaget och mätte direkt på kabeln fanns det signal. Så det var bara att gå ner i servicebussen och hämta ett nytt antennuttag som jag skruvade dit, sen var det bara att göra en datalogg.

Så efter 5,5 timmars arbete har de äntligen bra signal till 3 TV-apparater.

Men inte nog med det utan när jag var klar upptäckte jag att TV-apparaterna inte klarar DVB-T2, så de kan inte se Animal Planet och övriga kanaler från Mux 5, Mux 6 och Mux 7.
Vilka kanaler som sänder från respektive Mux kan du se här.


20230816 – Signalen var under pixelnivån, så det krävs TV via fiber eller satellit.

En kund fick inte in TV6 så han kontaktade mig för åtgärd. När jag hörde adressen befarade jag det värsta för det är flera hus i området som har svårt att ta emot marksänd TV.

När jag kom dit såg jag att antennen satt monterad på ett skorstensfäste på altanen.

De hade alltså skruvat fast skorstenfästet på stolpen.

Det såg ut som en Televes DAT-45, men helt säkert är det inte för det finns kopior av den antennen.

När jag såg hur kabeln från antennen satt monterad i förstärkaren trodde jag att felet var funnet.

Jag fixade kontakten och anslöt den till antenninstrumentet för att kolla signalkvaliteten. Men där syntes i stort sett ingenting.

Jag satt tillbaka kabeln för att kolla vad det blev för signal ur förstärkaren. SVT-kanalerna från Mux 1 gick att se, dock med dålig marginal till störningarna.

Signalen från Mux3 ur förstärkaren var väldigt dålig. Den hade endast 17,6 dB i MER-värde och 0 dB i marginal till störningarna. Kraven är minst 25 db i MER-värde och minst 6 dB i marginal till störningarna.

Instrumentet kunde i alla fall tala om vilka kanaler som sänds från Mux 3.

För att bekräfta gjorde jag en datalogg av den inkommande signalen.

Jag gjorde även en datalogg av signalen ut ur förstärkaren och som ni ser var det inte en enda Mux som hade godkända värden.

Eftersom en kulle skymmer sändarmasten i Hofors var antennen riktad lite mer mot Borlänge, så jag kollade om Mux 3 skulle vara bättre därifrån.

Mux 3 från Hofors var ändå bäst, men långt under godkänd signalkvalitet.

Jag hämtade en logperiodisk antenn i servicebilen och gjorde lite testmätningar, men det var överlag dålig signal från alla håll.

Möjligen att signalen blir bättre från masten i Gävle, men den var ganska instabil.

Nu fanns det även fiber indraget och kunden hade abonnemang på några sportkanaler. Så mitt förslag var att uppgradera det abonnemanget för att se även de vanliga kanalerna via fibern.

När jag hade gett upp hoppet om marksänd TV ringde jag till sonen som skulle hjälpa till med annat abonnemang. Då fick jag höra standarfransen ….
– Men det har ju funkat förut!
– Kanske det, men signalen har säkert varit väldigt nära pixelnivån hela tiden utan att ni har märkt något. För det är ju när signalen kommer under Pixelnivån som den vanliga TV-tittararen märker att det överhuvudtaget är fel.

Läs gärna vad jag menar med pixelnivå här.


20230731 – Åtgärd av signal från befintlig UHF-antenn.

Elon i Hofors sålde en ny TV till kunden, men det var dålig signal så de bad mig kontakta kunden för åtgärd.

När jag kom till kunden såg jag att han hade en Logperiodisk UHF-antenn.

Jag gjorde en koll av signalen i vardagsrummet, men den var så dålig att det inte ens var nån idé att göra en datalogg.

Jag förklarade för kunden att om han vill ha signal till kanalerna (se nedan) som sänds från Mux 7 krävs det en ny antenn som även klarar VHF-området.

Bakom huset hittade jag en gammal kopplingsdosa.

Jag kopplade in kabeln som kom från antennen och såg att signalen till Mux 3 var precis på gränsen.

I vardagsrummet blev signalen till Mux 3 under gränsen.

Uppe på taket såg jag att koaxialkabeln från antennen var torr, fuktskadad och skarvad, så jag tog bort de defekta delarna.

Sen monterade jag en ny kabel, justerade antennen och gjorde en mätning.

Nu blev det helt OK signal på Mux 3 m.fl.

En koll i vardagsrummet visade att allt blev godkänt.

Men vill kunden se kanaler från Mux 7 krävs det som sagt en ny TV-antenn.

Justerat och klart. 🙂


20230725 – Flytt av antenn till ett ställe med bättre signal.

En kund hörde av sig för de hade ofta störningar på Boxers TV-kanaler och det är inte så konstigt tänkte jag, för det är ett signalmässigt ganska svårt område.

När jag kom dit såg jag att det satt en UHF-antenn ganska långt upp på ett 3-meters maströr.Enligt kunden var det OK signal på TV3, TV4 och Kanal 5. Men när jag kollade med antenninstrumentet såg jag att signalkvaliteten var långt under godkända värden. LM, Link Margin, alltså marginalen till störningarna ska vara minst 6 dB och här var den 0 dB.

Jag gjorde en datalogg som visade att signalen till TV-boxen var långt under pixelnivån, alltså nivån när den vanliga TV-tittaren märker att det överhuvudtaget är fel.

Mux 5 fick jag signal på nyss, men den var precis på gränsen så den försvann.

Jag gick ut i bilen och hämtade en Logperiodisk antenn för att göra lite testmätningar, om det överhuvudtaget skulle gå att få bra signal till marksänd TV.

Jag kopplade in instrumentet till kundens UHF-antenn och testade signalen från toppen av maströret, men där var den dålig.

Kundens UHF-antenn gav bättre signal längt nere vid taket.

Det gäller alltså att hitta ett ställe med bästa möjliga signal tänkte jag, men att gå på taket och pejla läget gick inte för det var grymt halt.

Tillslut hittade jag ett ställe där det fanns hopp om att åtminstone få godkänd signal till de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och TV4 från Mux 2. Så jag monterade antennen på ett väggfäste, justerade och gjorde en datalogg.


Men att få godkänd signal till kanalerna från Mux 5 verkade omöjligt.

Mux 6 gick i alla fall in skapligt.

Jag monterade en förstärkare nära antennen för att inte signalen skulle bli sämre inne i vardagsrummet. Ett problem med förstärkare är dock att man kan tro att det är bra, men det är fortfarande signalen in i förstärkaren som avgör. Till exempel har signalen från Mux 6 bara 3,7 dB i LM trots att det står 12 dB nedan.

I vardagsrummet monterade jag en nätdel som skickar 24 volt via koaxialkabeln för att driva förstärkaren uppe vid antennen.

Kunden abonnerade som tur var inte på några kanaler som sänds via Mux 5, men om de nu vill se någon kanal från den muxen kan det gå, trots att det är väldigt liten marginal till störningarna.

SVT kanalerna från Mux 1 gick dock in klockrent.

Att det fungerade bättre med antennen lägre placerad beror på att signalen har lättare att passera trädstammar än de tjocka skymmande trädkronorna.

Om du vill veta mer om vilka kanaler som sänds på respektive Mux kan du kolla på den här sidan som jag försöker hålla uppdaterad.


20230720 – Byte av förstärkare och nätdel efter åska.

Den 11 maj 2021 drog jag ny antennkabel samt monterade en förstärkare och nätdel hos den här kunden. Men efter ett kraftigt åskväder försvann signalen, så de ville ha hjälp med felsökning och åtgärd.

Jag började med att kolla vid TV’n, men det fanns ingen signal. Jag kollade även med en multimeter men nätdelen lämnade ingen spänning till förstärkaren uppe vid antennen och när jag aktiverade drivspänning via instrumentet varnade det för kortslutning. Så det måste ha varit ett rejält blixtnedslag.

Jag klättrade upp på taket och kollade att inte kretskortet i antennen var skadad.

Lite dålig signal, men 23,8 dB i MER-värde på Mux 1 är precis som det var den 11 maj 2021.

Förstärkaren var dock defekt så den tog jag bort.

Jag monterade och justerade nivån på den nya förstärkaren och sen blev det betydligt bättre signalkvalitet.


Som synes på spektrumet blev det ganska bra signal.

Klart på taket.

Nere i vardagsrummet kollade jag även att det inte hade blivit fel på koaxialkabeln.

Jag bytte även ut den defekta nätdelen.

Nu blev det bra signal vid TV’n.

Skaplig signal trots att huset ligger i ett signalmässigt svårt område.


20230719 – En gammal antenn-anläggning med många fel.

Det började med att jag fick ett mail.

Hej.
Min antenn monterad på skorstenen behöver ses över och riktas emot Gävle sändaren igen och jag vågar inte klättra upp själv. Den behöver sättas fast då den verkar ha släppt, jag har Boxer TV men får inte in SVT 1 och 2 längre. Är det något som ni kan hjälpa till med?

Javisst svarade jag, men redan när jag hörde adressen förstod jag att antennen satt i ett område där det brukar vara svårt att få godkänd signal. Vi kom i alla fall överens om en tid och sen körde jag hem till kunden.

När jag kom dit såg jag att (den nedre) UHF-antennen inte var riktad som den övre VHF-antennen.

UHF antennen tar emot Mux 1, 2, 3, 5 och 6. Den övre antennen tar emot Mux 7 som sänder på VHF området. Om du undrar i vilken Mux respektive kanal finns kan du kolla här.

De båda antennerna var inkopplade i ett sammankopplingsfilter.

En kabel in i Triax-dosan och 2 kablar ut betyder att det är en fördelare.

Jag kollade signalen i vardagsrummet och såg att den var riktigt usel. Så dålig blir den inte bara av en felriktad antenn vilket tyder på att det fanns fler fel.

Utomhus såg jag att det satt ytterligare en fördelare och genom varje 2-vägs-fördelare blir det bara halva signalstyrkan. Om de är fräscha vill säga, men den här såg ut att vara fuktskadad och då brukar det vara riktigt illa.

Jag klättrade upp på taket för att kolla närmare.

Skorstensfästet var lite rostigt men att byta det blir inte lätt när banden var täckta med puts.


Jag såg även att koaxialkablarna var torra och spruckna, så de måste också bytas.


Det såg ut att bli ett ganska omfattande jobb, så kunden skulle fundera på det och återkomma till mig.


20230614 – För dåligt skick på skorstenen för ett nytt fäste.

En kund ringde och sa att signalen försvann efter att de hade monterat solceller, så jag trodde att kabeln hade blivit skadad.

När jag kom till kunden såg jag att det satt en gammal antenn på skorstenen.

Jag klättrade upp och såg att koaxialkabeln var dålig.

Sen var maströret och skorstensfästet väldigt rostigt.

Men att spänna fast ett nytt skorstensfäste vågade jag inte, för då är det stor risk att tegelstenarna lossnar.


Jag hämtade en Logperiodisk antenn i bilen och gjorde en testmätning från balkongen, där det visade sig vara bra mottagning.


Så det var “bara” att skruva fast ett maströr och justera in antennen.

Kunden ville bara se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 och den okodade TV4 från Mux 2, men som ni ser blev det godkänd signalkvalitet på rubbet.

När jag hade dragit kabeln klart kunde jag göra en koll längst ner i gästrummet.


20230529 – Åtgärd av signal till de fria marksända kanalerna.

TV’n i sommarstugan visade bara texten “Ingen signal” så kunden ringde för att boka tid för åtgärd. I telefonen upplyste jag om att huset ligger i ett område där det är svårt med marksänd TV, men kunden ville bara få signal till de fria SVT-kanalerna och den fria TV4.

När jag kom dit såg jag att det satt en Triax UHF-antenn överst och en VHF-antenn underst.

Antennerna var inkopplade i ett mastfilter och sen gick det en kabel ner till TV’n.

Inne i vardagsrummet gjorde jag en koll och såg att det skulle kunna gå att se TV4 i alla fall.

Men det fanns ingen signal från Mux 1 som sänder SVT’s kanaler.

Jag klättrade upp och gjorde en koll med en handhållen Logperiodisk antenn och såg att det fanns signal från Mux 1 och Mux 2.


Men den befintliga UHF-antennen klarade inte att få fram signal till Mux 1 så jag skruvade bort de befintliga antennerna och mastfiltret.

Sen skruvade jag dit en Televes Dat 45.


Eftersom kunden bara ville se de fria kanalerna prioriterade jag Mux 1 och Mux 2 när jag justerade antennen, men det var dock gränsfall till godkända värden.

Därför monterade jag en förstärkare så nära antennen som möjligt. Sen gjorde jag en datalogg av signalen ut från förstärkaren och som synes blev det godkänd signal till Mux 7, Mux 2, Mux 6 samt Mux 1.

Spektrumet visar att det blev bra signal till Mux 1 och Mux 2.


I vardagsrummet monterade jag en nätdel som skickar 24V drivspänning till förstärkaren uppe vid antennen och från nätdelen monterade jag en kabel som går direkt till antenningången i TV’n.

Men innan jag anslöt kabeln i TV’n gjorde jag en ny koll för att dokumentera vad det blev för signal. Här ser man även att signalen till Mux 5 och Mux 3 inte är att lita på, alltså bör man aldrig försöka att få in Boxers betalkanaler i det här huset. Vill man ha betalkanaler så krävs TV via satellit och abonnemang hos Allente.


Kommentarer inaktiverade.