Viasats paraboler blir sämre över tid.

Jag besökte en kund som hade lite signalproblem med Viasats kanaler så han ville ha parabolen justerad.

När jag kom dit så fick jag börja med att montera maströret stabilare och bättre. Sen justerade jag parabolen, men det blev lite halvdålig signalkvalitet. Det kanske duger till Allente-jobben drar igång sa jag till kunden, för då skulle han ändå få det fixat gratis.

Men nere i vardagsrummet låste inte instrumentet in på transpondern med frekvensen 11881 horisontell.

Så jag klättrade upp på taket igen och bytte mikrovågshuvud. Då hittades alla transpondrar men det blev ändå lite dålig signalkvalitet.

Kunden hade läst här på webbsidan om mina paraboltester så vi började diskutera lite eftersom han var lite intresserad. Jag berättade även att andra installatörer hade skrivit i några installatörsgrupper på internet att Viasat-parabolerna blir sämre över tid, men att han kunde få en spritt ny parabol helt gratis av mig om jag fick göra lite testmätningar.

Så jag “stämplade ut” och satte igång. (Stämplade ut för kunden inte skulle betala arbetstiden för min test.)

Jag gjorde en datalogg av signalen från den gamla parabolen med det nya Quad-mikrovågshuvudet. Det är sagt att det ska vara minst 13 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.
Som ni kan se klarade ingen transponder de kraven.

Sen bytte jag parabol, flyttade mikrovågshuvudet, justerade och gjorde en ny datalogg.

Som ni ser blev det stor skillnad på signalkvaliteten och samtliga frekvenser blev godkända.

Jag inspekterade kundens gamla Viasatparabol, men rent visuellt syntes det absolut inget fel.

I uppdragen som är på gång att ändra alla Viasat-paraboler, är att det är prioritet på:
“Inställningen till jobbet ska vara att alla paraboler ska vridas!”

Men nu är frågan om vi ska lägga ner tid på att försöka justera in Viasat-parabolerna mot Thor för att efter en stund konstatera att parabolen behöver bytas? Uppdragen är väldigt tidspressade, så vi riskerar att få ännu mindre betalt per timma om vi efter en kvart inser att det inte går att få godkänd signal.

Så det måste vara lika bra att byta parabolerna på en gång.


Kommentarer inaktiverade.