Signalen försvann i regnvädret.

Det hade förekommit störningar när det regnade men tillslut försvann bilden helt och hållet, så i går kontaktade kunden mig via formuläret här på webbsidan.

När jag kom till kunden konstaterade jag snabbt att det inte fanns någon signal så jag kollade in parabolen.

En Viasat-klassiker med icke nerdraget vattenskydd för F-kontakten.

Men det allvarligaste var nog att plastlocket var spräckt, så nu var det säkert vatten i mikrovågshuvudet.

Jag monterade ett nytt mikrovågshuvud, men det var svårt att nå för justering eftersom altantaket inte skulle hålla för att stå på. Men jag hittade en lastpall som jag släpade upp för att kunna fördela vikten och då funkade det.


Sen gick jag ner i vardagsrummet för att kolla signalen som säkert var några dB sämre p.g.a. det kraftiga regnvädret.

Transpondern som sänder på 11881 GHz horisontellt brukar oftast vara Viasats svagaste så dessa kanaler är de första som faller bort vid dåligt väder. Men nu var det ändå 4,2 dB i Link Margin vilket betyder att signalen kan halveras utan att det är risk för störningar.

Så här såg spektrumet ut från mikrovågshuvudet med betäckningen GT-Sat HT-S3SCR4.

Så nu kan de titta på TV igen.

Kommentarer inaktiverade.