Arbeten med paraboler, september – december 2021

Det blev för många bilder med parabolarbeten från 2021, så jag har delat upp dem på flera sidor.


20211217 – DishTurn med skymmande träd.

En kund som har Viasat-abonnemang i 2 olika hus ville ha det uppgraderat innan alla DishTurns ska vara klara den sista december.

Hon tyckte att det hade varit lite väderkänsligt så jag gjorde en koll innan justering och såg att det inte var riktigt bra.

Men jag lyckades inte få full kvalitet från Thor-satelliterna på 0,8° väst eftersom ett träd skymmer signalen.

Så innan löven slår ut måste parabolen flyttas.


20211214 – Flytt av Canal Digital parabol.

Den 25 augusti när jag justerade parabolen såg att jag att kabeln riskerade att fastna i snön och gå av när snön halkar ner.

Nu hände det jag befarade.

Kabeln frös fast, snön halkade ner och kabeln gick av.

Den som hade monterat parabolen från början hade fuskat och använt kabeln från de gamla antennerna. Men dessutom hade han monterat F-kontakter i fel storlek så de gled lätt ur.

Men att dra en ny kabel upp till skorstenen var inte det lättaste, så jag skruvade ner parabolen.

Jag monterade parabolen på balkongräcket istället.

Efter justering blev det bra signal.

Men sen var det mycket jobb att få dit 22 meter kabel in till TV-rummet. Jag var tvungen att borra och dra kabeln genom 6 väggar, men 2 timmar senare var det klart.

Fixat och färdigt.


20211209 – Byte av kabel mm.

De bytte fönster och dörrar hos kunden och eftersom de gamla kablarna gick genom dörrkarmen så måste de bytas. Kunden besökte Emanuelsson för att höra om de kunde fixa det, men de hänvisade till mig.

Jag föreslog att det är bättre att montera ett Sat-CR mikrovågshuvud för då räcker det med en kabel trots att man vill se en kanal och spela in en annan. Men det ena ger det andra för när jag skulle byta mikrovågshuvud såg jag att plastfästet var dåligt, så jag bytte det också.

I vardagsrummet gjorde jag en koll och dokumentation av signalen som blev mycket bra.

Det är bäst att justera polarisationen med frekvensen 10778 GHZ eftersom det finns sändningar på både vertikalt och horisontellt. Minsta lilla felvridning så dykersignalkvaliteten direkt och som synes blev det riktigt bra.


Så nu har kunden bättre signalkvalitet än vad de någonsin har haft.


20211209 – Tyska kanaler från Astra 19,2° öst.

En kund hade flyttat och köpt en ny parabol men lyckades inte få in de tyska kanalerna från Astra 19,2° öst. När jag kom dit sökte jag efter ett ställe med fri satellitsikt där jag monterade väggfästet och parabolen lite löst.

Lite löst eftersom jag ville kolla vad den lilla parabolen presterade. 11,9 dB i MER-värde samt 5 dB i marginal till störningarna är inte bra, sa jag till kunden.

Jag hade en 80 cm parabol i bilen som jag monterade och fick mer än dubbel signalkvalitet.

15,2 dB i MER-värde samt 8,3 dB i marginal till störningarna är helt OK.

Så nu kan kunden kolla på TV även när det regnar. 🙂


20210821 och 20211118 – Montering av en ny Canal Digital parabol på garaget.

Den 21 augusti besökte jag kunden för att se om det var möjligt att flytta parabolen. För länge sedan blev den monterad i ett träd eftersom det var skymmande träd vid huset, men nu ville kunden ha parabolen flyttad eftersom de ska ta bort trädet.

Jag kollade riktningen till satelliterna och bedömde att det skulle gå att montera en parabol på garaget. Men då måste det grävas ner en slang för kabeln sa jag.

Idag kom jag åter för att göra jobbet. Jag skruvade ner parabolen, men jag tyckte att den var för mossig för att montera på det fina garaget.Jag monterade en ny parabol och drog 37 meter koaxialkabel in till krypgrunden under huset där jag skarvade ihop den med kabeln som gick till vardagsrummet, så det blev ungefär 45 meter kabel totalt.

Parabolen monterade jag på ett 3-bensfäste eftersom det passade bäst på väggen.

Jag monterade ett mikrovågshuvud med Sat-CR-signal, så om de köper en hårddisk till Smartboxen kan de spela in en kanal samtidigt som de kollar på en annan. Dessutom går det att fördela signalen om de nu skulle vilja ha en mottagare i ett annat rum.


Jag gjorde även en dokumentation av signalen och som ni ser blev det bra signalkvalité på rubbet.

Fixat och färdigt 🙂

Signalen går in ovanför träden, så det är lugnt.


20211112 – Montering av Canal Digital efter 37 långa dagar.

När marknätet uppgraderades den 5 oktober upptäckte kunden att deras TV inte klarade MPEG4, så dagen efter besökte de Elgiganten i Valbo. Där blev de erbjudna 2000 kronor i rabatt på en ny TV om de tecknade ett abonnemang hos Allente samt lovade att en installatör skulle kontakta dem inom 24 timmar.

Men när det inte hade hänt något på en vecka besökte de Elgiganten igen för att fråga vad som blev fel. Elgiganten kontaktade då Allente som sa att monteringen skulle utföras av ParAntService.

Jag tycker att det är dåligt gjort av Allente att ge uppdraget till en firma som håller till i Bergshamra söder om Norrtälje, som har 215 km resa samt 2,5 timmar restid till kunden. OK, de kanske gör fler installationer åt samma håll under dagen, men att få ekonomin att gå ihop, med ersättningen från Allente, när det är över 40 mils resa på en dag är ganska omöjligt. Om det sen blir något mindre fel, ska de då sitta och köra över 40 mil för att trycka på en knapp?

När det hade gått ytterligare tid utan att parabolen var monterad kontaktade kunden Allente igen, som sa att ärendet var flyttat till en avdelning som hanterar problem.

Men inget hände ändå. 🙁  Så när det hade gått 5 veckor kontaktade kunden mig och undrade om jag kunde installera.
– Javisst, men någon arbetsorder lär jag ju inte få eftersom Allente kastade ut mig när jag skrev på webbsidan att det har varit i stort sett samma ersättning i 16 år, sa jag
– Jag betalar vad det kostar sen får jag väl försöka få nån ersättning från Allente, sa kunden.

Så idag körde jag hela 9,4 km till kunden. 🙂 När jag kom dit berättade kunden att han hade försökt att hitta signal med en mindre Viasat-parabol men det lyckades inte. Jag kollade signalen med Viasat-parabolen men den gav inte godkänd signalkvalitet, så jag monterade en TD64-parabol istället.

Kunden hyr huset och får inte göra hål för kabeln genom väggen så därför hade han köpt en platt kabel för fönstergenomföring. För att kunna se om signalen försämrades på väg in genom den platta kabelbiten gjorde jag en dokumentation av signalen ute vid parabolen.
Några bilder på den platta kabeln som förstör signalen ibland.


En ny koll inne vid TV’n visade att signalen fortfarande var helt OK.

Så efter 37 långa dagar kan de äntligen se på TV-kanalerna från Allente, vilket är ungefär en månad senare än normalt.

Men tyvärr är nog detta något Allentes kunder får leva med eftersom ledningen hos Allente tror att de kan spara pengar genom att kasta ut kompetenta antenntekniker. Men om de istället kunde inse värdet i kunniga antenntekniker, samt att det numera är brist på antenntekniker, skulle de göra allt för att behålla dem och därmed få nöjda kunder.


20211111 – Nästan 3 gånger fördubblad signalkvalitet.

En kund hade dålig satellitsignal så de bokade in ett besök.

När jag kom dit hittade jag några fel, typ “finn fem fel”
1. Parabolen instabilt monterad eftersom det fästet inte passar på altanräcket.
2. Kabeln ej fastsatt.
3. Väderskyddet på mikrovågshuvudet ej nerdraget.
4. Mikrovågshuvudet i fel läge.
5. Plasthållaren till mikrovågshuvudet spräckt.


I vardagsrummet gjorde jag en koll och såg att det var riktigt usel signal.

Transpondern på 11,261 GHz horisontellt hittades inte ens.

Jag hämtade lite nya prylar i servicebilen som jag skruvade dit.


Efter justering blev det mycket bra signal.

Jag gjorde en mätning i vardagsrummet för att se om signalen försämrades på vägen ner genom koaxialkabeln, men det gjorde den inte så satellitmottagaren visade 100% signalkvalité.

Från början hade de ett genomsnitt på 8,22 dB i signalkvalité och efter åtgärd ett genomsnitt på 16,66 dB, vilket kanske inte låter så mycket, men tänk då på att +3 dB är en fördubbling.
Om man fördubblar 8,22 blir det 11,22 dB.
Om man fördubblar 11,22 blir det 14,22 dB.
Om man fördubblar 14,22 blir det 17,22 dB.
Så jag lyckades nästan fördubbla signalkvaliteten 3 gånger och det är verkligen inte lite.

Dessutom kommer de att ha bra signal i många år eftersom parabolen numera sitter stabilt monterad.


20211108 – Justering av Canal Digital parabol.

Så fort regnade blev det störningar så kunden ville ha det fixat.

Det var väldigt slarvigt monterat, så då är det säkert lika slarvigt justerat, tänkte jag.

En koll av signalen visade att inget var godkänt eftersom det ska vara minst 6 dB i Link Margin, alltså marginal till störningarna.

Efter justering satt jag även fast kablarna.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev mycket bättre signalkvalité.

Så nu kan de njuta av en bra bild istället för att reta sig på störningar och pixlar.


20211026 – Efterkontroll och service efter 8,5 år.

Våren 2013 monterade jag dessa paraboler, men nu blev det ingen bild på Canal Digitals kanaler så jag körde till kunden för att göra en felsökning.

En koll i vardagsrummet visade att signalen var ganska OK, så det borde bli bild. Enligt VU+ mottagarens meny fanns det signal med bra kvalitet, så den borde funka. Men kanalerna avkodades inte så jag ringde Allente som ville ha 495 kronor för en ny Ci-modul med nytt programkort, men jag övertalade dem att skicka det gratis till kunden.

Transpondern på 11,261 GHz horisontellt var inte godkänd, för det ska vara minst 6 dB i Link Margin, alltså marginal till störningarna.

En koll visade att transpondern med sämst signal innehåller bl.a. Discovery som är speciellt viktig.

När jag ändå var på plats var det lika bra att fixa bra signal tyckte kunden, så jag klättrade upp och fick se ett gammalt Triax Quad mikrovågshuvud, vilket var ganska OK, men fästet var spräckt.


Jag gick ner till bilen där jag hämtade ett nytt fäste och ett Inverto-LNB som jag monterade.

Men när jag skulle finjustera parabolen gav rörklamman upp, så det var bara att klättra ner igen och hämta nya fästen i bilen.

Via DiSEqC-switchen går det även att få signal från 80 cm parabolen som är justerad mot Hotbird satelliten.


Efter justering blev det bra signal från Thor-satelliterna.


Här är en bild från 2013-04-19 till vänster, några närbilder på reparationerna i mitten samt dagens resultat till höger.

En ny koll i vardagsrummet för att se att inte signalen försämrades på väg ner genom kablarna.

Jag passade även på att kolla signalen från en transponder på Hotbird.

11,585 GHz vertikalt innehåller dessa kanaler.

En snabbkoll på CGTN.


20211007 – Justering av parabol till ett tillfälligt boende.

Den här parabolen installerade jag den 2 november 2020, men nu hade kunden rivit huset och ska bygga ett nytt. Så han ville ha hjälp med att justera parabolen på ett ställe där de ska bo tillfälligt under byggtiden.

Han hade monterat ett rör lite provisoriskt på ett redskapshus, men det var så vingligt att det inte gick att få fast parabolen stabilt.

En till liten bit aluminium löste det problemet.

Samtidigt som jag justerade kunde jag ta en snabb titt på sjöutsikten 🙂

Efter justering blev det bra signalkvalitet.

De fick inte göra hål i väggen på det tillfälliga boendet, så de hade skaffat en platt fönstergenomföringskabel som jag är lite skeptisk till.

Men det visade sig att signalen blev helt OK, men sen klarade inte LG TV’n av Sat-CR-signalen trots att det står så i menyn. Men kunden hade även en Samsung TV och i den funkade det.

Så nu kan de kolla på TV under byggtiden.

När det nya huset är klart ska jag återkomma och montera parabolen där.


20211004 – Åtgärd av signal till 2 OnePlace-mottagare.

En kund ville ha hjälp med parabolen för det blev störningar när det regnade samt att det blev störningar när de använde båda OnePlace-mottagarna samtidigt.

Innan jag justerade gjorde jag en koll och såg att det var ganska dåligt.

Efter justering av både parabol och polarisation blev det betydligt bättre. Faktiskt mer än dubbel signalkvalitet på 10,778 GHz horisontellt.

Jag snyggade till kabeln också.

Fördelaren var lite dåligt regnskyddad, men den satt ändå lite under taket så det funkar säkert.

Jag gjorde en dokumentation av signalen i vardagsrummet, sen kollade jag att OnePlace-mottagaren var inställd på användarband 9, 10, 11 och 12 som de tar vid en automatisk installation av mikrovågshuvudet.

Även i gillestugan blev det bra signal men även där var OnePlace-mottagaren inställd på användarband 9, 10, 11 och 12 vilket blir fel! Om man har samma användarband på olika mottagare som är kopplade till samma mikrovågshuvud blir det konflikt, så jag ändrade till användarband 5, 6, 7 och 8. Om ni vill veta mer om de olika användarbanden kan ni läsa här.

Egentligen satt väggfästet lite instabilt eftersom det är långt mellan reglarna bakom fjällpanelen. För att få det stabilt rekommenderade jag ett par pendelskenor med lämpligt rörfäste samt ett maströr. Då skulle det se ut ungefär så här. Vi får väl se om parabolen håller inställningen eller om jag får montera det stabilare om några år.


20210928 – Nelly bokade uppgradering av Canal Digital.

Mables Just a Juwel, till vardags kallad Nelly, ville ha en egen TV i gillestugan så hon bokade tid för byte av mikrovågshuvud samt kabeldragning.

Först en koll av vad hon hade för signal med twin-mikrovågshuvudet från Biltema.


Jag skruvade bort Biltema LNB’t, monterade ett Sat-CR-24 samt drog nya kablar.


Det blev i alla fall nån dB bättre signalkvalitet.

10,778 GHz vertikalt och 10,778 GHz horisontellt är en bra frekvens för att justera in polarisationen exaktI vardagsrummet satt Nelly och väntade.

En koll av vad det blev för signal till Smart-boxen i vardagsrummet.

Du kollar väl signalen i gillestugan också, undrade Nelly.


Det blev bra signal även i gillestugan men tyvärr måste Nelly vänta till husse har köpt en ny TV.


Kommentarer inaktiverade.