Arbeten med paraboler, oktober – december 2022

Det blev för många bilder med parabolarbeten från 2022, så jag har delat upp dem på flera sidor.


20221221 – Ytterligare en kund som har bra signal.

En kund bokade service eftersom det blev störningar vid minsta lilla regnväder.

När jag kom dit såg jag på 15 meters håll att polarisationsinställningen (mikrovågshuvudets vridning) var fel.

Först en koll av signalen de hade.

Ingen transponder hade godkända värden, för det ska vara minst 13 dB i MER-värde samt 6 dB i Link Margin.

Att polarisationen var felinställd var inte konstigt när fästet var spräckt.

För att kolla om mikrovågshuvudet funkade justerade jag polarisationen på 10,778 GHz vertikalt och fick 16,2 dB vilket är godkänt.

Men det gick inte att få bra MER-värden på både den vertikala och horisontella samtidigt, så jag monterade ett nytt mikrovågshuvud.

Det bakre fästet till armen som håller mikrovågshuvudet saknades, men ett sånt hämtade jag från servicebilen.

Efter justering fick jag godkända värden på rubbet.Jag gick in i vardagsrummet och kopplade in instrumentet. Då såg jag att det försvann 27 dB i signalstyrka!

Det visade sig att det satt en förstärkare monterad åt fel håll på kabeln, några meter innan satellitmottagaren.

Jag vände den rätt bara för att se hur signalen blev överstyrd och förstörde C/N värdet. Undrar varför det satt en förstärkare där överhuvudtaget?

Jag tog bort förstärkaren och gjorde en dokumentation av signalen innan jag anslöt kabeln i Smart-HD-boxen.

Så nu kan de kolla på TV trots att det regnar ute och förresten, det är ju då man helst vill kolla på TV.


20221209 – Byte till Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

En kund ville ha ett nytt mikrovågshuvud så att han kunde nyttja OnePlace-mottagarens hårddisk fullt ut, dvs. att kunna spela in 3 kanaler samtidigt som han tittade på en fjärde.

Jag klättrade upp och började med att kolla så att maströret satt fast ordentligt.

Sen tog jag bort all eltejp samt en DiSEqC-switch som inte funkar bra ihop med Sat-CR signaler.

Jag såg att de fick signalen från Thor på 0.8° väst via ett OCTO LNB, dvs. ett mikrovågshuvud med 8 universalutgångar.

Innan jag rörde inställningen kollade jag signalen som parabolen levererade och konstaterade att den var väldigt dålig.

10,8 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt var mycket dåligt.

Jag vred mikrovågshuvudet för att ställa polarisationen och helt plötsligt blev det 19,2 dB i MER-värde vilket betyder att jag fördubblade signalkvalitén 3 gånger. Men observera att signalstyrkan är ungefär densamma vilket betyder att det är helt omöjligt att få bäst signalkvalité med hjälp av en billig satfinder.

Jag gjorde den här kollen bara för att se om parabolen var i bra skick och det var den.

Jag tog bort det felaktiga duoblocket med tillhörande mikrovågshuvud.


Det här OCTO mikrovågshuvudet med 8 utgångar var faktiskt helt OK, men för att slippa dra en massa kablar finns det modernare saker.

Jag monterade ett MTI Sat-CR-24 mikrovågshuvud i ett nytt fäste.

Efter justering blev det bra signal på rubbet.

Jag monterade en 4-vägs fördelare på vinden och gjorde en kontrollmätning.


En koll i vardagsrummet visade att det blev mycket bra signal.

Även i Louisas rum blev det bra. Men tyvärr klarade inte den gamla Canal Digital mottagaren Sat-CR-signal så kunden ska beställa en ny.

Nu blev det otroligt bra signal med stor marginal till störningar, men kanalerna som sänds från 12,437 GHz horisontellt kommer att få störningar först om det blir ett riktigt kraftig blötsnöväder.

Förutom grymt bra signalkvalitet ser det färdiga resultatet bra ut

Jag bytte inte till en ny TD65 parabol eftersom den gamla TD78’an presterar nån dB bättre och nån dB hit eller dit har faktiskt betydelse när +3dB är en fördubbling.


20221202 – Kabeldragning samt justering av parabol.

En kund skulle flytta satellitmottagaren till andra sidan vardagsrummet, så han ville att jag skulle dra en kabel till den nya placeringen.

När jag kom dit såg jag att det var 2 kablar anslutna till mikrovågshuvudet, men att vattenskyddet inte var nerdraget.


Varför inte dra ner vattenskyddet när det ändå finns ett sådant?

Jag gjorde en koll av signalen och såg att den kunde förbättras.

Efter att jag hade förlängt kabeln 10 meter gjorde jag en ny koll bara för att kunna visa kunden att inte kabelskarven försämrade signalen.

När jag sen klättrade upp på stegen för att finjustera parabolen såg jag att träden började skymma signalen. Jag har ritat en stjärna ungefär där jag uppskattar att satelliterna finns. Så det är mycket troligt att det blir problem när det blåser.

Efter justering av framförallt polarisationsinställningen drog jag naturligtvis ner vattenskyddet.

Fixat så bra som möjligt.


En ny koll i vardagsrummet visar att det blev en skaplig förbättring av signalkvaliteten, framförallt på de lägre frekvenserna. Men det är precis att parabolen klarar av att leverera 13 dB i MER-värde som är Allentes minimum krav.

Vi får väl se om de kan få några träd fällda eller om jag får uppdraget att flytta parabolen högre upp.


20221202 – Den vita boxen startade inte längre.

Den här kunden har jag besökt tidigare eftersom den vita satellitmottagaren inte ville starta riktig, men nu var det definitivt slut med den satellitmottagaren.

Jag började med att kolla signalen från parabolen och den var hyfsad.


Nu var det som sagt definitivt slut med den vita satellitmottagaren, men kunden hade även en 43″ Samsung TV med lite dålig bild så jag rekommenderade att skaffa en ny TV med inbyggd satellitmottagare, för då blir handhavandet lite enklare när det bara är en fjärrkontroll att hålla reda på.

Så jag körde till Elon “Foto-Johan” i Hofors och hämtade en Panasonic TX-43LX670E, men tyvärr lyckades jag inte programmera TV’n. Vid sökningen hittades 303 digitala kanaler från Thor-satelliterna men sen gick det inte att spara. Det gick inte att kontakta Panasonics support heller eftersom de hade stängt inför helgen. 🙁

Fortsättning följer på måndag då personalen från Elon i Hofors ska göra ett nytt försök att få in kanalerna.


20221202 – Åtgärd av satellitsignal som försvann.

Helt plötsligt försvann satellitsignalen till 2 st. Viasat-boxar, så kunden bokade service. När jag kom dit såg jag att parabolen var ur läge vilket högst troligt beror på att snö har rasat på parabolen. Dessutom var mikrovågshuvudet var trasigt.

Förutom att montera parabolen där det är stor risk för snöras har installatören från Viasat monterat parabolen på ett väggfäste som inte passar bra till Tele-system PE57 parabolerna.

Att väggfästet inte passar beror på att det ska vara dubbla rörklammer eftersom de då även håller ihop det 2-delade väggfästet.

Efter byte av mikrovågshuvud och justering fick jag nästan godkänd signal i vardagsrummet samt i sovrummet.


Jag informerade även kunden att det är viktigt att inte använda samma Sat-CR-användarband till 2 olika satellitmottagare för då blir det konflikt.

Jag programmerade in UB01 och UB02 i satellitmottagaren i vardagsrummet. I sovrummet programmerade jag in UB02. (UB = User Band, dvs. användarband på svenska)

Men vi bestämde att jag ska återkomma någon dag när det är bättre väder och montera en ny parabol där det inte är risk för snöras.


20221201 – Störningar på TV-kanaler från transponder C01.

En kund kontaktade mig eftersom han hade störningar på SVT 1 HD och SVT 2 HD, men i övrigt funkade alla kanaler. Knepigt tänkte jag och tog reda på att kanalerna med störningar sänds från transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt.

Så när jag kom till kunden började jag med att kolla signalen de hade.

Jag gjorde en datalogg och konstaterade att det var lite sämre än förväntat, men det skulle ändå inte bli störningar med den signalkvaliteten.

Det var ganska dåligt väder som dämpade signalen, men efter justering klarade parabolen med befintligt mikrovågshuvud ändå att leverera signalkvaliteten som Allente kräver, dvs. minst 13 dB i MER-värde och minst 6 dB i Link Margin.

Jag gjorde en noggrannare koll av vad transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt innehåller.

Men trots att det var godkänd signalkvalitet blev det störningar så jag gick ut och flyttade kabeln till Sat-CR-utgången på mikrovågshuvudet.

Med Sat-CR-signal blev det ändå ungefär samma värden.

– Det måste vara fel på OnePlace-mottagarens tuner, sa jag till kunden och bad honom beställa en ny från Allente.

Men sen skrev jag en fråga i en installatörsgrupp på internet och där tyckte några kollegor att det trots bra signal kan vara fel på mikrovågshuvudet.

Senare på kvällen hade jag ett annat ärende åt det hållet så jag körde hem till kunden för att byta mikrovågshuvud. Först en snabbkoll för att se att det inte kom några störningar från det gamla mikrovågshuvudet.

Jag bytte till ett Triax mikrovågshuvud och gjorde en datalogg ute vid parabolen.


En ny koll i vardagsrummet visade att signalen blev något bättre, så jag hade inte bytt mikrovågshuvud i onödan.

Men tyvärr var det fortfarande störningar på kanalerna från från transponder C01 på frekvensen 11,216 GHz vertikalt, så nu är det säkert att felet beror på tunern i OnePlace-mottagaren.


20221130 – Montering av parabol till Allentes utbud.

Den 9 november var jag till den här kunden för att montera en TV-antenn till Boxers utbud, men det var så dålig signal att det bara var att ge upp TV via marknätet.

Sen var det träd som skymde husets södra gavel, så där gick det inte att montera en parabol. Men idag kunde jag i alla fall göra ett nytt besök och började med att montera ett väggfäste med maströr på husets östra gavel.

Nu blev det perfekt mottagning utan skymmande skog.

En snabbkoll vi parabolen efter justering visar att det blev grymt bra signalkvalitet.Efter justering var det “bara” att dra kabel till vardagsrummet.

Efter att jag hade dragit in kabeln till vardagsrummet gjorde jag en dokumentation av signalen, sen kopplade jag in en Samsung UHD 680 mottagare.

Eftersom det var en Black-Week-kampanj slipper kunden betala startavgift och får Samsung-mottagaren, parabolen och mikrovågshuvudet gratis. Dessutom får de alla Allentes TV-kanaler fritt i 6 månader. Men inte nog med det, för de får även en värdecheck på 2000 kronor som sitter väl till pass för att täcka en del av extra material och arbete.

Allente-installation-1504090


20221130 – Justering av parabol efter byte av balkongräcke.

Kunden hade byggt ett nytt räcke till balkongen men lyckades inte justera parabolen, vilket jag förstår för det är verkligen inte lätt utan professionellt antenninstrument.

Jag började med att montera ett stabilare fäste, sen var det bara att justera.

En snabbkoll av signalen vid parabolen.

Jag gjorde även en koll av signalen till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.


20221129 – Byte av mikrovågshuvud samt strul med inkoppling av ny Allente 1 satellitmottagare.

Den här kunden hade fått en ny Allente 1 satellitmottagare hemskickad eftersom det inte blev någon bild med den gamla OnePlace-mottagaren. Men det visade sig att mikrovågshuvudet hade lagt av, så det var inget fel på den gamla satellitmottagaren.

Jag bytte till ett AKU0-U05-M103 som är tillverkat av Microelectronics Technology.

Nu blev det bra signal.

En koll i vardagsrummet för att se vad satellitmottagaren fick för signal.

I gillestugan hade de en Canal Digital HD PVR 5720 SX satellitmottagare, som också fick bra signal.

Att montera ett nytt mikrovågshuvud, justera polarisation, byta koaxialkabel och få signal bra till satellitmottagarna fixade jag på strax över en timma.

Men sen skulle jag koppla in den nya Allente 1 mottagaren vilket började med att ladda ner ny mjukvara vilket tog låååååång tid. Sen blev det strul när mottagaren inte accepterade programkortet så jag ringde supporten och hamnade i en mycket lååååång telefonkö. Jag kom fram tillslut och fick rådet att rensa data vilket jag redan hade gjort, sen skulle jag göra en fabriksåterställning vilket tog ytterligare lång tid.

Men det hjälpte inte så jag ringde supporten igen och efter en lång väntan fick jag prata med en tekniker. Teknikern tyckte att jag skulle rensa data samt göra en fabriksåterställning igen. Men ingenting hjälpte så jag kopplade in den gamla OnePlace-mottagaren igen, men det var samma problem med den.

Det hela slutade med att teknikern på Allente suckade och sa att “-du vet ju hur OnePlace boxarna är” Sen lovade han att kostnadsfritt skicka en Samsung UHD 680 med hårddisk till kunden istället för OnePlace.

Kunden vill dock ha hjälp att koppla in den nya Samsung-mottagaren så det blir ytterligare ett besök.


20221129 – Åtgärd av en dåligt justerad parabol.

Allente skickade ut en så kallad tekniker som inte klarade av att justera parabolen ordentligt, så kunden fick tips om att kontakta mig för att få den professionellt justerad.

Jag började med att göra en koll av vad Allentes utsända hade lyckat med. 12,1 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt var verkligen riktigt dåligt.

Efter justering av framförallt polarisation lyckades jag få 18,1 dB, vilket är en fördubbling av fördubblingen.

En datalogg i TV-rummet för att dokumentera erhållen signal.

Kanalerna som sänds från 12,437 GHz horisontellt kommer att falla bort först vid dåligt väder. Innan min åtgärd gick det inte att se kanalerna överhuvudtaget, men efter min justering blev det 8,3 dB i marginal till störningarna vilket är mycket bra.

Även i gillestugan blev det bra signal.


20221117 – Inkoppling av en Echosat mottagare till polska TV-kanaler.

Det ringde en kund ända från Vikmanshyttan och berättade att de inte fick in alla polska TV-kanaler.
– Men jag har 7,5 mil resa till Vikmanshyttan, sa jag.
– Det spelar ingen roll att det är långt att köra för vi behöver hjälp och det finns ingen häromkring som kan hjälpa oss, sa kunden.

För att ha koll på läget skapade jag en ny favoritlista med polska TV-kanaler i min VU+ satellitmottagare.

Tyvärr förstod jag inte vad de sa men det verkade vara ett roligt TV-program med några punkare.

Jag beställde hem några Echosat mottagare och programmerade in de polska kanalerna i en av dem.


När jag kom hem till kunden såg jag att det satt 2 paraboler på ett maströr. Den övre var till Allentes kanaler från Thor på 0,8° väst och den undre parabolen var till de polska kanalerna från Hotbird på 13° öst.

Tyvärr gick det inte att nå parabolerna eftersom det var hal snö på taket. Men att han som var här och justerade parabolen tidigare inte hade dragit ner vattenskyddet på mikrovågshuvudet var dåligt.

För att kunna justera ordentligt ville jag även montera ett stadigare fäste.


Det är faktiskt ett under att parabolerna inte har blåst ner.

Enligt kunden behövde jag inte klättra upp på taket för parabolen var nyligen justerad, så jag gick in och gjorde en koll av signalen.

Ett MER-värde på 10,8 dB och endast 2,6 dB i marginal till störningarna var inte bra.

Jag kopplade i alla fall in Echosat mottagaren så de kunde se de polska TV-kanalerna.

När jag kom hem såg jag att min Toroidal Maximum T90 parabol levererade 14,5 dB i MER-värde vilket är mer än dubbel signalkvalitet.

Troligen blir det ett återbesök hos kunden för att montera parabolerna stabilt och justera ordentligt så att de har bild även vid sämre väder. Fortsättning följer ……


Inkoppling av två nya OnePlace-mottagare.

En kund hade flyttat om lite i huset och ville ha hjälp med installation av en ny TV och 2 nya OnePlace-mottagare.

Det som var vardagsrum blev sovrum och ett annat rum blev vardagsrum. Därför krävdes det en ny kabel från parabolen till det nya vardagsrummet.

Först en koll av parabolen.

Jag såg att fästet var spräckt samt att mikrovågshuvudet inte var justerat till den optimala fokuspunkten.


Jag gick in till sovrummet och kollade den inkommande satellitsignalen. På dataloggen såg jag att 2 transpondrar var under 13 dB i MER-värde och därmed under godkänd signalkvalitet.

Det fanns även signal från en UHF-gitterantenn så jag dokumenterade den signalen också. Senare visade det sig att TV-apparaten i sovrummet inte klarade av marknätets sändning i MPEG4-tekniken.

Jag monterade ett nytt fäste till mikrovågshuvudet samt justerade till max signalkvalitet.


Jag gjorde en dokumentation av signalen direkt vid parabolen.

I det nya vardagsrummet kollade jag att det blev godkänd signal ur den nya koaxialkabeln.

En koll i sovrummet visade att signalkvaliteten blev betydligt bättre och godkänd.

Att starta upp nya OnePlace-mottagare är en väldigt tidsödande procedur. Så för att spara tid hade jag de nya OnePlace-mottagarna inkopplade så att de uppdaterade mjukvaran samtidigt som jag höll på med kabeldragningen till vardagsrummet.


20221019 – Byte av mikrovågshuvud och koaxialkablar.

Det drog ut på tiden för mycket kom emellan, men nu var det i alla fall dags att fixa parabolen och signal till husets 2 satellitmottagare.

Först en koll av vad det gamla mikrovågshuvudet lämnade för signal. Ganska bra signal faktiskt med ett genomsnitt av 16,6 dB i MER-värde.

Jag började med att ta bort de gamla torra kablarna.

Sen drog jag nya kablar samt gjorde jag om fästet lite så att jag fick dit ett nytt mikrovågshuvud i den optimala fokuspunkten. Sen var det bara att justera parabol och polarisation.

Efter justering lyckade jag få ett genomsnitt av 17,5 dB i MER-värde viket bara är 0,9 dB bättre än tidigare. Men den stora förbättringen är att det nu går att spela in en kanal samtidigt som hon tittar på en annan.

Det blev bra signal till den gamla Sagem-HD-PVR-101-ST satellitmottagaren, men jag såg att det kom pixlar i bilden ibland, så tyvärr är den satellitmottagaren defekt.


I vardagsrummet blev det bra Sat-CR-signal så nu kan hon spela in en kanal samtidigt som hon tittar på en annan.

Så här ser det ut på spektrumet när alla 4 användarbanden är aktiverade.  Vad transpondern på 10,778 GHz horisontellt innehåller ser ni nedan.

Så nu kan kunden spela in en kanal samtidigt som hon ser en annan, men det kanske blir ett återbesök för att koppla in en ny satellitmottagare i sovrummet.


20221014 – Parabolservice åt Quiz och Cleo

Quiz och Cleo tröttnade på att det ofta var störningar när de skulle kolla på TV så de bokade service av parabolen.

När jag kom dit började jag med att kolla utomhus och såg att parabolen var instabilt monterad på vindskivan.


Det satt i alla fall ett bra Sat-CR-24 mikrovågshuvud från MTI på parabolen. Någon hade dock missat att man inte behöver ha eltejp över F-kontakten eftersom det bara är att dra ner väderskyddet.

Jag gick in och kollade vad de hade för signal och konstaterade att den var sämre än usel.

Jag såg även att fästet till mikrovågshuvudet var spräckt, så det var bara att skruva ner parabolen och det gamla väggfästet.

Jag monterade ett nytt fäste till mikrovågshuvudet samt ett nytt väggfäste, sen var det bara att skruva dit parabolen och justera.

Det blev bra signal.

Jag mätte var jag skulle borra ett hål inifrån, sen drog jag ny koaxialkabel till vardagsrummet.

Jag gjorde även en dokumentation av signalen innan jag anslöt kabeln i OnePlace-mottagaren.

Från 9,2 dB till 16,4 dB i MER-värde är en mycket stor förbättring.

Cleo blev nöjd över att slippa störningar samt att jag inte hade missat något.

Om ni undrar så är Cleo en Orientalisk korthårig honkatt.
Quiz är 100% Siames och pappan kommer från USA.

Quiz och Cleo har även sällskap av Bamse, Flower och Sky.


20221014 – Åtgärd av satellitsignal till persiska TV-kanaler.

För väldigt många år sedan monterade jag den här parabolen till persiska och turkiska kanaler från Hotbird 13° öst, men när de bytte fönster i fastigheten hade de av kabeln till parabolen.

Jag bytte kabel och gjorde en kontroll av signalkvaliteten från Manoto, men jag behövde inte justera för parabolen hade inte flyttats en enda millimeter.


20221013 – En OnePlace-mottagare tappade LNB-inställningarna.

Hos den här kunden gjorde jag tidigare ett väldigt omfattande jobb bara för att han skulle byta till en OnePlace-mottagare.

Men så helt plötsligt tappade mottagaren satellitsignalen, så kunden ringde flera gånger till Allente, men där var det ingen som visste vad det berodde på. Sen ringde kunden till mig och bokade in ett besök för felsökning och åtgärd.

När jag kom dit kopplade jag in instrumentet och såg att det fanns signal.

Alla 4 Sat-CR användarbanden funkade.

Jag kollade i One-Place mottagarens meny och såg att den hade ställt om sig till Sat-CR-24 när det ska vara Sat-CR-4. Ett par knapptryckningar senare så var det fixat och kunden hade bild igen.

Sen ville kunden att jag skulle kolla varför TV’n på övervåningen inte visade bild på de fria marksända kanalerna. – Det funkade ju innan du var här sist, sa kunden.

Jag kopplade in antenninstrumentet och såg att allt utom Mux 6 hade godkänd signal.

En koll på spektrumet visade att Muxarna var lite deformerade vilket kräver åtgärd av TV-antennen.

Att det inte blev någon bild berodde inte på mig, utan det berodde på att utrustningen inte klarade MPEG4 och den ändringen skedde redan den 5 oktober 2021.

Jag gjorde även en koll av den marksända signalen i vardagsrummet.


20221013 – Montering av parabol åt Lilleman.

Lilleman hade flyttat så han ville ha hjälp att montera parabolen.

Det var några träd i vägen så det tog en stund att hitta ett ställe med fri satellitsikt, men tillslut satt den där.

Bra signal blev det också.

Efter att jag hade dragit in kabeln gjorde jag en signalkoll i vardagsrummet.

Till lägenheten fanns det även en aktiv antenn för de marksända kanalerna.

Jag gjorde en mätning ur antennuttaget och såg att allt utom signalen till Mux 7 var godkänt. Kan vara bra att veta att det går att se de fria SVT-kanalerna från Mux 1 samt den okodade TV4 från Mux 2 om det nu är ett grymt snöväder nån dag.

Lilleman blev nöjd att äntligen kunna se på TV igen.


20221013 – Ingen bra signal bakom träden.

En kund hade dålig signal så det förekom störningar på de polska TV-kanalerna från satellit samt de marksända TV kanalerna till Boxers utbud.

När jag kom dit såg jag att både antenn och parabol var väldigt skymda av några stora träd.

Jag började med att kolla de marksända kanalerna och såg direkt på spektrumet att det inte var bra.

Jag gjorde en datalogg och som synes hade ingen Mux godkänd signal. Att det inte ens finns några värden från Mux 7 beror på att TV-antennen inte tog in VHF-signal.


Signalen till Mux 6 var mycket svag.

En koll av satellitsignalen visade att instrumentet inte ens låste in på 11,075 GHz där TVP Polonia sänds.

Jag klättrade upp på taket för att se om det gick att få bättre signal genom att justera.

Men det gick inte att få bättre och dessutom pendlade signalen kraftigt utan att jag ens rörde antennen.

Signalen pendlade mellan 27 dB i MER-värde som är godkänt medan nästa bild visar 17,6 dB som är långt under godkänt eller till och med under pixelnivån.


Eftersom jag hade rört antennen gjorde jag en ny datalogg nere i vardagsrummet. Huruvida det är bättre eller sämre än tidigare går inte att säga eftersom signalen pendlar, så några sekunder senare är det helt andra värden.

När jag var på taket justerade jag polarisationen så nu gick det i alla fall att se TVP Polonia, men det var inte mycket marginal till störningarna.

Jag gick runt i trädgården med en handhållen TV-antenn och såg att det gå att få bra signal till de marksända kanalerna från garaget. Om ett plommonträd tas bort blir det även bra signal till de polska kanalerna via satellit där.

Nu ska kunden kontakta de som äger skogen och fråga om han kan ta ner de skymmande träden, men om inte det är möjligt blir det antennmontage på garageväggen istället.


20221012 – Åtgärd av defekt TV samt dålig satellitsignal.

Kunden ringde mig och bokade service eftersom det kom upp en text på LG TV’n där det stod “ingen signal”

När jag kom dit undrade jag hur jag skulle nå parabolen som satt längst upp på ett 3 meters maströr.


Jag gick in och kollade signalen ur kabeln från parabolen och såg att det var ganska dåligt.

Visst var det dåligt, men med 12,2 dB i MER-värde skulle det ändå bli bild.

Det visade sig att texten “ingen signal” var information från TV-apparaten och eftersom jag inte ens kunde se några menyer från satellitmottagaren testade jag en annan HDMI-ingång mm. Tillslut testade jag med en scartkabel och då kom det ljud i alla fall, så det var bara att konstatera att TV-apparaten var defekt.

Men satellitsignalen måste fixas så jag skruvade ner det långa röret och den gamla parabolen. Sen monterade jag ett nytt rör och en ny parabol.

Nu blev det mycket bra signal.

Jag var även tvungen att göra en mätning nere i vardagsrummet för att se att inte den gamla koaxialkabeln försämrade signalen.

Efter det följde jag med kunden till Elgiganten i Valbo där han köpte en ny 55″ TV. Sen var det bara att installera den nya TV’n och en ny OnePlace-mottagare.


Kommentarer inaktiverade.