Testmätningar av paraboler och mikrovågshuvuden.

20200608 – test av Canal digitals Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

 
Jag gjorde en test av Canal digitals Sat-CR-24 mikrovågshuvud för att se signalstyrkan på de olika användarbanden.

UB 08 den högsta signalstyrkan …..

…. och UB 14 hade den lägsta signalstyrkan.

Det är faktiskt ganska stor skillnad mellan 85,5 och 75,8 dB.

Användarband 24 som ligger ända uppe på 2130 MHz hade 79,7 dB i signalstyrka.

Mer detaljerad information av Canal digitals mikrovågshuvud hittar du här.

20200604 – test av Viasats senaste mikrovågshuvud från MTI.

 
Jag fick ett av Viasats senaste modell av mikrovågshuvud för att göra några tester.
Det har beteckningen AKU0-U05-M101 DCSS LNB och är tillverkat av Microelectronics Technology.


Jag monterade det i en Viasat-parabol och justerade noga …. som alltid 🙂

Sen gjorde jag en testmätning för att se vad det presterade.


Så här ser det ut när endast användarband 01 är aktiverat.

Om man skymmer mikrovågshuvudet med handen så att signalen inte kommer fram så är signalstyrkan densamma, så glöm att justera ett sådant mikrovågshuvud med en enkel satfinder. Det krävs riktiga instrument till detta, så slösa inte bort era pengar i onödan utan kontakta mig istället.

Sen aktiverade jag samtliga 24 användarband och såg att det var en otrolig jämn utnivå. Det är faktiskt signalmässigt bättre än Canal digitals Sat-CR-24 mikrovågshuvud. Jag konstaterade även att användarband 20, eller UB20, hade den högsta signalstyrkan.

Användarband 11 eller UB11 hade den lägsta signalstyrkan. Men det skiljer bara 2 dB vilket är otroligt bra.

Här är UB01 på 1210 MHz markerad, vilken är användarbandet som instrumentet startar på, så därför är de flesta mätningarna gjorda från det användarbandet.

Användarband UB24 ligger ända uppe på 2130 MHz.

Lite breddat spektrum.

När jag breddade spektrumet ännu mera såg jag att det inte mäter från hela bärvågen, så signalnivån är kanske lite högre. Men nu snackar vi tiondels decibel, men ju mer man forskar desto fler frågor dyker upp.

Det går även att se på TV med instrumentet vilket kan vara bra ibland.

När jag hade testat klart skruvade jag dit Sharp universal mikrovågshuvudet igen för att se om det var signalmässigt sämre.

Mätning pågår ….. Som ni ser så har jag monterat ett 2 meters maströr på huset så att jag enkelt kan göra diverse testmätningar.

Detta är vad mikrovågshuvudet från Sharp levererade. Om ni kollar på siffrorna ovan så ser ni att mikrovågshuvudet från MTI levererade aningens bättre signalkvalitet. Men att byta för att få nån enstaka dB till är ingen idé, det är framförallt för funktionen att kunna ha flera kanalväljare på en och samma kabel som är den stora fördelen med Sat-CR-signal.

TV-apparater med inbyggd satellitmottagare brukar inte klara av att hantera en Sat-CR signal, så till såna TV-apparater krävs oftast ett mikrovågshuvud med Legacy- eller universal-signal.

Du kan läsa mera om MTI dCSS mikrovågshuvud här

20200525 – test av Viasats senaste parabol mot Thor.

 
Jag började med att göra en koll av vad en nyare modell av Viasat-parabol presterar med ett Sharp QUAD-mikrovågshuvud som Viasat har levererat till sina kunder.

Om du har en äldre och mindre Viasat-parabol än en den här nyaste varianten så måste den bytas eftersom en signalkvalitet under 13 dB i MER-värde inte är godkänt.

Om jag kommer över en äldre modell av Viasat-parabol så kan jag göra en testmätning med den också, men nu kollade jag vad den senaste modellen presterade. Om ni undrar så är den 57 cm bred.

Men den är bara 40 cm hög, så från satelliten sett blir det nog bara 36 – 37 cm effektiv yta.


Efter en noggrann justering mot positionen 0.8° väst gjorde jag en dokumentation av vad Viasat-parabolen presterade för signalkvalitet.

Sen bytte jag till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud som Canal digital använder.

Som synes var det molnfritt på himlen, vilket är bra att veta om man ska jämföra mätresultat.


Detta är signalvärdena med ett Canal digital mikrovågshuvud i en Viasat-parabol. Det blev något bättre men inte direkt värt pengarna att bara byta mikrovågshuvud.

Sen flyttade jag Sat-CR-24 mikrovågshuvudet till en vanlig TD64 Canal digital-parabol. Just för att få veta skillnaden av parabolernas prestanda använde jag samma mikrovågshuvud. (det som jag normalt använder lät jag hänga i kablarna under mätningen)

Efter justering gjorde jag en datalogg av vad Canal digital parabolen presterade.

Slutresultatet då?

  • Att byta mikrovågshuvud i Viasat-parabolen ger i stort sett ingen förbättring alls. I vart fall inte värt pengarna.
  • Att byta från en Viasat parabol till en lite större parabol har dock betydelse eftersom man får 1,5  – 2 dB bättre signal. Det låter lite, men tänk då på att + 3 dB är en fördubbling av signalkvaliteten.
  • Men om man ändå ska byta parabol så kan man lika gärna skruva dit ett Sat-CR-24 också för då kan man räkna med uppåt 3 dB bättre MER-värde totalt, vilket är en fördubbling av signalkvaliteten.

Viktigt att veta är att en högre signalkvalitet inte betyder bättre bild utan det betyder bara att du får en större marginal till störningarna vid dåligt väder. Men det är inte så bara det heller, för det är just vid dåligt väder man helst kollar på TV, eller hur 🙂

Apropå dataloggar och redovisning av signalvärden så har jag inte sett det någon annanstans, så frågan är om det bara är jag som lämnar sådan information? En trygghet för kunderna är det i alla fall att få en dokumentation på en noggrann installation.

20200202 – Viasatparabol till Thor-satelliterna?

 
Som ni kanske har hört så har Viasat och Canal Digital gjort ett avtal om att bilda ett gemensamt bolag. Om ni har missat det kan ni läsa mer här.

Planen är att även Viasats TV-kanaler ska sändas från Thor-satelliterna. Detta innebär då att samtliga Viasat-kunder i norden måste ta emot TV-kanalerna från positionen 0.8°W.

Men eftersom Viasat-parabolerna är lite mindre, tyckte jag att de inte bara ska justeras, utan även bytas ut till större. Men det tycker inte operatörerna, för enligt dem duger den senaste varianten av Viasat-parabol som är något större än de tidigare modellerna. För att bringa klarhet i vad en Viasat-parabol kan leverera för signal från Thor-satelliterna har jag nu gjort lite testmätningar.

Först en koll av vad Viasat-parabolen gav för signal från Astra på 4.8°E

När vi nu inom en snar framtid ska justera om Viasat-parabolerna så ser baksidan ut så här.

Ett vanligt fel är att klamman är krokig. Undrar vad den är gjord av för blötjärn? Men det spelar egentligen ingen roll, för om det behövs en ny har jag såna i servicebussen.

Jag gjorde testmätningen med ett av Viasats vanligaste mikrovågshuvuden, ett Sharp quad som har betäckningen BS1K2EL400A.

Efter en noggrann justering fick jag dessa värden.
För att kunna jämföra ville jag ha nåt slags medelvärde, så jag adderade samtliga MER-värden som jag sen delade med antalet och fick då genomsnittet 15,17 dB.

Sen kollade jag vad den något större TD64-parabolen presterade.

Som synes blev det mellan 0,9 och 2 dB bättre så jag adderade även här samtliga MER-värden som jag delade med antalet och fick då genomsnittet 16,49 dB. Om man även skulle byta till ett nytt Sat-CR-24 så kan man räkna med att genomsnittet blir ca. 17 dB.

Många siffror blir det, men allt över 13 dB är godkänt och pixlar i bilden brukar komma när signalen faller ner till ca. 9 dB i MER-värde. Så det är bara att sätta igång och justera de 350 000 Viasat-parabolerna i norden eller alla söder om Gävleborg i alla fall. I norra Sverige blir det svagare signal så där krävs det säkert större paraboler.

Kommentarer inaktiverade.