Mer testande inför “parabolvridningarna”

Den 28 oktober besökte jag en kund och fixade signalen till Viasats kanaler, men jag blev inte helt nöjd över signalen som jag fick till. Det regnade dock ganska kraftigt, så den dåliga signalen kunde även bero på vädret.

Samtidigt är vi några antenntekniker som har haft lite diskussioner i en installatörsgrupp på internet angående de kommande “parabolvridningarna” Några tycker att det duger att bara rikta om Viasat-parabolerna från 4.8° öst så att de tar in signalen från 0.8° väst, medan några tycker att Viasat-parabolerna är skräp.

Så jag kontaktade kunden igen och frågade om jag fick återkomma när det inte regnade för att göra fler mätningar och tester. Naturligtvis utan att det skulle kosta henne något eftersom jag skulle göra det i rent forskningssyfte.

När jag kom tillbaka idag så började jag med att kolla vad den gamla parabolen lämnade för signal från Sat-CR utgången på GT-Sat-HT-S3SCR4 mikrovågshuvudet som jag skruvade dit för en vecka sedan.


Det ska vara minst 13 dB i MER värde samt minst 6 dB i LM (Link Margin) för att vara godkänt. Så om ni granskar mätprotokollet mer noggrant så ser ni att transpondrarna som sänder på 11881 och 11996 horisontellt inte är godkända, trots bra väder och molnfri himmel.

Jag har även hört att signalen från Viasats paraboler försämras eftersom plasten åldras så att armen som håller mikrovågshuvudet ändrar läge. Så jag gjorde en mätning och noterade att det var 859,5 mm upp till kanten.

Sen bytte jag till en ny arm och noterade 864,5 mm upp till kanten. Alltså hade mikrovågshuvudet sjunkit 5 mm. Visst är det dåligt att mikrovågshuvudet glider ur fokuspunkten så att signalen blir sämre, men det går att kompensera genom att vrida upp parabolen lite grann.

Jag lyckade dock inte få bättre signal med den nya armen till mikrovågshuvudet, så att bara byta den är bortkastat.

Jag gjorde en skärmdump med alla 4 Sat-CR användarbanden aktiverade från GT-Sat-HT-S3SCR4 mikrovågshuvudet.

Sen bytte jag till en helt ny parabol och fick några tiondels dB till, men transpondrarna som sänder på 11881 och 11996 horisontellt var fortfarande inte godkända.

Jag bytte mikrovågshuvud och monterade ett nytt MTI AK541 XT2 LE, alltså samma modell som hon hade från början.

Då blev det lite bättre men transpondrarna som sänder på 11881 och 11996 horisontellt var aningens under godkända värden.

Sat-CR transpondrarna ser bättre ut med MTI mikrovågshuvudet och som ni ser på bilden så är det godkänd signal på frekvensen 11881 horisontellt. Ni ska även veta att det är otroligt svårt att mäta tiondels decibel.

En sista koll i vardagsrummet visar att transpondrarna som sänder på 11881 och 11996 horisontellt var aningens under godkända värden. OK det blev aningens bättre än när jag besökte kunden i regnvädret en vecka tidigare. Jag klättrade även upp på viden och tog bort en 3-vägs fördelare som de inte hade nån nytta av, så nu är Power/Level 5,5 dB högre än vad protokollet visar. Högre signalstyrka betyder också aningens bättre signalkvalitet, så även den är kanske en halv dB bättre.

Jag lämnade den nya parabolen hos kunden, men den ska ändå snart bytas till en TD65 som ger bättre signal.

Varför den ska bytas ser ni här. Jag har ritat stjärnan där Viasats satelliter ligger, men eftersom Thor-satelliterna ligger 7 grader åt höger så kommer björkarna att skymma satellitsikten. Därför måste det monteras en parabol på ett nytt ställe och flytta den som inte ger godkänd signal vill i alla fall inte jag.

Jag tog med kundens gamla parabol och när jag kom hem monterade jag ett Canal digital Sat-CR-24 mikrovågshuvud för att se om det levererade bättre signal.

Det är viktigt att använda samma mikrovågshuvud till alla tester, så därför använde jag det igen.Med Canal digitals Sat-CR-24 mikrovågshuvud så blev faktiskt rubbet godkänt även med den gamla parabolen.

Det är även intressant att veta hur vädret är då man gör tester, för tjocka moln kan påverka signalen åtskilliga dB, men som ni ser valde jag en bra dag även till denna test.

Med start i januari ska vi vrida över 200000 Viasat paraboler till Thor satelliterna och det är prioritet på att alla paraboler ska vridas, alltså inte bytas i första hand. Det är faktiskt gränsfall att den duger, men samtidigt beror det på vilka transpondrar Viasat ska sända sina kanaler ifrån. Om de undviker de klenaste kan det gå.

Men frågan är om vi tekniker ska lägga ner tid på att försöka justera in Viasat-parabolerna mot Thor satelliterna för att efter en stund konstatera att parabolen behöver bytas? Uppdragen är väldigt tidspressade, så vi riskerar att få ännu mindre betalt per timma om vi efter en kvart inser att det inte går att få godkänd signal.

Så om vi ska jobba rationellt måste det vara lika bra att byta parabolerna på en gång. Framförallt idag då lönekostnaderna är högre än materialkostnaden.


Klicka på pilen för att läsa fler tester.

Kommentarer inaktiverade.