Dåligt hantverk.

Den 3 november 2013 körde Nisse och jag till Bergen i Norge för att göra nätverksinstallationer i privata hushåll åt det svenska företaget företaget Mecura. Innan vi körde dit så frågade jag om vi skulle ta med egna verktyg.
– Nej ni behöver inte ta med nånting. Allt ni behöver finns där, sa chefen.
Men när vi kom dit så började det inte alls bra, eftersom det saknades bra verktyg. 🙁
Det visade sig även efter ett tag att det inte var en seriös verksamhet och om ni tittar på bilderna nedan så förstår ni säkert varför företaget Mecura gjorde konkurs tillslut. Apropå fusk, så lär det säkert dyka upp ännu mera fusk, för han startade upp en ny firma kallad Mecura Installasjon AS endast EN MÅNAD FÖRE konkursen.

Tänk på chefens ord när ni kollar på bilderna:
Det ingår inte i offererat material. Använd materialet som är uttaget till projektet!”

Så i början av februari 2014, när jag fortfarande jobbade där, körde jag till Indre Arna, öster om Bergen, där jag skulle  åtgärda anmärkningar som beställarens besiktningsman hade gjort på Mecuras fiberinstallationer.

Jag hade tidigare pratat med några av installatörerna som sa att det var svårt att installera eftersom det saknades rätt material samt att det var stor brist på verktyg. Dessutom ville den stressade arbetsgivaren inte lyssna när de försökte uppmärksamma honom om problemen.

Väl där så tog jag besiktningsprotokollet, ett anteckningsblock och en penna, sen gick jag runt i området och noterade vad som behövde göras. Därefter kollade jag i materialcontainern, för att upptäcka att så gott som allt material som vi behövde för en rationell åtgärd inte fanns tillgängligt. Jag påpekade detta för chefen, men han tyckte fortfarande inte att det var nödvändigt att skaffa mer material och verktyg. Samma visa som vid installationen alltså! Han förväntade sig att vi skulle kunna åtgärda felen med bristfälligt material, samt stor brist på verktyg.

“-Använd materialet som är uttaget till projektet!”

För att åtgärda felen behövde vi förutom material en hel del verktyg som en tumstock, en tuschpenna, skarvsladd, en liten vinkelslip, kapskivor, slipskivor, skyddsglasögon, hörselskydd, vattenpass, en borrhammare, en skruvdragare, plåtsaxar, bågfil, vanliga filar, tänger, borrar med mera …… Men det fanns inte ens en polygrip och dessutom skulle vi fixa jobbet under en fruktansvärd tidspress!
Jag saknade helt enkelt min komplett utrustade servicebuss.

Men chefen gav sig inte: “Montera av det material som finns” sa han.
“Det går inte, jag måste ha verktyg och material som passar” tyckte jag.
Det var då det sket sig på riktigt och eftersom jag vägrade att göra fuskjobb så det var bara att åka hem.

Så det var inte direkt oväntat att Mecura gjorde konkurs tillslut.


Men Eltel i Bergen ville att Nisse och jag skulle fortsätta med installationerna, så i april 2014 i åkte vi tillbaka för att prata jobb.

Vi kunde dock inte komma överens om ersättningen, så det blev inget av med det. Men när vi ändå var i närheten passade vi på att kolla några ställen där vi hade jobbat tidigare. Jag körde ut till Indre Arna, där vi tänkte kolla hur anmärkningarna hade blivit åtgärdade.

Jag hade kameran med mig så nu kan ni se några skräckexempel på hur det verkligen INTE ska se ut!

Att rätta till felen efteråt lär ju kosta betydligt mer än att göra det riktigt från början. Dessutom är det inte alltid så lätt att åtgärda efteråt. T.ex. fibern som var för kort på vissa ställen och för lång på andra, den kan man inte böja eller knöla in hur som helst.
Vad säger man när en fiber är för lång och den andra för kort – fusk eller slarv?

Fibern som kommer i de gröna slangarna ska enligt beställningen vara skyddad, men här ligger de helt öppna. De 6 slangarnas sammanlagda bredd är 50 mm, men det galvaniserade halvröret har endast bredden 27 mm. och dessutom är det för kort.
Tidigare hade jag sagt att: – Vi byter till ett längre och 50 mm brett halvrör.
– Det ingår inte i offererat material. Använd det som är uttaget till projektet, sa chefen!

Ovanför fönstren ligger i alla fall fiberkablarna i en vågig slang. Men varför är det inte samma avstånd mellan klammerna?

Varför dra fibern bakom stupröret helt i onödan? Dessutom räcker en av de gröna skyddsslangarna inte ända upp till det för korta halvröret, så det har nån smartskalle försökt skydda med en svart slangbit! Förresten får det inte ens plats med 2 st. 16 mm gröna slangar i det galvaniserade 20 mm halvröret. Eller är 2×16 = 20 ?

Efter att någon hade försökt att åtgärda besiktningsanmärkningen, såg det ut så här. Slangarna går fortfarande på fel sida och det är inte speciellt snyggt.

Den svarta slangen når inte ända in i halvröret! Men varför inte göra det ordentligt från första början? Backjobb tar tid – – Å – – G – tid!

Ytterligare ett ställe där det inte var speciellt snyggt, men hur fixar man det? Ganska svårt nu när det är asfalterat, eller hur? Dessutom är fibern antagligen för kort.

Detta är ett mästerverk i pussel av värdelösa småbitar. …. Dessutom lutar det övre vertikala halvröret åt höger!! Men det kanske inte är så konstigt, eftersom montörerna inte ens hade ett vattenpass. Men i värsta fall går det ju att mäta från dörrfodret, eller hur? …… men troligen hade de inte ens en tumstock!

…. en närbild på en del av eländet. Fy fan vad hemskt!
“Vi river bort alltihopa och installerar nytt till alla 4 hushåll i detta radhus” sa jag, men det tyckte inte chefen.

Här lutar det övre halvröret bara för att det råkar sitta en kabel i vägen! Men varför inte flytta på den?
Sen fick det enligt beställningen absolut inte dras några kablar diagonalt, men vad är då detta?

Katten kollade på något som verkar vara betydligt intressantare än de fula fiberinstallationerna.

 

f20kontakt-4351514

Sen körde vi till Vadmyra för att kolla om det blev snygga fiberinstallationer där.

Men tyvärr så såg det minst lika jäkligt ut. För att få det rakt och snyggt så måste man minst ha ett vattenpass, men allra helst en laser. Men några såna prylar fanns naturligtvis inte tillgängliga.

Snett vint och fult, men halvrören sitter i alla fall nästan på plats. Några skruvar & plugg har de lyckats få i. Apropå plugg så är den gula pluggen en spikplugg, så det är väl därför alla skruvskallarna är runddragna?

Många fel är det, den största orsaken är brist på material och verktyg men en annan orsak är brist på kunskaper. Inget ont om de anställda nu, men chefen hade faktiskt anställt fibertekniker och inte plåtslagare. Men som före detta bilplåtslagare hade jag gjort detta snyggt, OM jag hade haft tillgång till rätt verktyg.

Jag pratade i telefonen med Mecuras chef och han vidhöll fortfarande att man ska kunna klippa tjocka halvrör med en vanlig handhållen plåtsax trots att det står MAX 1 mm på den.
“-Det behövs ingen kapmaskin!”, sa han.

Visst har de klippt plåten med en fantastisk precision? Lite silikon eller silvertejp på den lilla glipan så ser det ut som ett proffsjobb, eller hur?

Först trodde jag att det usla jobbet enbart berodde på klantiga hantverkare, men så är det inte. Förvisso är de lite medskyldiga eftersom de inte vägrade att göra arbeten som är omöjliga att utföra utan rätt material, verktyg och kunskaper.

Fusk lönar sig ALDRIG och det är en stor anledning till att firman fick dålig ekonomi, vilket vi märkte när löner samt ersättningar för de anställdas personliga utlägg skulle betalas.

Efter att vi hade kollat på eländet körde vi hemåt igen. Trots att det var den 3 april var det ganska mycket snö uppe på Hardangervidda.

Lämna ett svar