Dåligt hantverk.

Om ni tittar på de här bilderna så förstår ni säkert varför företaget Mecura gjorde konkurs. Apropå fusk, så lär det säkert dyka upp ännu mera fusk, för han startade upp en ny firma kallad Mecura Installasjon AS endast EN MÅNAD FÖRE konkursen.

Tänk på chefens ord när ni kollar på bilderna:
Det ingår inte i offererat material. Använd materialet som är uttaget till projektet!”Vi åkte ut på jobb till Indre Arna, öster om Bergen, där vi skulle åtgärda anmärkningar som beställarens besiktningsman hade gjort på Mecuras fiberinstallationer.

Jag hade tidigare pratat med några av installatörerna och de nämnde då att det var svårt att installera eftersom det saknades rätt material samt att det var stor brist på verktyg. Dessutom ville den stressade arbetsgivaren inte lyssna när de skulle uppmärksamma honom om problemen.

Väl där så tog jag besiktningsprotokollet, ett anteckningsblock och en penna, sen gick jag runt i området och noterade vad som behövde göras. Därefter kollade jag i materialcontainern, för att upptäcka att så gott som allt material som vi behövde för en rationell åtgärd inte fanns tillgängligt. Jag påpekade detta för chefen, men han tyckte fortfarande inte att det var nödvändigt att skaffa mer material och verktyg. Samma visa som vid installationen alltså! Han förväntade sig att vi skulle kunna åtgärda felen med bristfälligt material, samt stor brist på verktyg.

“-Använd materialet som är uttaget till projektet!”

För att fixa halvrören behövde vi förutom material en del verktyg som en tumstock, en tuschpenna, skarvsladd, en liten vinkelslip, kapskivor, slipskivor, skyddsglasögon, hörselskydd, vattenpass, en borrhammare, en skruvdragare, plåtsaxar, bågfil, vanliga filar, tänger, borrar med mera …… men det fanns inte ens en polygrip och dessutom skulle vi fixa jobbet under en fruktansvärd tidspress.!! Jag saknade helt enkelt min komplett utrustade servicebuss.

Jag tog några kort i området och här nedan får ni se några skräckexempel på hur det verkligen INTE ska se ut!


Att rätta till felen efteråt lär ju kosta betydligt mer än att göra det riktigt från början. Dessutom är det inte alltid så lätt att åtgärda efteråt. T.ex. fibern som var för kort på vissa ställen och för lång på andra, den kan man inte böja eller knöla in hur som helst.

Vad säger man när en fiber är för lång och den andra för kort? Fusk eller slarv?


Edit 2014-11-28: Jag pratade nyss med chefen om detta och han menade att det skulle monteras en förminskning över den synliga fibern. Vad jag vet så finns det ingen förminskning att köpa från fabrikanterna av halvrör. Men upplys mig gärna om jag har missat det.

Fibern som kommer i de gröna slangarna ska enligt beställningen vara skyddad, men här ligger de helt öppna. De 6 slangarnas sammanlagda bredd är 50 mm, men det galvaniserade halvröret har endast bredden 27 mm. och dessutom är det för kort.
Vi byter till ett längre och 50 mm brett halvrör” tyckte jag.
Det ingår inte i offererat material. Använd det som är uttaget till projektet” sa chefen!Ovanför fönstren ligger i alla fall fiberkablarna i en vågig slang. Men varför är det inte samma avstånd mellan klammerna?Varför dra fibern bakom stupröret helt i onödan? Dessutom räcker en av de gröna skyddsslangarna inte ända upp till det för korta halvröret, så det har nån smartskalle försökt skydda med en svart slangbit! Förresten får det inte ens plats med 2 st. 16 mm gröna slangar i det galvaniserade 20 mm halvröret. Eller är 2×16 = 20 ?


Efter att någon hade åtgärdat besiktningsanmärkningen, såg det ut så här. Slangarna går fortfarande på fel sida och det är inte speciellt snyggt. Tveksamt om det ens blir godkänt.Den svarta slangen når inte ända in i halvröret! Ganska enkelt att fixa, men varför inte göra det ordentligt från första början? Backjobb tar tid – – Å – – G – tid!Inte speciellt snyggt, men hur fixar man det? Ganska svårt nu när det är asfalterat, eller hur? Dessutom är fibern antagligen för kort.Detta är ett mästerverk i pussel av små värdelösa småbitar. …. Dessutom lutar den övre vertikala biten åt höger!! Men det kanske inte är så konstigt, eftersom montörerna inte ens hade ett vattenpass. Men i värsta fall går det ju att mäta från dörrfodret, eller hur? …… men troligen hade de inte ens en tumstock!

…. en närbild på en del av eländet. Fy fan vad hemskt!
Vi river bort alltihopa och installerar nytt till alla 4 hushåll i detta radhus” sa jag, men det tyckte inte chefen.Här lutar det övre halvröret bara för att det råkar sitta en kabel i vägen! Men varför inte flytta på den?Enligt beställningen fick det absolut inte dras några kablar diagonalt, men vad är då detta? Tillplattat halvrör och trasiga skruvskallar, det ser för jäkligt ut, eller hur?Katten kollade på något som verkar vara betydligt intressantare än de fula fiberinstallationerna.

En annan dag åkte vi till Vadmyra för att kolla om det blev snygga fiberinstallationer där.

Men tyvärr så såg det minst lika jäkligt ut. 🙁

Vattenpass eller helst av allt, en laser – är det verkligen nödvändigt?Snett vint och fult, men halvrören sitter i alla fall nästan på plats. Några skruvar & plugg har de lyckats få i. Apropå plugg så är väl den gula pluggen en spikplugg? Det är väl därför alla skruvskallarna är trasiga?


Många fel är det, den största orsaken är brist på material och verktyg men en annan orsak är brist på kunskaper. Inget ont om de anställda nu, men chefen hade faktiskt anställt fibertekniker och inte plåtslagare. Men som före detta bilplåtslagare hade jag gjort detta snyggt, OM jag hade haft tillgång till rätt verktyg.


Edit 2014-11-28: Jag pratade i telefonen med Mecuras chef och han vidhöll fortfarande att man ska kunna klippa tjocka halvrör med en vanlig handhållen plåtsax trots att det står MAX 1 mm på den.
“-Det behövs ingen kapmaskin!”, sa han.Visst har de klippt plåten med en fantastisk precision? Lite silikon eller silvertejp på den lilla glipan så ser det ut som ett proffsjobb, eller hur?

Först trodde jag att det usla jobbet enbart berodde på klantiga hantverkare, men så är det inte. Förvisso är de lite medskyldiga eftersom de inte vägrade att göra arbeten som är omöjliga att utföra utan rätt material, verktyg och kunskaper.

Mig försökte chefen också köra med: “Montera av det material som finns” sa han.
“Det går inte, jag måste ha verktyg och material som passar” tyckte jag.

Det var då det sket sig på riktigt, eftersom jag vägrade att göra fuskjobb!

Fusk lönar sig ALDRIG och det kanske är därför som firman inte ligger så bra till ekonomiskt, vilket vi har sett när löner samt ersättningar för de anställdas personliga utlägg ska betalas.


Det var ju inte så oväntat att de gjorde konkurs tillslut. Läs mer här.


Till toppen av sidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 8 =