Arbeten med paraboler, maj – augusti 2021

Det blev för många bilder med parabolarbeten från 2021, så jag har delat upp dem på flera sidor.


20210825 – Justering av en Canal Digital parabol.

Vid minsta lilla regnväder blev det störningar och sen försvann bilden, så kunden kontaktade mig för åtgärd.

När jag kom dit såg jag att kabeln hängde samt att vattenskyddet på mikrovågshuvudet inte var nerdraget.

En koll av signalen innan jag rörde något visade mycket dålig signalkvalitet.

Jag justerade parabol och polarisation och fick mycket bra signalkvalitet.

Jag drog ner vattenskyddet och satt fast kabeln med ett par buntband.

Nu visade den vita satellitmottagaren 100% signalkvalitet på rubbet.

Men kabeln bör bytas och läggas i slang, för den kan gå av om den fryser fast i snön i vinter.

Taket är renoverat i somras men som vanligt har inte takplåtfirman lagt ner någon slang till antennkabeln. Jag behöver inte ens nämna vilket företag det är för alla är lika dåliga på det.

Nu är det i alla fall fixat så om inte snö och is drar med sig kabeln kan de kolla på TV utan irriterande störningar.


20210823 – Åtgärd av en allmänt dålig Canal Digital anläggning.

Kunden kontaktade mig för att det blev störningar så fort det blev lite sämre väder.

En koll inomhus visade att det var dålig signalkvalitet på rubbet.

En koll utomhus visade att det var monterat av någon som hade fuskat ganska mycket. Det fattades en skruv till höjdjusteringen, men det var allvarligare att det fattades en klamma runt väggfästet. För de dubbla klammerna har även till uppgift att hålla ihop väggfästets 2 delar.

Här syns det att klammern äter sig in i plaststycket som håller ihop delarna av väggfästet.

Det satt även ett gammalt Quad-mikrovågshuvud med 4 st. universalutgångar. Vattenskyddet för F-kontakterna saknades också.

Men det värsta var nog att fästet var kass och det hade den förra montören bara tejpat istället för att byta ut.

Parabolen var även skymd av trädet. Jag har ritat en stjärna där satelliterna är.

Eftersom att allt var dåligt monterade jag nya prylar där det inte fanns något skymmande träd.

Så här ska det se ut när klammerna även håller ihop väggfästets 2 delar.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal med mycket bra vädermarginal.

Så här ser det ut med alla 4 Sat-CR användarbanden aktiverade.

Så nu kan den här kunden kolla på TV även när det är dåligt väder och det är ju bra för det är helst då man kollar på TV, eller hur 🙂


20210819 – TV’n i fel läge.

Den här kunden hade lite problem att välja rätt ingång på TV’n och väljer man antennläget kommer det upp en skylt som säger “ingen signal”. Men om man väljer HDMI1 kommer bilden från den vita satellitmottagaren.

Det var en gammal parabol och gamla mikrovågshuvuden, men så länge som signalen är OK fick det duga.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till den vita satellitmottagaren.

Jag ändrade bildinställningen i den vita boxen så att det blev en äkta HD-bild, sen förklarade jag varför man byter mellan TV-läge, HDMI1 och HDMI2 i TV’n.


20210819 – Svart bild med OnePlace.

Den här kunden trodde att signalen var dålig för bilden svartnade ibland, trots att han hade både en ny stor 75″ Samsung TV och en ny OnePlace-mottagare.

Gamla mikrovågshuvuden.

Triax-mikrovågshuvudet som användes var helt OK, men det som har varit till satelliterna på 4,8 grader öst har sett sina bästa dagar.

En snabbkoll innan jag rörde något visade att det var 15,9 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt.

Efter lite finjustering av framförallt polarisationen fick jag 17,7 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt. 1,8 dB bättre låter inte så mycket, men när 3 dB är en fördubbling har 1,8 dB stor betydelse.

En koll i vardagsrummet visade helt OK signal, så om signalen svartnar måste det bero på att den nya OnePlace-mottagaren är defekt.


20210819 – HDCP problem.

Den här kunden hade en vit satellitmottagare men det var omöjligt att få nån bild för det kom bara upp en skylt om att signalen var HDCP skyddad, som är en form av digitalt kopieringsskydd. Kunden hade 3 st. TV-apparater, men det var samma problem på alla, så han måste köpa en ny modern TV som klarar av detta.

Parabolen monterade jag för länge sedan. Jag minns inte exakt, men 20 år är det säkert.


Men signalen var inte helt perfekt och det beror på att björkarna har vuxit upp så de skymmer en del.

Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliterna finns. På bilden ser det dock ut som att träden står nån meter framför parabolen, men de står faktiskt cirka 30-40 meter ifrån.


20210816 – TV’n funkade ej med Sat-CR.

Enligt felanmälan var det dålig signal till Canal Digital eftersom bilden pixlade ibland. Troligen skymde träden så det kanske skulle bli aktuellt att flytta parabolen.

När jag kom till kunden började jag med att kolla signalen som förvisso var lite dämpad av en tall.
(Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliterna är)

Lite klent men ändå 6,2 dB i marginal till störningarna på den svagaste transpondern är godkänt.

En koll i vardagsrummet visade att signalen inte försämrades genom kabeln.

Först trodde jag att satellitmottagaren som är inbyggd i Samsung TV’n var defekt, men sen kom jag på att TV’n inte stödjer Sat-CR signal, så jag bytte mikrovågshuvud.

Så här ser spektrumet ut på UB01.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev aningens sämre signalkvalitet med Triax mikrovågshuvudet, men nu funkade det utan störningar och tallen ska de ta ner.

Huset ligger fint vid vattnet så jag fick i alla fall lite sjöutsikt på jobbet 🙂


20210812 – Snuttan och Tarzan har flyttat ut på landet.

Den 2 april 2020 monterade jag Canal Digital åt Snuttan och Tarzan men nu hade de flyttat ut på landet, så de ville ha hjälp att få igång TV’n.

Snuttan hade tagit med parabolen men att montera den ville hon ha hjälp med.

Jag hittade ett bra ställe på den soliga söderväggen.

Efter att jag hade dragit in kabel till vardagsrummet gjorde jag en dokumentation av signalen.

Nu ska jag gå in och kolla på TV, tyckte Snuttan när jag var klar.


20210812 – Träden skymde Hotbird-satelliterna.

En kund som tar in de tyska kanalerna från Astra 19,2° öst ville även se italienska kanaler som sänder från Hotbird 13° öst, så jag tog med en större parabol och körde till kunden.

Först en koll av den befintliga signalen från transponder 1 på Astra 19,2° öst. Det var bara 9,8dB i MER-värde samt att mikrovågshuvudet hade lite frekvensfel.

Men det visade sig vara omöjligt att hitta Hotbird på 13 grader öst för träden skymde satelliterna.


Jag hittade nästa satellit som ligger på 10 grader öst.

Det var bara att justera tillbaka parabolen till Astra på 19,2 grader öst, men jag lyckades i alla fall få 2 dB bättre än vad det var från början.

Nu har kunden två alternativ. Antingen fälla träd eller att gjuta fast ett rör längre bort i trädgården så att signalen går in över träden. När något av detta är fixat ska jag återkomma och installera.


20210811 – Träden skymde satelliterna till Viasat.

De håller på att byta panel på huset så de tog bort parabolen, men vid återmonteringen lite högre upp fick de ingen signal. Det visade sig att en gren på trädet skymde signalen. När parabolen satt lite lägre gick antagligen signalen in under grenen, men det hade aldrig varit riktigt bra.

En datalogg av signalen visade att den är ganska usel.

11,265 GHz vertikalt gick inte in alls.

11,265 GHz horisontellt gick inte ibland, men försvann rätt var det var.


Kunden ska ta ner det skymmande trädet och då kommer säkert signalen.

Men att justera parabolen till 0,8° väst blir intressant, för att inte säga ganska omöjligt utan att ta ner ytterligare träd.


20210811 – Byte av mikrovågshuvud till Viasat.

Signalen blev allt sämre för att tillslut försvinna helt. Det visade sig att locket på mikrovågshuvudet var spräckt så det hade läckt in vatten. Jag bytte mikrovågshuvud och justerade parabolen mot Astra 4.8° öst. Men att justera parabolen till 0,8° väst blir intressant, för att inte säga ganska omöjligt med de skymmande träden.

Justerat och klart.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal.


20210810 – Åtgärd av Sat-CR-konflikt.

Den här kunden hade problem med att få 4 st. vita boxar att fungera samtidigt. Han fick ett nytt mikrovågshuvud av Canal Digital, eller numera Allente, som han hade bytt själv, men det funkade ändå inte så han kontaktade mig.

När jag kom dit såg jag med blotta ögat att polarisationen var felinställd.


En koll av signalen innan jag rörde något.

Jag justerade ….

En ny mätning som visade bra signalkvalitet.

I vardagsrummet ställde jag in antenninstrumentet på UB01 och mätte signalen, sen kollade jag att UB01 var inställt i den vita boxen.

I biorummet ställde jag in antenninstrumentet på UB05, mätte signalen och programmerade in UB05 i satellitmottagaren. Längst till höger på spektrumet såg jag även att UB02 var aktiverad.

Det blev bra signal i biorummet.

Sen kollade jag signalen från UB02 i sovrummet.

Gästrummet hade ganska kort kabel så jag valde UB03 som ligger ända uppe på 1680 MHz.

Nu blev det bra även i gästrummet.

Det är alltså mycket viktigt att inte använda samma Sat-CR-användarband i olika satellitmottagare som är kopplade till samma mikrovågshuvud för då blir det konflikt. Om du vill veta mer om de olika frekvensbanden och dess frekvenser kan du läsa här.


20210721 – Träd skymde signalen.

Den här kunden fick störningar allt oftare och för några veckor sedan försvann bilden helt och hållet.

En montör från Canal Digital eller numera Allente hade lämnat kabeln hängande utan att dra ner väderskyddet på mikrovågshuvudet.

Jag justerade och hittade i alla fall Thor-satelliterna, men det var väldigt dålig signal.

När jag berättade för kunden att en gran skymde satellitsikten gick han och hämtade motorsågen.

Lite trädfällning senare så blev det bättre 🙂

En ny koll visade att det blev ganska bra. Men det syntes att signalen inte var helt stabil och det är ett tecken på att något träd fortfarande skymde signalen lite.

Justerat och klart.

En koll i sovrummet visade att signalen till OnePlace-mottagaren blev godkänd.


20210721 – Inkoppling av OnePlace.

Den här kunden ville ha hjälp med att dra in en kabel till sovrummet samt att koppla in den nya OnePlace-mottagaren.

Förutom att den tidigare montören hade fuskat och inte dragit ner väderskyddet på mikrovågshuvudet såg jag att det fanns 2 kablar anslutna, varav den ena faktiskt gick till sovrummet.

Såna här märlor får inte användas till koaxialkabel.

Dessutom är det fult att dra kablar tvärs över panelbrädorna.

En koll av signalen från den befintliga kabeln i sovrummet visade att signalkvaliteten var ganska bra, men lite bättre skulle jag nog kunna få.

Medan OnePlace-mottagaren uppdaterades gick jag ut för att justera parabol och polarisation. Jag märkte då att signalen var något skymd av träden. (Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliterna ligger)

En ny koll i sovrummet visade att jag fick lite bättre signal.

För att få signal utan skymmande träd föreslog jag att flytta parabolen till ett skorstensfäste. Lämpligtvis när de ska måla om huset, för då är parabolen ändå i vägen.


20210715 – Återmontering av parabol efter husmålning.

Den här kunden har jag besökt tidigare, men nu hade de skruvat ner parabolen för att måla om huset.

Det visade sig att den gamla parabolen var skadad så jag monterade en ny.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal.


20210714 – Koll av Canal Digital efter åska

Efter ett kraftigt åskväder försvann signalen till kundens 2 vita satellitmottagare så både han och jag misstänkte att det var fel på mikrovågshuvudet.

Men det fanns faktiskt signal.

En koll i vardagsrummet visade godkänd signal, så tyvärr var felet att bägge vita boxarna hade gett upp.

Om inte Canal Digital hade avslutat samarbetet med mig, bara för att jag var kritisk mot att de inte har höjt ersättningen till oss installatörer på 16 år, hade jag kunnat leverera 2 st. nya satellitmottagare direkt. Men nu måste kunden beställa dem själv och få dem hemskickade via posten.


20210713 – Återmontering av Canal Digital

Jag monterade Canal Digital åt den här kunden 20180717 men sen blev han övertalad av en säljare att byta till Viasat, vilket han ångrade så jag skruvade bort Viasat-parabolen.

Kunden hade sparat TD64-parabolen så den monterade jag igen.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till Smart-boxen.


20210713 – Justering av Viasat till Thor-satelliterna

Kunden hade fått parabolen omjusterad och satellitmottagaren uppgraderad hemma i villan, men i sommarstugan var parabolen fortfarande inställd mot Astra på 4,8 grader öst, så det blev ingen bild på Viasats kanaler. Parabolen satt högt upp och det var höga träd som såg ut att kunna skymma Thor-satelliterna på 0,8 grader väst.


Jag gjorde en koll av signalen från Astra på 4,8 grader öst.


Jag nådde inte ens upp till parabolen så jag vred maströret för att hitta Thor-satelliterna.

Men precis som jag befarade skymdes Thorsatelliterna av en gran så det blev lite svag signal.


En koll i vardagsrummet visade att transpondern som sänder från 12,111 GHz vertikalt var svagast.


Dessa kanaler kommer att försvinna först när det blir dåligt väder för det blev bara 2,4-2,8 dB i marginal till störningarna.

Men att fälla fler träd var inget alternativ utan det blir snarare att koppla in fritidshuset till områdets fibernät.

Huset ligger fint vid sjön så när de inte kan kolla på TV kan de njuta av utsikten.


20210701 – Justering av polarisation och programmering.

Signalen från parabolen försvann så kunden kontaktade Allentes kundsupport som trodde att mikrovågshuvudet hade gått sönder. Nån tekniker ville de inte skicka, men de skickade ett nytt mikrovågshuvud av en annan typ som skulle vara enkelt att byta.

Att skruva dit mikrovågshuvudet var inte så svårt, men att justera det utan instrument är verkligen inte bara.

När jag kom till kunden så var polarisationsinställningen fel så det blev bara 7,5 dB i MER-värde på 12,437 GHz horisontellt.

Jag justerade polarisationen och fick 15,7 dB.


Justerat och klart ute ….

Sen gick jag in i köket för att göra en kontrollmätning. Men det visade sig att den vita satellitmottagaren i TV-rummet var på så den störde ut användarband 01.

Kunden drog ur elkabeln till boxen i TV-rummet och då funkade det utan konflikt.
När jag var klar programmerade jag in användarband 02 i den vita boxen i köket.

I TV-rummet blev det bra signal och sen programmerade jag in användarband 01 i den mottagaren.

Här syns det att instrumentet är inställt på användarband 01 medan användarband 02 som syns till höger är satellitmottagaren i köket. Programmerar man båda på samma användarband blir det konflikt.

Men det är faktiskt dåligt gjort av Allente att bara skicka ut ett mikrovågshuvud utan noggranna instruktioner om hur man programmerar in de olika användarbanden. Dessutom undrar jag hur Allente tror att kunden ska få bra signalkvalitet utan ett professionellt antenninstrument?

Om du vill veta mera om Sat-CR-24 mikrovågshuvudet och användarbanden kan du läsa här.


20210629 – Felsökning av Canal Digital anläggning.

Den här kunden hade 2 st. satellitmottagare – en Smartbox i vardagsrummet och en vit TNR-2850-ST i sovrummet. Problemet var att den vita mottagaren indikerade kortslutning och bilden från Smartboxen hade irriterande pixlar, så kunden trodde att det var fel på mikrovågshuvudet.

Jag började med att kolla signalen men den var det faktiskt inget fel på.


Jag klättrade upp på taket för att kolla parabolen och fintrimma polarisationen.

Jag fick cirka en halv dB bättre MER-värde, men en halv dB är inte “bara” när 3 dB är en fördubbling.

Justerat & klart.

En ny koll i vardagsrummet och i sovrummet.


Tillslut kom jag på att när den vita boxen var ansluten till elnätet så kom störningarna på Smartboxen. Jag trodde då att det kunde vara fel på nätdelen så jag hämtade en ny nätdel i bilen och testade med den. Men störningarna återkom, så det var ett mystiskt fel i den vita boxen.

Men nu var det inte bara att koppla in en ny mottagare för den vita boxen var kopplad med en scartkabel till en gammal tjock-TV i sovrummet och de nya satellitmottagarna har endast en HDMI-utgång. Dessutom kunde jag inte leverera en OnePlace-mottagare eftersom Allentes installationsmanager kastade ut mig när jag klagade på att de inte har höjt ersättningen på 16 år.

Så jag sa till kunden att jag skulle kolla på lagret om jag hade nån begagnad vit box med scartkontakt, men senare ringde kunden och berättade att han hade fått en bra deal av Allente som skulle skicka ut en ny OnePlace-mottagare. Hur de löser detta med TV’n återstår dock att se. Förvisso finns det adaptrar från Scart till HDMI, men för att få bäst bild krävs det ändå en nyare HDTV.


20210624 – Åtgärd av en allmänt dålig Canal Digital anläggning.

En kund fick dålig signal och misstänkte att ett skymmande träd var orsaken vilket var delvis rätt.

Men även om det inte hade funnits ett skymmande träd hade jag inte justerat parabolen eftersom den satt väldigt dåligt monterad.

Finn fem fel! Montören som hade monterat parabolen hade gjort många fel så parabolen satt väldigt instabilt.

En eltejpad skarv är inte heller bra.

Jag kopplade in instrumentet för att se hur dålig signalen var.

Det var verkligen dåligt.

Jag skruvade bort den gamla TD78 parabolen.

Eftersom det var fel duoblock så kunde jag lika gärna byta hela parabolen.

Monterat, justerat & klart.

Nu blev det bra signal.

TD65 parabolen tog jag från Canal Digitals, eller numera Allentes lager, men den kan de bjuda på tycker jag.

Jag återanvände både mikrovågshuvud och kablar.

En koll i sovrummet och TV-rummet visade att det blev mycket bra signal.


20210623 – Koll av signal till Viasat, eller numera Allente.

En kund tyckte att han saknade kanaler så han bad mig kolla signalen från parabolen.

Det satt ett Quad mikrovågshuvud med 4 utgångar varav 3 kablar gick till 3 olika Viasat-mottagare.

Jag kollade i köket och konstaterade att signalen var helt OK. Visst hade jag kunnat förbättra signalen något, men snart ska kunden ändå få det fixat gratis eftersom en DishTurn är på gång. Om sen parabolvridaren lyckas är en annan sak, men om det blir dåligt så får jag göra om det och sen kan kunden kräva Allente på ersättning för fakturan han får från mig.


20210615 – Strul med en ny OnePlace-mottagare.

En kund beställde och fick hem en ny OnePlace-mottagare men fick den inte att funka, så han ville ha min hjälp.

När jag kom dit kollade jag signalkvaliteten som visserligen var lite dålig, men ändå tillräcklig för att få en störningsfri bild på TV’n.

Jag justerade parabolen och fick bättre signal, men p.g.a. skymmande träd gick det inte att få så bra som det brukar bli.

Jag har ritat stjärnan där jag uppskattar att satelliterna finns.

Men trots att OnePlace-mottagaren visade godkänd satellitsignal i menyn gick det ändå inte att få bild, så jag ringde Allentes tekniska-support där jag pratade med en tekniker som föreslog att jag skulle byta mikrovågshuvud trots att det var godkänd signal. Så jag bytte till ett Sat-CR-24 men det funkade fortfarande inte.

Det slutade med att teknikern sa att Allente skulle skicka ut en ny OnePlace-mottagare till kunden, vilket de också gjorde. När kunden fick hem den nya mottagaren så var det bara att koppla in och den startade upp direkt. Detta innebär att om kunden hade fått en fungerande mottagare direkt så hade han sluppit att betala närmare 3 timmar arbete och restid. Men förhoppningsvis får han kompensation av Allente som täcker kostnaden av fakturan från mig.


20210603 – Ett par björkar skymmer satellitsignalen.

När de skulle byta fönster i fastigheten klippte kunden av kablarna som gick igenom karmen till balkongdörren, så jag fick i uppdrag att montera nya F-kontakter.

Parabolen är dock riktigt skymd av några stora björkar, men detta är han medveten om så TV’n nyttjas mest på vintern. Kunden har även dubbla abonnemang så båda satellitpositionerna används.
Bakom den blå stjärnan finns Astra på 4.8°E och bakom den röda stjärnan finns Thor  på 0.8°W. Det blir nog lite problem när de ska utföra en DishTurn eller parabolvridning på det här stället.

Signalen från Astra satelliterna var ganska dålig.

För att inte tala om signalen från Thor, för den var ännu sämre.

Jag tipsade kunden om att skaffa en OnePlace-mottagare för med den kan han få in TV-kanalerna via internet.


20210520 – Många skymmande träd.

Signalen blev allt sämre och när den försvann helt ringde kunden för att boka service, men när jag kom dit såg jag att det var ett hopplöst fall.

Träden skymde riktigt ordentligt. På bilden har jag ritat en blå stjärna där satelliterna är.

Jag zoomade in med kameran för att kolla vad som satt på taket, men att klättra upp och mäta skulle bara vara bortkastad tid. Så kunden fick i uppdrag att ta bort träden, alternativt att skaffa en OnePlace och kolla på TV via fibern.


20210519 – Flytt av parabol inför takrenovering.

Den här parabolen monterade jag 20191220. Då med arbetsorder #969129 åt Canal Digital. Men nu är det takrenovering på gång samt att skorstenen ska kläs in med plåt, så därför måste TV-antennen bort och parabolen flyttas.


Jag monterade den på husgaveln istället.

En koll i vardagsrummet visade bra signal.


20210504 – Bilden började pixla och sen försvann signalen helt plötsligt.

Signalen till Canal Digitals kanaler försvann så kunden trodde att det hade hänt något med parabolen som jag skruvade dit för cirka 20 år sedan.

Jag kollade i vardagsrummet och såg att det var tvärdött, alltså så dött att mikrovågshuvudet inte ens drog nån ström och det tyder på dålig kontakt eller kabelbrott.

Signal fanns det till en TV i sovrummet på övervåningen, så jag började kolla kabeln och hittade en konstig skarv. Troligen har kabeln blivit avkapad när de byggde om huset.

Efter att jag tog bort eltejpen såg jag ett par skarvhylsor som används till el i bilar.

Jag tog bort det felaktiga, monterade en twist-on-kontakt och såg att det fanns signal.


Jag monterade riktiga kontakter ….

… som jag tätade med vulktejp.

Men vid TV’n fanns det fortfarande ingen signal så jag sökte vidare och bakom soffan hittade jag en skarv som inte var riktigt ihopskruvad. Men där fanns det signal i alla fall.

Så jag skruvade ihop skarven ordentligt.

Tillslut fanns det signal i kabeln till Smartboxen, så jag kunde göra en dokumentation.

Kommentarer inaktiverade.