Installation av marksända TV-kanaler till Brf. Hantverkaren i Sandviken.

2 dagar efter jul hörde de av sig från bostadsrättsföreningen Hantverkaren i Sandviken för att få hjälp med TV-signalen till 197 lägenheter.

Det var lite panik för de hade tecknat ett nytt avtal med Telia för att få 250/250 Mbit/s bredband och TV via fiber till varje lägenhet. Detta skulle enligt Telia vara klart till till nyår och eftersom det var 6 månaders uppsägningstid på abonnemanget hos Cantab sa de upp det avtalet redan i somras. Om inte det avtalet hade blivit uppsagt hade det löpt på i ytterligare 12 månader, vilket hade blivit en stor (onödig)  kostnad.

Men sen visade det sig att Telia inte alls var klara. I och för sig är fiberdragningen klar till hallen i alla lägenheter, men att dra nätverkskabel till vardagsrummet och installera en IP-TV-mottagare hade de inte ens börjat med.

Den 28 december gjorde jag ett besök för att kolla anläggningen.

En gång i tiden sköttes detta av Torgny som hade Sandvikens TV-service, men efter honom har det varit andra företag. Så vem som hade hängt upp fördelare och avtappare så slarvigt vet jag inte.

Jag klättrade upp till vinden och öppnade takluckan för att se vad det fanns för antenner. På röret satt det en VHF-antenn överst, en UHF-antenn i mitten och en FM-antenn underst.
(VHF- och UHF-antennen kopplade jag senare in till anläggningen.)

Den gamla parabolen användes på den tiden det fanns analoga kanaler som TV3, Kanal 5, Eurosport och Discovery etc. i kabel-TV-nätet. Men nuförtiden ska allt vara digitalt så den används inte längre.

Jag hann även att kolla utsikten från taket.

Nere i centralen letade jag reda på kabeln med signal från UHF-antennen och gjorde en datalogg. Att dokumentera signalvärdena är bra, för det är värden som behövs till projektering, eller beräkningen av signalnivåer och förstärkare.

Jag gjorde även en koll av signalen Cantab körde ut.

För att veta hur stark signal jag skulle köra ut noterade jag att signalstyrkan var 70 dB på 490 MHz.

Det fanns även en halvdålig signal från Mux 2 i nätet.


På måndagen på det nya året återkom jag och började med att leta fram en avklippt kabel med signal från VHF-antennen. Ungefär samtidigt kom det en tekniker från Cantab för att koppla bort internet och TV-signalen som de hade kört via koaxialnätet. Så det var verkligen “i grevens tid” för mig att åtgärda antennanläggningen.

Jag gjorde även en koll av signalen från UHF-antennen.


Sen monterade och programmerade jag en Johansson Profiler Revolution 6700, som är en kombinerad kanalomvandlare och förstärkare.
För att slippa köra ut kanalerna så högt som 674 MHZ flyttade jag ner Mux 5 och 6.

Städat och klart.

Det blir bra med Muxarna samlade.

Jag gjorde en datalogg för att dokumentera vad Johansson Profiler Revolution 6700 lämnade för signal.

Jag gjorde även en datalogg av signalen till en slinga i hus 28.


Signalen måste även förstärkas så jag använde befintliga förstärkare.

En koll av signalen från DKT förstärkaren.


En koll av signalen från Teleste förstärkaren.

Mux 7 blev inte riktigt rak i toppen, men ändå mycket bra signalkvalitet.

En koll av innehållet i Mux 6.

Sen kollade jag signalen i lägenhet nummer 194 i hus 28.

Antennuttaget satt bakom soffan och antennsladden var kraftigt böjd så jag gjorde en koll vid TV’n.
Så här ser ni ett typexempel på hur en dålig antennsladd kan förstöra signalen.

Mux 7 var så gott som helt borta. Tur ändå att jag gjorde en koll för annars är det säkert jag som hade fått skulden.
– Det har ju aldrig varit fel förut, hade jag säkert fått höra.

Sen gjorde jag en koll samt programmerade TV’n i lägenhet nummer 189 i hus 28.

En viktig sak när det gäller kanalsökning är att det krävs en grundläggande ändring. Tidigare har de gjort sökningen via DVB-C, alltså TV’n är inställd på att söka kabel-TV-kanaler.

Men när man ska söka in de marksända kanalerna ska man välja DVB-T och om frågan kommer upp egen antenn. För att snabba på den sökningen kan man ibland välja sök endast digitala kanaler.


Uppdatering 20220104

Det var några lägenhetsinnehavare som inte lyckades få in TV-kanalerna, men några hjälpte jag via telefonen medan några avbokade besökstiden efter att de hade fått hjälp av någon bekant. Men det var 3 st. som jag bokade in besök hos och naturligtvis passade jag på att göra kontrollmätningar.

Jag började med lägenhet nummer 52 i ingång 8A och såg att signalen var precis på den övre gränsen. Det får inte vara över 80 dB i signalstyrka men det blev 79,9 när signalen hade gått igenom antennkabeln. Det är för övrigt ingen katastrof när signalen är aningens för stark, huvudsaken är att det är bra Link Margin, alltså marginalen till störningarna.


Sen kollade jag signalen och programmerade TV’n i lägenhet nummer 119 i ingång 26C.

Sen kollade jag signalen och programmerade TV’n i lägenhet nummer 166 i hus 11.


En bild på spektrumet.

I och för sig får de snart TV via fibern men det är ändå bra att det finns signal via koaxialnätet. För om det blir avbrott på fibersignalen kan de ändå kolla på TV via antennuttaget.

Kommentarer inaktiverade.