Parabolservice trots sommardäck i snövädret.

P.g.a. torra vägar så bytte jag till sommardäck redan i slutet av mars, men sen kom det rejält med snö i natt. Bitvis var det uppåt 20 cm tjockt, men där kunde jag inte stanna och ta kort. Jag hade jobb inbokade så det var bara att dra iväg ….


Inte nog med att Korsåvägen var fruktansvärt knölig och spårig, utan den var blockerad också. Jag fick vänta 20 minuter.

Den första kunden bokade service eftersom kanalerna försvann – ibland. När jag kom dit såg jag att parabolen satt högt upp på röret, vilket inte är så bra om man vill ha en stabil signal.

Det var gamla mikrovågshuvuden med torrspruckna lock.

Jag gick in, kopplade in instrumentet och kollade. Jag kollade ett par låga frekvenser och de såg bra ut, men så gjorde jag en datalogg och då visade det sig att de höga frekvenserna inte funkade.

En koll i spektrumläge visade att det var bra signal, men att det var frekvensfel. Den röda markören ska vara mitt på transpondern.

Så jag monterade ett nytt mikrovågshuvud och flyttade ner parabolen nån meter.

Justerat & klart.

En koll inomhus visade nu att det blev godkänd signal på rubbet.

Sen drog jag vidare ….

Nästa uppdrag var hos en kund som hade flyttat och tagit med sig parabolen, men när han inte lyckades hitta signal ringde han till Viasat. Men om de skulle skicka någon så var han tvungen att köpa nya prylar och förlänga abonnemanget 24 månader. Dessutom ville de ha ganska mycket betalt.

Så han ringde mig och jag var där inom en halvtimma 🙂

Efter justering fick jag bra signalvärden.

Sen hade kunden en kabel för fönstergenomföring vilka brukar förstöra signalen.

Därför gjorde jag en snabb dokumentation av signalen före den platta kabeln.

0,9 dB sämre signalkvalitet blev det efter den platta kabeln, men det blev ändå godkänt på rubbet inne i vardagsrummet.

Kommentarer inaktiverade.