Boxer, ärende #1475

Idag var jag ute på felsökning, eftersom kunden saknade följande kanaler som sänder från CH09 på VHF-bandet.
139767835620625800_resized-1179331

Först gjorde jag en mätning av signalen från kundens befintliga UHF-antenn (den översta på bilden nedan), men det var nära att jag gav upp eftersom signalstyrkan från den högsta frekvensen (CH50) endast var 39 dB, vilket är långt under minimikravet på 45 dB. Kunden hade dock aldrig märkt att signalnivån var för låg, men efter att en installatör har varit på plats, så ska ju allting vara perfekt, eller hur? Efter diverse åtgärder så lyckades jag i alla fall erhålla signalnivån 44,9 dB in i förstärkaren och därmed ansåg jag att minimikravet för UHF-frekvenserna hade uppnåtts. Så efter nån timmas arbete med åtgärdande av fel som ingen hade märkt kunde jag äntligen börja med arbetet som jag blev ditkallad för, dvs. komplettera anläggningen med en VHF-antenn. (den nedre antennen på bilden nedan)

Som tur är hade kunden redan ett grovt rör som håller för vindlasten för ytterligare en antenn, så monteringen blev ganska enkel. Efter montering av VHF-antennen och ett sammankopplingsfilter var det bara att gå in och mäta ….
139871848181754000_resized-8076994
… och inomhus hittade jag fler fel, bl.a. en trasig IEC-kontakt.

Det är som sagt inte “bara” att komplettera kundernas antenner så att de ger signal från VHF-bandet, för när jag börjar mäta i antennsystemet hittar jag ofta fler fel. Fel som kunderna oftast inte har märkt, men ska det åtgärdas så måste jag göra det ordentligt, eller med andra ord, om jag inte kan erhålla tillräcklig och godkänd signal på alla frekvenser från UHF området, så är det ingen idé att komplettera med en VHF-antenn.

 

2 Kommentarer

  1. Får man ställa en dum fråga. Du verkar ju kunna detta. Jag tappade vhf kanalerna på Boxer när jag installerade en switch för att få ner signalen från min nyuppsatta parabol. Har en annan teve som också matas från antennen och där trillar vhf in. är det switchen som krånglar ellerhandlar det om signalförlust påga switchen. För switchen ska väl ta både vhf och uhf från antennen? Har letat hela nätet efter svar och vore grymt tacksam om du hade en synpunkt.

    • Switch? Du menar väl att du har monterat en combinder, eller på svenska ett sammankopplingsfilter för att få in satellitsignalen i antennkabeln till de marksända kanalerna? Har du testat att VHF-kanalerna går in om du tar bort combindern?

Kommentarer är stängda