Serviceuppdrag åt Canal digital, juli – december 2019

Det skrivs ofta på diverse forum och i kommentarsfälten under annonser på Facebook att operatörerna inte gör något för sina gamla kunder samt att de bara ger rabatt till nya kunder. Men det är inte helt sant när det gäller Canal digital i alla fall, för de bokar in serviceuppdrag till antenntekniker, så att vi kan hjälpa befintliga kunder med felsökning, åtgärd, byte av mikrovågshuvud och/eller satellitmottagare. Ibland kan de även betala oss antenntekniker för att vi ska kunna hjälpa kunder med installationen av en ny parabol om de har flyttat till ett nytt hus. Men det händer även att Canal digital skickar en faktura till kunderna för vårt arbete och det kan ju vara lite taskigt om säljaren har lovat att allt är gratis.

På den här sidan kan ni se bilder och information om de olika serviceuppdragen som jag har gjort åt Canal digitals kunder under det andra halvåret 2019.


20191220 – Canal Digital – serviceuppdrag – 965960

Den här kunden hade skaffat en OnePlace men för att kunna spela in flera kanaler samtidigt så behövde han ett nytt mikrovågshuvud.

Jag gjorde en koll av vad den gamla parabolen presterade och det var väldigt bra.

Jag tänkte bara byta mikrovågshuvud, men skruvarna hade rostat fast och plasten var spräckt.

Så det var bara att skruva bort rubbet.

Jag monterade en ny parabol med ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Direkt vid parabolen fick jag den har signalen på UB01, dvs. användarband 1.

Eftersom det gick in 2 kablar till gillestugan gjorde jag en mätning på båda och det blev bra kvalitet på signalen trots att det var ett väldigt disigt väder. Säkert en mil tjockt molntäcke.


20191219 – Canal Digital – serviceuppdrag – 965619

Den här kunden hade redan Canal digital, men de beställde två stycken OnePlace-mottagare varav den ena med en 1 TB hårddisk. De hade även haft problem med signalen så innan jag rörde nånting kopplade jag instrumentet till det gamla Triax quad mikrovågshuvudet.

Som synes var det riktigt dålig signal vilket till en del berodde på felaktigt justerad polarisation.
LM i den högra kolumnen betyder Link Margin som är ett värde på hur mycket MER-värde en digital kanal kan tappa innan bilden försvinner på TV’n. Det brukar oftast hända när LM-värdet närmar sig 0.

10,778 GHz – horisontellt var sämst.

Dessa kanaler hade sämst marginal till dåligt väder.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och justerade.

Från 10 dB till 16,8 dB i MER-värde är en stor förbättring av signalkvaliteten.

Innan jag kopplade in OnePlace-mottagaren i vardagsrummet kontrollerade jag signalen i båda kablarna. I och för sig behövs det bara en kabel, men det är lika bra att kolla båda.


OnePlace-mottagare nummer 2 skulle kopplas in i TV-rummet i ett annat hus på gården. Men först en kontrollmätning för att se att signalen var bra även där.

Men om det är dåliga program på TV så kan de kolla på den fina utsikten 🙂


20191217 – Canal Digital – serviceuppdrag – 968521

Den här kunden hade redan Canal digital, men de hade skaffat en OnePlace-mottagare så jag fick i uppdrag att byta mikrovågshuvud och installera mottagaren.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och gjorde en snabb dokumentation av signalen ute vid parabolen.

TD64 parabolen justerad och klar.

I vardagsrummet fanns det 2 st. koaxialkablar så jag dokumenterade signalen i båda.

I gillestugan fanns det en gammal satellitmottagare som inte klarade Sat-CR signal, så jag flyttade ner mottagaren som de tidigare hade använt i vardagsrummet. Men dataloggen på UB01 misslyckades trots att det var bra signal.

Jag gjorde en manuell koll på de frekvenser som missades och de var bra, så en ny koll på användarband UB05 som ligger på 1005 MHz funkade. Jag hoppas att det funkar även i framtiden för annars måste nog kabeln bytas.


20191101 – Canal Digital – serviceuppdrag – 958761

Parabolen hade blivit skadad av snön förra vintern, så Warsana ville ha en ny.

Parabolen var väldigt krokig och bortom räddning.Den som hade monterat visste tydligen inte att man ska dra ner plastskyddet så att det inte kommer fukt i kablarna.

Men vadå byta parabol? Jag tyckte att det var totalt bortkastat när trädet skymde, så är det omöjligt att få godkänd signal. Förresten var det totalt bortkastat att montera den där från första början eftersom trädet säkert har stått där innan parabolen kom upp. Att flytta parabolen gick inte heller eftersom Warsana bor i en lägenhet, så 10 meter åt höger skulle innebära montering utanför en grannes altan.

Så jag hjälpte Warsana att berätta hur de skulle kunna få TV med en OnePlace-mottagare ansluten till internet. I och för sig blir det sämre bild via internet, men det blir i alla fall bild, vilket det inte blir när trädet skymmer.


20191015 – Canal Digital Service Level 2 – 956614

Den 3 oktober besökte jag den här kunden första gången och då fanns det enligt felanmälan ingen signal alls, men när jag kom dit och gjorde en kontrollmätning så fanns det signal. Jag började då misstänka att satellitmottagaren var felprogrammerad och mycket riktigt, den var inställd på Universal-signal trots att det var ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud monterat. Jag ändrade inställningen och då blev det bild i TV’n, så då var väl felet funnet och fixat …. trodde jag.

Men det visade sig att signalen försvann titt som tätt. Ibland funkade det och ibland inte, så jag fick i uppdrag att felsöka anläggningen igen.

Men nu när jag kom till kunden såg jag att det var lite sämre signalkvalitet än förväntat. Jag klättrade upp på taket för att göra en koll av parabolinställningen som visade att den stod på max samt att mikrovågshuvudet tog in rätt kanaler från 10778-H, men 14,2 dB i MER-värde var ganska dåligt. Dessutom såg jag att Sat-CR-signalen försvann några gånger så jag trodde först att det var glapp i kabeln till antenninstrumentet.

Jag bytte mikrovågshuvud och fick 16,8 dB vilket är normalt för den frekvensen.

Det var lite svårt att jobba med parabolen på det hala taket, men nu är det fixat.

En datalogg i vardagsrummet visar att det försvann 5,8 dB i signalstyrka på väg ner genom koaxialkabeln vilket inte är jättestor förlust men ändå ett par dB mer än förväntat. Det fanns även 2 skarvar så helst ska kabeln bytas, men jag gjorde om skarvarna så nu bör det fungera.

En datalogg i vardagsrummet visade nu fullt normala värden.

Nu hoppas jag att det fungerar för annars är nästa åtgärd att byta koaxialkabel.


20191003 – Canal Digital Service Level 2 – 952640

Enligt felanmälan så hade kunden ingen signal alls, men när jag kom dit och gjorde en kontrollmätning så fanns det signal. Jag började då misstänka att HD-box-Smart satellitmottagaren var felprogrammerad och mycket riktigt, den var inställd på Universal-signal när det var ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud monterat. Så jag ändrade inställningen och då blev det bild i TV’n.

Jag klättrade aldrig upp på taket för att kontrollera inställningen för jag bedömde att parabolen var bra inställd. Att MER-värdet var några dB lägre än normalt berodde på att det var väldigt tjocka vattenfyllda moln i luften.


20190912 – Canal Digital – Service Level 2 – 949846

Idag gjorde jag ett återbesök och som förväntat var det bra signal från Sat-CR-24 huvudet.


Jag bytte dock till ett Sat-CR 4+2 så att LG TV’n i sovrummet (som bara klarar universalsignal) fick signal igen.

Som synes är det ungefär 1 dB lägre signalkvalitet från ett Sat-CR 4+2 LNB.

Med universalsignal så är det bild på TV’n i sovrummet igen.

Sen bad jag kunden att hämta strömadaptern till OnePlace mottagaren för den ville jag byta. Men han kom ut med en gammal Sagem nätdel.
– Det där är inte rätt, var är den som hör till OnePlace mottagaren, undrade jag.
– Jag vet inte, det är den här vi har använt, sa kunden.

Jag gick ut till servicebilen, öppnade en ny OnePlace kartong och lånade en strömadapter.

Sen gjorde jag en ny mätning i vardagsrummet.

Jag ville byta nätdel eller strömadapter eftersom det kan vara fel i dem, så nu hoppas jag verkligen att det funkar.

Edit 20191029:
Nu funkar det och Torgny kollade upp den defekta nätdelen som ni kan läsa om här.


20190909 – Canal Digital – felavhjälpning – 949256

Jag besökte en kund i torsdags men OnePlace mottagaren i vardagsrummet tappade ändå signal ibland. I torsdags såg jag att det var en annan sorts kabel i vardagsrummet än den som var ansluten vid parabolen, så alltså fanns det en skarv någonstans. Men när signalen var OK så var det ingen vits att kolla in skarven, men det skulle jag tydligen ha gjort. Idag när jag kom för ett återbesök så hade kunden flyttat på ett tungt vitrinskåp, så att jag kom åt skarven. Jag konstaterade snabbt att mittledaren var för kort så när jag rörde på på kabeln försvann signalen. Nåväl, det blev till att göra en ny skarv och byta kabel fram till OnePlace mottagaren.

Bara för att jag ville dokumentera allt så gjorde jag en koll av användarband 9, 10, 11 och 12 som OnePlace mottagaren tar in som standard.

Först signalen från användarband 9 eller UB09 som det står i beskrivningen.

UB10

UB11

UB12

Sen gjorde jag en datalogg med användarband 12 inställt. Den observante ser även att det är ca. 1 dB lägre signal än i torsdags med det berodde på ett mycket disigt höstväder.

Så nu ska det väl i alla fall vara en bra och stabil signal till OnePlace mottagaren i vardagsrummet.


20190905 – Canal Digital – felavhjälpning – 947430

Jag fick i uppdrag av Canal digital att åtgärda en parabolanläggning så att den fungerade. I normala fall brukar jag börja med att gå in i huset och fråga kunden vad problemet är, men i det här fallet såg jag redan nerifrån gården att parabolen var feljusterad.

Så jag klättrade upp för att justera. Kunden stod nedanför så jag passade på att fråga om de hade vridit på mikrovågshuvudet själva, men de hade inte rört något, utan allt var fixat av en montör från Canal digital sa kunden.

Nu fick jag det bekräftat vad jag har misstänkt tidigare, att en viss montör här i området saknar både ett avancerat antenninstrument och kunskap för att kunna justera in paraboler rätt. Den som kan lite om paraboler kan faktiskt se vad som är fel genom att bara titta på mikrovågshuvudet.

Innan jag rörde något gjorde jag en dokumentation av signalen. 12,8 dB i MER-värde på 10778-H var faktiskt riktigt dåligt. I och för sig blir det bra bild när det är bra väder, men signalreserven till regndämpningen var ett minimum.

Efter justering av polarisationen fixade jag dubbel signalkvalitet på några transpondrar. Så nu är signalen precis som det ska vara 🙂

Men trädet börjar växa upp så det tog bort några tiondels dB. Jag upplyste kunden om det, så de har koll på läget. Men troligen så får jag flytta parabolen och göra en snygg montering när de byter panel på huset. För det var inte nog med att signalen var dålig, det var dessutom fult monterat 🙁

En koll i vardagsrummet visade nu att det blev godkänd signal till den nya OnePlace-mottagaren.
När jag kollade dataloggen såg jag tyvärr inte att signalnivån hade ökat, men det fattade jag senare när signalen försvann. Någon hade monterat en liten förstärkare för att göra en skarv och när den gick sönder försvann signalen. Men nu är den borta och ersatt med en vanlig F-skarv.

Medan instrumentet mätte igenom alla transpondrar i sovrummet passade jag på att informera kunden om Sat-CR-24-mikrovågshuvudet (som de har på parabolen) och att det är viktigt att man inte har samma användarband på 2 olika mottagare i huset..


20190902 – Canal Digital – serviceuppdrag – 949887

I vintras skaffade kunden en ny OnePlace mottagare, så den 14 januari 2019 besökte jag honom första gången för att byta mikrovågshuvud.

Den 12 juni var jag dit ännu en gång eftersom OnePlace mottagaren tappade signal på användarband UB01. För att säkerställa en stabil signal flyttade jag parabolen till ett fäste på tegelväggen. Men OnePlace mottagaren fortsatte att jäklas så kunden fick även en ny mottagare hemskickad.

Strulet fortsatte även med den nya mottagaren så den 2 september besökte jag kunden en tredje gång.
Först en koll på parabolen som garanterat inte hade flyttat sig en enda tiondels millimeter.

Träden skymde inte heller signalen.

Jag aktiverade alla 4 Sat-CR frekvenser och det såg bra ut.

Sen gjorde jag en datalogg på alla 4 användarband och samtliga visade toppvärden.
Bara för att jag skulle göra någonting så bad jag kunden att koppla bort LG TV’n i sovrummet så att endast OnePlace mottagaren i vardagsrummet var inkopplad. Sen kunde jag byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.


En koll i vardagsrummet visade som förväntat toppvärden på rubbet.

Men tror ni inte på fan att det fortsätter att jäklas hos kunden 🙁
Så ett nytt besök är inbokat till den 12 september.


20190812 – Canal Digital – serviceuppdrag – 942937

Vrid på mikrovågshuvudet, sa supporten till kunden.

Men det fick ingen bild ändå så jag fick ett serviceuppdrag. Vad det är som orsakar störningarna kunde jag se utan att mäta.

De har säkert aldrig haft 100% signal heller eftersom takfoten har skymt redan från början och nu har trädet dämpat resten.

De ska fixa bort några grenar eller hela trädet så att det blir bättre signal än vad jag lyckades åstadkomma idag. Sen ska de ABSOLUT INTE röra mikrovågshuvudet


20190726 och 20190802 – Canal Digital – serviceuppdrag – 939822

Enligt felanmälan från Canal digital så hade kunden dålig signal, så jag fick i uppdrag att justera parabolen och eventuellt byta mikrovågshuvud.

När jag kom till kunden såg jag att parabolen satt väldigt dåligt monterad. (Enligt uppgift så var parabolen monterad av ett annat företag här i närheten)

Men en vindskiva håller inte får att få en stabil signal när satelliterna ligger 36000 km rakt utanför ekvatorn. 1 grads vridning här betyder att man missar satelliterna med 7 mil.

Men det skulle även visa sig att det var ett träd som skymde så det gick bara att åstadkomma en signal som var strax över pixelnivån, dvs. marginellt över störningarna.

Det blev lite diskussioner med kunden och Canal digital eftersom en montering av väggfäste och maströr kostar betydligt mer än vad ersättningen ger för ett vanligt serviceuppdrag. Men tillslut fick jag Canal digital att skjuta till 1250 kronor i extra ersättning samt att kunden godkände debitering för extra material och arbete.

Så i dag kunde jag montera ett väggfäste med maströr på husets norra gavel.

Jag bytte även till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Nu fick jag bra signal från satelliterna.

Men det var verkligen inte “bara” att montera fästet eftersom jag var tvungen att pricka in gluggen mellan granen och björken. Gluggen hittade jag genom att vingla med en handhållen parabol längst upp på stegen. Samtidigt kan man inte montera fästet varsomhelst, eftersom man måste montera där reglarna finns i väggen. Ett tidsödande svårt fall med andra ord.

Efter lite kabeldragning på vinden kunde jag dokumentera att de fick bra signal i vardagsrummet och sovrummet.


Så nu har Canal digital ännu en kund som har bra signal.

Edit 20190803
Jag upptäckte nyss att jag fick uppdraget att montera parabolen i augusti 2017, men av någon anledning så blev det monterat av någon annan. Enligt mina beräkningar hade denna installation blivit ca. 1000:- billigare om man hade gjort rätt från början.


20190725 – Canal Digital – Felsökning och åtgärd – 939058

Den här kunden hade bytt mikrovågshuvud själv men fick inte till signalen, så en justering krävdes.

10,9 dB i MER-värde på 12437-H var faktiskt riktigt uselt.

Efter justering fick jag 17,8 dB i MER-värde på 12437-H vilket är riktigt bra 🙂

Till sovrummet blev det ganska hög dämpning av signalstyrkan så där använde jag Sat-CR användarband UB05 och UB 06. (Mätningen nedan är dock gjord på UB01)

Till den nya OnePlace mottagaren i vardagsrummet funkade det med användarband UB09, UB10, UB11 och UB12.

Till den vita boxen i “gästhuset” eller den gamla affären blev det bra med användarband UB01.


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal digital installationer.right-arrow


Kommentarer inaktiverade.