Serviceuppdrag åt Canal Digital 2020

Det skrivs ofta på diverse forum och i kommentarsfälten under annonser på Facebook att operatörerna inte gör något för sina gamla kunder samt att de bara ger rabatt till nya kunder. Men det är inte helt sant när det gäller Canal Digital i alla fall, för de bokar in serviceuppdrag till antenntekniker, så att vi kan hjälpa befintliga kunder med felsökning, åtgärd, byte av mikrovågshuvud och/eller satellitmottagare. Ibland kan de även betala oss antenntekniker för att vi ska kunna hjälpa kunder med installationen av en ny parabol om de har flyttat till ett nytt hus. Men det händer även att Canal digital skickar en faktura till kunderna för vårt arbete och det kan ju vara lite taskigt om säljaren har lovat att allt är gratis.

På den här sidan kan ni se bilder och information om de olika serviceuppdragen som jag har gjort åt Canal digitals kunder under 2020.


20201223 – Canal Digital – Service visit level 2 – 11149269

Den här kunden hade problem med sin OnePlace-mottagare så Canal Digital skickade ut mig på ett serviceuppdrag.

Först gjorde jag en koll av signalen som kunden hade och den var det inget större fel på.

Eftersom det var problem så tänkte jag byta rubbet. Men parabolen satt riktigt högt upp så det gick inte att byta mikrovågshuvud ståendes på stegen. Så jag fick plocka ner parabolen, byta till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och skruva dit den igen.

Efter justering lyckades jag få 17 dB i MER-värde på 10778-H

Det blev marginell förbättring, men nu är det ändå ett nytt mikrovågshuvud till den nya One-Place-mottagaren.


20201207 – Canal Digital – serviceuppdrag samt installation av OnePlace – 1116539

Jag fick ett serviceuppdrag av Canal Digital där det inte framgick exakt vad som skulle göras, så jag skickade en fråga till kunden och fick svaret:

Byte av parabol huvud p.g.a. att jag köpte ny TV. Gamla huvudet + dekodern stöder tydligen inte 4K. Har även tvilling-abonnemang, dvs. 3 st. satellitmottagare.

Kunden hade beställt en OnePlace-mottagare samt en hårddisk till mottagaren och för att kunna nyttja OnePlace-mottagaren fullt ut, dvs. att kunna spela in 3 kanaler samtidigt som man tittar på en fjärde, behövdes det även ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

När jag kom till kunden såg jag att han hade en Nokia 80 cm parabol. Yrkesskadad som jag är, eller erfaren, så såg jag redan nerifrån marken att det var dålig signalkvalitet.

Såna här väderskydd gillar jag inte och förstår inte ens nyttan med dem. Det är ju bättre att åtgärda själva problemet istället, dvs. att justera parabol och mikrovågshuvud så att man därigenom får bättre marginal till störningar vid dåligt väder.

Jag gick in och gjorde en kontrollmätning och konstaterade att 12,3 dB i MER-värde på 10778-H var riktigt uselt. Bara 4,1 dB i marginal till pixlar eller störningar.

Efter att jag hade bytt mikrovågshuvud och justerat fick jag 17,3 dB i MER-värde ute vid parabolen. Eftersom +3 dB är dubbel kvalitet, så är resultatet nästan en fördubbling av fördubblingen 🙂

Nere i vardagsrummet gjorde jag en ny koll för att se vilken signal det blev till den nya OnePlace-mottagaren.

Det blev även bra signal till mottagarna i sovrummen.


Innan jag åkte från kunden tog jag ett kort på den lite fräschare monteringen.


20201201 – Canal Digital – service visit level 1 samt installation av OnePlace – 1115651

Hela vindskivan släppte i blåsten så parabolerna kom ur läge, men hans pappa skruvade dit vindskivorna igen så signalen kom tillbaka. Jag berättade för kunden att man inte ens kan ha en parabol på ett så tunt rör med det enkla väggfästet.
– Men det har ju funkat förut, sa kunden.
– Ja men det klarar inte minikravet för vindbelastning, svarade jag.
Dessutom krävdes det 2 paraboler eftersom kunden fortfarande har Viasat.

Ett alldeles för tunt rör till 2 paraboler.

Dessutom krävs det dubbla väggfästen för att inte belasta vindskivan.

Ett 38 mm rör är för klent så om inte vindskivan hade lossnat hade röret säkert böjt sig.

Jag rekommenderade att dubbelt väggfäste med ett 50 mm maströr och en dubbelmatad 80 cm parabol, typ så här.

Men det ville inte kunden kosta på just nu och Viasat är uppsagt, så det kanske blir ett återbesök i mars när Viasat-abonnemanget har löpt ut.

Signalen var i alla fall godkänd så jag kunde koppla in den nya OnePlace-mottagaren som kunden hade beställt.

Det hade faktiskt blivit lite bättre signal om jag hade bytt mikrovågshuvud och justerat parabolen lite, men jag vill inte göra något halvdant så innan justering ville jag montera ett nytt kraftigare väggfäste med ett tjockare maströr. Om jag bara hade justerat det befintliga så är det jag som blir ansvarig om bilden försvinner och det vill jag inte riskera.


20201007 – Canal Digital – service visit level 2 – 1086192

Den här parabolen installerade jag den 10 december 2018 och då med arbetsorder nummer 880148. Men nu hade de fått signalproblem så Canal digital skickade ut mig på ett serviceuppdrag.

Jag kopplade in instrumentet och såg att mikrovågshuvudet var heldött så det gav ingen signal alls. Men medan jag gick till bilen och hämtade ett nytt var det strömlöst, så efter återstart funkade det igen. Jag gjorde en datalogg för att få en större överblick än bara några enstaka frekvenser och då såg jag att det inte gav den signalkvalitet som de brukar göra.

Så jag monterade och justerade ett nytt mikrovågshuvud.

Nu blev det förväntad signalkvalitet.

Jag gick in i vardagsrummet för att kontrollera signalen även där.

Sen kollade jag signalen i sovrummet samt programmerade båda satellitmottagarna.

Kunden hade inte gjort något fel, men när jag ändå programmerade satellitmottagarna passade jag på att upplysa om hur viktigt det är att man inte har samma användarband på 2 olika satellitmottagare anslutna till samma mikrovågshuvud, för då blir det konflikt.

Men när jag kom hem och granskade dataloggarna så ser jag att det inte var fullt så bra signalkvalitet vid installationen jag gjorde den 10 december 2018. Mina noteringar då var: “Det var väldigt dåligt väder när jag installerade så signalkvaliten sjönk säkert ett par dB, men det var ändå långt kvar till störningar”
Men det kanske inte bara berodde på vädret utan det kanske var lite defekt mikrovågshuvud redan då?


20200909 – Canal Digital – serviceuppdrag 1071903

Kunden hade haft signalproblem vid dåligt väder under lång tid så Canal digital trodde att mikrovågshuvudet var dåligt och skapade ett serviceuppdrag. Kunden skulle dock få betala hälften av arbetskostnaden, dvs. 469 kronor.

När jag kom hem till kunden såg jag att parabolen var mycket dåligt monterad.


En koll av signalen innan åtgärd visade att det bara var 13,2 dB i MER-värde på 10778 horisontellt.

En närbild på den bristfälliga fastsättningen som var mycket instabil sidledes.

Skruvarna var snett indragna i husknuten.

Jag skruvade ner parabolen och tog en till bild på den dåliga monteringen.

Sen skruvade jag dit ett annat fäste som bygger 450 mm från vägg.

Nu blev det betydligt bättre och framförallt så håller sig signalen där eftersom parabolen sitter fast ordentligt.

Så här ska det se ut när det är seriöst installerat.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till Smart-boxen.

Kunden blev så nöjd när jag hade fixat den bristfälliga installationen att jag fick en present åt katterna Ronny & Ragge. När jag kom hem så var Ragge snabb med att kolla in sitt nya krypin.


20200722 – Canal Digital – serviceuppdrag 1047831

Om man ska tänka på miljön så är det väl bättre att skicka någon som har några kilometer att köra istället för någon som har lång resa? OK, jag kan förstå om det var någon med speciellt bra kunskaper, men det var inte ens det eftersom mikrovågshuvudet var felmonterat.

I alla fall så monterade jag den här parabolen den 7 december 2015, men för ett par veckor sedan skickade Canal digital nån som körde 6 – 7 mil från Falun trots att jag bor 2,4 km från kunden. Helt otroligt egentligen!

Men nu visade det sig att även det nya mikrovågshuvudet var trasigt.

Det funkade väldigt dåligt på de horisontella frekvenserna.

Så jag tog bort det 2 veckor gamla mikrovågshuvudet och monterade ett nytt.

Nu blev det bra signal på rubbet.

Fixat och klart.

Det blev även bra signal till OnePlace-mottagaren men den jäklades ändå. Efter lite felsökning såg jag att kunden hade en gammal nätdel så jag gjorde en fabriksåterställning och bytte nätdel, sen fick jag igång mottagaren.

Eftersom kunden ringde direkt till mig hade tänkt att betala detta själv, men när jag var klar ringde jag Canal digital som utfärdade en arbetsorder för ett serviceuppdrag så att kunden slapp att betala.


20200703 – Canal Digital – serviceuppdrag 1036490

Den 2 juli kontaktade kunden Canal digital eftersom bilden försvann vid minsta lilla fuktiga väder och redan dagen efter körde jag till kunden för att felsöka.

Jag trodde att det skulle vara enkelt fixat, men det var bland det värsta jag har sett hittills.


Enligt kunden så är det någon “antenngubbe” från Valbo som har konstruerat snö och vattenskydden.

En plåthuv som var grymt tung, så därför hade den så kallade “antenngubben” stagat upp det med ett vinkeljärn.

Jag kopplade in instrumentet för att se vilken signal skapelsen lyckades prestera.

Som förväntat var det väldigt dålig signalkvalitet.

En extra plasthuv över mikrovågshuvudet! Till vilken nytta?

En inomhusskarv ute som någon hade försökt att täta med silicon.

Den torra koaxialkabeln hade börjat spricka.

Dessutom var det ett träd som skymde satellitsikten.

Men kunden hade både motorsåg och en traktor med winch, så han satte igång och jobba medan jag skruvade ner “skräpet”.Det tog en stund att få ner prylarna för det var tjockt med målarfärg på skruvskallarna.

Den blöta masoniten var otroligt tung.

Det måste ha tagit lång tid att bygga alltihopa med plattjärn, vinkeljärn, masonit- och plåthuv.

Jag rev som sagt ner alltihopa men eftersom det är fjällpanel på huset krävdes det ett annat fäste än det som är med i parabolkartongen från Canal digital.

Monterat, justerat och klart med ny koaxialkabel ända in till den vita satellitmottagaren i vardagsrummet.

En koll inne visade att de fick en grymt bra signal med stor vädermarginal.


20200615 – Canal Digital – Service visit level 1 – arbetsorder 1021774

Den här kunden kontaktade Canal digital eftersom han trodde att plattantennen hade kommit ur läge.

Vid lite noggrannare koll såg jag att det inte var en plattantenn från Canal digital.

Det var en Selfsat-H10D med endast en universalutgång.

Jag tyckte att den satt lite rackligt monterad men det hade funkat i många år.

Den hade kommit ur läge så efter justering gjorde jag en snabb dokumentation av signalen ute vid plattantennen för att se om den blev sämre inne vid TV’n.

Det blev hyfsad vädermarginal med LM 4,0 dB som sämst. Det betyder i alla fall att signalen kan halveras innan det är risk för störningar. Helst ville jag skruva dit en vanlig parabol men det tillåter inte bostadsrättsföreningen. Paraboler är inte tillåtna, men en plattantenn är ju inte en parabol rent juridiskt sett.


20200504 – Canal Digital – serviceuppdrag – 1012776

Den här parabolen monterade jag åt Lukas den 25 februari 2014, men nu hade det hänt något så kunden saknade några kanaler.

En kontrollmätning visade att det inte fanns någon signal på de högsta frekvenserna.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 som jag monterade med ett nytt fäste eftersom det gamla var spräckt.

En ny koll visade att det blev mycket bra signal på rubbet.


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal digital installationer.right-arrow


Kommentarer inaktiverade.