DishTurn – extra arbeten

Vid arbetet med att rikta om alla Viasat-paraboler till positionen 0.8° väst som Canal Digital använder i dag kommer vi tekniker säkert att hitta en hel del som inte duger till en hi-tech satellitanläggning. Med hi-tech menas att det via satellit är flest HD-kanaler med högsta möjliga upplösning, eller vad sägs om 15 Mbit/s för en HD-kanal? Motsvarande kanal är oftast komprimerad till 2 Mbit/s i fibern.

Så i några fall är det inte “bara” att vrida parabolen och uppdatera satellitmottagaren. På den här sidan tänkte jag visa bilder och förklara varför jag har uppgraderat och förbättrat anläggningar.

De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20210222 – DishTurn – 1178518

Det var inte “bara” att vrida parabolen hos Tequila.

De hade en äldre modell av Viasat-parabol, en TE57 från Tele-system.

Den var utrustad med ett Quad-mikrovågshuvud.

Men träden såg oroväckande ut. Här är parabolen riktad mot Astra på 4.8°E

Som jag misstänkte – träden skymde satellitsignalen från Thor på 0.8°W, så det var bara att sätta igång och montera nytt.

Det fanns mycket kabel så den skulle nog räcka till parabolens nya placering.

Men det visade sig att den var gammal och torr, så jag fick bytte kabeln också.

Jag skruvade upp en ny TD65 på husets gavel och då blev det bra signal.

Det blev bra signal till Samsung 680 UHD mottagaren.


20210218 och 20210219 – DishTurn – 1186901

När jag kom till kunden så undrade jag hur jag skulle nå parabolen, men jag gick i alla fall in och kollade att Samsung 680 UHD mottagaren hade rätt mjukvara.

Tillslut, efter en hel del jobb med att flytta fastfrusna möbler lyckades jag få dit en stege.

Parabolen var en gång i tiden motorstyrd.

Ett gammalt Quad mikrovågshuvud.

En SatScan motorstyrningsenhet, men numera bortkopplad.

Jag såg även att röret var bristfälligt fastsatt och om det glider kommer parabolen ur läge.

Jag justerade och fick bra signal från Thor-satelliterna. 18 dB i MER-värde på den nya hemtranspondern är inte dåligt 🙂

Men när jag kollade inomhus fanns det ingen signal så jag började felsöka. Jag såg att koaxialkabeln var klämd i fönstret. Den tidigare montören hade säkert ingen lång borr.

Kabeln låg oskyddad på marken och när jag såg detta insåg jag att det krävs en ny kabel och helst då en svart eftersom den skulle ligga i marken en bit.

Men det var verkligen inte “bara” att fixa dit en ny kabel för det var mycket prylar ivägen.

Naturligtvis skulle kabeln i bakom taggbuskarna.

Installation Managern på Allente tyckte att det var lika bra att byta parabolen också så jag skruvade bort den.


För att inte röret ska snurra monterade jag riktiga klammer.


Monterat, justerat och färdigt …. utomhus i alla fall.

Viasats senaste Sat-CR-24 mikrovågshuvud som du kan läsa mer om här.

En koll av signalen ute vid parabolen.


När signalen hade gått igenom 35 meter koaxialkabel sjönk signalstyrkan 5,7 dB vilket inte är speciellt mycket.

Menyn i TV’n visade 100% på rubbet.

Men när jag var klar så säger kunden att hon saknar Kanal 10. Den kanalen sänder inte på Thor-satelliterna så det blir nog ett besök till för att uppgradera anläggningen med ett extra mikrovågshuvud mm.

Det här jobbet tog faktiskt ganska lång tid att göra.
– Först tog det 1,5 timma att kolla mjukvaran, justera parabolen och felsöka.
– Sen tog det 3,5 timma att skruva bort den gamla parabolen, sätta fast maströret ordentligt, montera och justera en ny parabol, dra in en ny koaxialkabel under entrén och vidare bakom taggbuskarna samt uppdatera satellitmottagaren.


20201123 och 20201207 – DishTurn – 1104728

På den här arbetsorden stod det att jag även skulle byta parabol och mikrovågshuvud. Troligen hade kunden sagt att signalen var dålig.


Jag såg med blotta ögat att polarisationen var feljusterad.

Men jag ville inte skruva dit en ny parabol på det dåliga fästet, så jag sa till kunden att jag skulle diskutera med Allente om lämplig åtgärd. Om de godkände mitt förslag skulle jag återkomma en annan dag och montera ett stabilt väggfäste med nytt maströr till den nya parabolen.

Om jag hade chansat och skruvat dit en ny parabol på det dåliga fästet är det garanterat jag som får skulden när parabolen blåser ur läge. För vems fel är det annars?

Efter att jag hade fått klartecken av Allente att åtgärda anläggningen och fakturera dem för jobbet, kunde jag besöka kunden igen för att fixa anläggningen.

Tydligen hade den som monterade parabolen ingen lång borr för kabeln var dragen genom fönstret.

Detta mår inte signalen bra av.

Jag kollade om satellitmottagaren var uppdaterad samtidigt som jag gjorde en datalog och såg att de hade riktigt usel signal. Faktiskt den sämsta jag har sett på länge.

Instrumentet klarade inte ens att kolla vilka kanaler som sänder på 11,385 GHz horisontellt.

Det var bara att sätta igång och resa upp stegen, men inte ens det var lätt för marken lutade sidledes. Tillslut kom jag upp och kunde ta bort parabolen, hålbandet och det rostiga maströret.Huset ligger i alla fall fint vid ån.

Efter 3 timmars arbete, när jag hade fått ditt ett nytt väggfäste, maströr, ny TD65-parabol och ett nytt mikrovågshuvud kunde jag justera in allt och fick 16,8 dB i MER-värde på 10,778 GHz horisontellt.

Sen återstod en svår och tidsödande kabeldragning. Bl.a. var jag tvungen att ta bort rester av gamla kabelklammer för att få dit kabeln snyggt i hörnet. Sen var det inte helt lätt att få upp stegen så att jag nådde överallt.

Efter ytterligare några timmars arbete var det klart med en snygg kabeldragning.


Nu sitter det ett kraftigt maströr på ett stabilt fäste.


Den gamla TE57 parabolen har sett sina bästa dagar så nu är det återvinningen nästa 🙂

Jag startade uppdateringen av mottagaren så den kunde jobba medan jag klamrade kabeln, men när jag var klar gjorde jag en datalog för att dokumentera. En signalkoll i satellitmottagaren visade 100% på alla staplar, något som det aldrig hade varit enligt kunden.

70 cm avstånd från mikrovågshuvud till tak är lagom för det kan säkert bli mycket snö i den där hörnan på taket.


Fixat och jag tycker att det färdiga resultatet är 100 gånger bättre än vad det var från början.

Men det var verkligen inte lätt, för det var blött och regnigt när jag monterade samt att marken lutade vilket ställde till en hel del problem med stegen. Sen var det lilla taket i hörnan snorhalt så jag fick rigga upp en pall med spännband för att kunna stå i hörnet. OK resultatet blev mycket bra, men det blir inte billigt med allt material + 4,5 timmar arbete med demontering av gamla prylarna samt montering av det nya + en halvtimme koll av anläggningen den 23 november. Men som alltid – smakar det så kostar det.

Jag fick ett SMS av kunden.
Tack för den utsökta monteringen av parabol och kabel samt den läsvärda beskrivningen.
Ypperlig kontakt med satellit.


 

Kommentarer inaktiverade.