Canal digital installationer, januari – mars 2020

Här kan du se foton och info. från Canal digital-installationer under januari – mars 2020.
De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20200331 – Canal Digital – basinstallation – 998425

Rosetta hade tröttnat på Comhem så hon beställde Canal digital.

Men från balkongen sett var det inte fri satellitsikt. (satelliterna är ungefär där jag har ritat den gula stjärnan)

Att montera parabolen på skorstenen hade nog varit möjligt om den hade varit riktigt fräsch, men som den såg ut vågade jag inte, för den tål nog inte en extra vindlast. Till sommaren ska den dock renoveras så efter det får jag återkomma och montera parabolen där.

Som tur var så går det att använda OnePlace-mottagaren med signal via internet, så nu kan Rosetta se på Animal Planet i alla fall.


20200326 – Canal Digital – basinstallation – 997706

Den här kunden kände sig lurad för säljaren hade lovat att hon kunde få alla funktioner i en OnePlace-mottagare bara den var ansluten till internet. Dvs. att kunna spela in kanaler och kolla på SVT’s lokala sändningar, så hon litade på säljaren och köpte en OnePlace-mottagare med en 1 TB hårddisk. Men när hon hade börjat använda mottagaren så visade det sig att det inte alls går att spela in kanaler som tas emot via internet. Sen finns det inga lokala sändningar över internet heller.

Efter mycket tjafs gav Canal digital med sig och skickade en plattantenn till kunden med löfte att den skulle monteras helt utan extra kostnad enligt min arbetsorder som avsåg en basinstallation.

När jag kom till kunden upptäckte jag att vardagsrummet var på husets norra sida samt att det var omöjligt att få till en snygg kabeldragning tvärs genom radhuset. Dessutom ingår inte kabeldragning till andra sidan huset i en basinstallation. När jag upplyste om att det skulle kosta extra eftersom det blir mer jobb än vad som ingår i “värdechecken” blev hon inte glad.
– Visst har jag pengar, så det är inte det, men det är en principsak eftersom säljarna har lovat att ALLT SKA INGÅ GRATIS!
Så det var nära att det blev en “bomkörning” D.v.s. att monteringen inte är möjlig och då får jag 500:- för resan samt att kunden i det här fallet inte skulle få sitt problem löst. Att avsluta abonnemanget gick inte heller eftersom ångertiden hade gått ut.

Men så frågade jag kunden vad det fanns för antennsystem i radhuset. Det kanske går att använda något befintligt, tänkte jag. Kunden visade då att det fanns 12 antennuttag och att alla fick signal från en mediacentral på övervåningen.

Kanske jag ska montera ändå tänkte jag för 1500:- är bättre än 500:- Jag ringde även till Canal digital som skulle skjuta till ytterligare 375 kronor.

Så jag satte igång. Monterade plattantennen och drog in kabeln genom ett hål som redan fanns i fönsterkarmen.
 
För att hålla koll på signalen genom huset gjorde jag en dokumentation av signalen ute vid plattantennen. Som synes blir det lite sämre värden än en vanlig parabol, men det finns ändå signal i reserv till dåligt väder. I kolumnen LM (Link Margin) kan man se att 4,2 dB är sämst, men om man tar bort halva signalen så återstår ändå 1,2 dB. (-3 dB är en halvering)

När jag hade monterat och justerat plattantennen så kom kunden och berättade att hon hade fått ett mejl som sa att Canal digital skulle stå för alla extra kostnader. Detta mejl vidarebefordrade hon till mig:

Tack för en trevlig chatt.
Härmed bekräftar vi på Canal Digital att du inte skall betala någonting för installatören som nu är på plats hos dig.
Med vänlig hälsning,
Canal Digital Kundservice

Så både kunden och jag uppfattade det som att Canal digital skulle betala all tid och material fullt ut vilket verkligen behövdes p.g.a. ett omfattande jobb.

Glad över det med betalningen gick jag in och fortsatte att jobba. Kopplade ihop kabeln från plattantennen med kabeln i antennuttaget och matade signalen bakvägen till mediacentralen.

I mediacentralen letade jag rätt på kabeln med signal och gjorde jag en dokumentation av signalen. Sen var det “bara” att hitta rätt kabel till vardagsrummet och skarva ihop den med kabeln som hade signal från plattantennen.

Efter att ha flyttat ett skåp i vardagsrummet tog jag bort antennuttaget och skarvade på med en koaxialkabel till OnePlace-mottagaren.

.. phuuu …. strax över 3 timmar senare hade OnePlace-mottagaren satellitsignal, så nu kan kunden spela in TV program och titta på lokala nyheter. Dessutom blev det mycket bättre bild på TV’n. Ytterligare en fördel är att det nu finns satellitsignal i mediaskåpet, så att koppla in fler satellitmottagare är inte så omständigt.

När jag kom hem så ringde jag Canal digital och undrade hur jag skulle fakturera alla extra kostnader. Men då fick jag höra vad följande text egentligen betyder.
Härmed bekräftar vi på Canal Digital att du inte skall betala någonting för installatören som nu är på plats hos dig.

Det betyder inte att jag skulle få extra betalt, det betyder bara att kunden inte ska betala extra. Lite surt är det så jag känner mig faktiskt lite besviken och utnyttjad, men nu har jag i alla fall en nöjd kund.

Vad lär vi oss av detta då? Jo att säljare är duktiga på att sälja, men det är inte alla gånger de håller sig till sanningen. Så om du vill slippa obehagliga överraskningar kan du kontakta mig så att jag, redan från början, kan installera rätt prylar hemma hos dig.

Selfsat-H22dCSS3


20200304 – Canal Digital – basinstallation – 990072

Den här kunden ville bara ha en OnePlace installerad. Han skulle köra allting via bredbandet och ville inte ha någon parabol monterad. Lite tråkigt då husgaveln var i rätt läge samt att det blir mycket bättre bild via satellit.


20200224 – Canal Digital – basinstallation – 982900

Här var det omöjligt att få bra signal till Boxers kanaler via marknätet. Vi hade lite kontakt via mejl om detta, men när kunden var inne på den tredje antennen tyckte jag att det var dags att ge upp Boxers kanaler och ta in TV via satellit istället. Att ge upp TV via marknätet var något som Lennon hade tyckt länge.

När jag kom hem till kunden kopplade jag in instrumentet och såg då att det var riktigt uselt.

Konstigt att det blev bild överhuvudtaget.

Att det var bild på TV4 när signalen var 0,2 dB under störningsnivån var helt otroligt. Men som sagt, störningar kunde det bli precis när som helst.

Jag fixade ett bra erbjudande med Canal digital.
– Fri startavgift.
– Alla kanaler fritt i 3 månader.
– En OnePlace-mottagare för 480 kronor.
– Parabol med väggfäste och mikrovågshuvud gratis.
– En fri basinstallation.
Så kunden behöver bara betala 480 kr + 145 kr i kemikalieskatt vilket betyder 625 kronor totalt.

En Triax TD64-parabol med ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Innan jag kopplade in OnePlace-mottagaren gjorde jag en koll av signalen och som ni ser blev det stor marginal till störningarna.

– Kan jag komma in och kolla på TV nu, undrade Lennon när jag var klar.

– WOW, vilken bra bild!


20200220 – Canal Digital – basinstallation – 982472

Här gick det inte att få bra signal med en vanlig antenn till Boxers kanaler så jag fixade ett bra erbjudande med TV via satellit till kunden.

En snabbkoll av signalen ute vid parabolen visade nån dB sämre än normalt vilket berodde på att grannens flaggstång kom i vägen. Som tur är ska flaggstången ändå tas bort snart.

Nu blev det bra signal och grymt bra bild på kundens nya 75″ TV.


20200208 – Canal Digital – basinstallation – 978714

Den här kunden har jag känt länge och från början tog de emot kanaler från Astra 19.2° öst mm. De har som sagt varit med länge, så de har även haft Filmnet och andra filmkanaler.

Men nu var det dags att uppgradera med lite fräscha grejer, så efter lite snack med Canal digital kunde jag erbjuda en OnePlace-mottagare med 1 TB hårddisk, en TD64 parabol med ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud + installation och resa för totalt ca. 1000 kronor om kunden förlängde abonnemanget på Familjepaketet med 24 månader. Det var väl bra, eller hur? Om du vill ha ett liknande erbjudande så kan du höra av dig till mig.

Sedan några år tillbaka har de använt en gammal 80 cm. parabol med ett Sat-CR-4+2 mikrovågshuvud.

Men armen som håller mikrovågshuvudet var rostig vilket är ganska vanligt på den här modellen av parabol.

På baksidan av röret syns det att det hade gått hål pga. frostsprängning.

För några år sedan gjorde de ett snesteg och fick Viasat installerat, men det funkade inte bra så de avslutade abonnemanget och gick tillbaka till Canal digital.

Det syns att det är en Viasat-montör som har varit i farten när inte väderskyddet är nerdraget.

Bort med den.

Jag monterade en ny Triax TD64 ….

… och drog naturligtvis ner väderskyddet.

En koll inne i vardagsrummet visade att det blev bra signal till den nya OnePlace-mottagaren med 1 TB hårddisk.

Jag kopplade även in signal till TV-rummet på övervåningen, så att allt är förberett för ett tvillingabonnemang.

Huset ligger fint vid en lite sjö, men visst är det ovanligt att det inte är is den 8 februari?


20200121 och 20200122 – Canal Digital – basinstallation – 976335

Här var det så mycket skymmande träd att den första installatören som Canal digital skickade bara sa att det inte går och åkte vidare.

Men kunden ville gärna ha Canal digital så han ringde mig. I går besökte jag kunden och hittade ett ställe i trädgården. Senare på kvällen, i mörkret, grävde kunden ett hål, fick ner ett fundament och drog ut kabeln i en slang.

I dag gjorde jag ett återbesök och installerade parabolen. Detta var kunden beredd på att betala helt själv, men jag ringde Canal digital och lyckades övertala dem att bjuda på en basinstallation samt en parabol. Lite mer arbete krävs dock för att få kabeln snyggt, men det ska kunden fixa själv.

En dokumentation av signalen ute vid parabolen.

Efter att signalen hade gått igenom 50 meter kabel gjorde jag en mätning på UB01 (1210MHz) i vardagsrummet. Som synes så blev det mycket bra signalkvalitet. Sen tyckte jag att bilden var lite suddig och det visade sig att mottagaren var inställd på 576i, något som man hade till gamla tjock-TV’n. Jag ändrade till 1080i så nu blev det riktigt hög kvalité på HD-bilden 🙂


20200108 – Canal Digital – basinstallation – 971602

Den här kunden hade redan en Viasat-parabol monterad så det var bara att skruva ner den gamla.

Om Canal digital och Viasats nya gemensamma bolag blir godkänt så är det över 300 000 såna här små paraboler som ska bytas ut.

En snabbkoll av vad den nya parabolen presterade.

Justerat och klart.

Jag dokumenterade signalen till kundens nya OnePlace-mottagare.

Eftersom det fanns en kabel till övervåningen var det lika bra att kolla signalen i den också.


20191220 – Canal Digital – basinstallation – 969930

Skutt och Bamse ville ha bättre bild på TV’n så de beställde Canal digital.


Men det fanns inget annat ställe att montera parabolen än på skorstensfästet där antennen till Boxer satt.


Skutt tyckte att jag skulle ta bort den gamla antennen.

Efter en stund var det monterat och justerat.

En snabb dokumentation av signalen på taket för att se om den skulle försämras på vägen ner i den gamla kabeln.

Är du klar på taket redan, undrade Skutt.

Jag gjorde en koll av signalen, sen kopplade jag in en OnePlace med en 1 TB hårddisk.

Äntligen kan jag få riktigt bra bild på Animal Planet tyckte Skutt.


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal digital installationer.right-arrow

Kommentarer inaktiverade.