Canal Digital installationer 2021

Här kan du se foton och info. från Canal Digital-installationer under 2021.
De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20210928 – Canal Digital – basinstallation – 1431242

Den sista september släcks det analoga kabel-TV-nätet i villaområdet, så kunden beställde Canal Digital av mig. Att just jag skulle installera var också viktigt för då var kunden säker på att det skulle bli bra.

Men nu var det inte “bara” att få fram prylar för Canal Digital avslutade samarbetet med mig i vintras, bara för att jag var kritisk till att det har varit i stort sett samma installationsersättning i 16 år. Så en kollega fick leverera parabol, mikrovågshuvud och OnePlace-mottagare.

Det krävdes att annat väggfäste, för med det bifogade fästet kom inte parabolen tillräckligt långt ut från väggen.

…. och NEJ, jag har inte monterat fästet uppochner. Jag monterar fästet så med flit, för annars läcker det in vatten i röret och sen blir det frostsprängning.

Ett Sat-CR-24 justerat och klart.

Jag mätte noggrant var jag skulle borra inifrån och ut. Hålet blev precis som jag ville ha det, exakt mellan “locken” 🙂

Detta är ett tydligt exempel på hur det ser ut om man har yrkesstolthet och inte bara hafsar ihop något “snabbt & billigt”

En koll av signalen innan jag anslöt kabeln till OnePlace-mottagaren i TV-rummet.


20210224 – Canal Digital – basinstallation – 1118453

Den 29 november 2020 hade Elgiganten i Valbo ett bra Black Friday erbjudande så kunden köpte en ny TV och tecknade abonnemang på Canal Digital. Men vart arbetsorden tog vägen sedan vet jag inte, men att tvingas vänta i över 12 veckor på en installation är väl bara för mycket? Den 17 februari fick i alla fall jag uppdraget, sen dröjde det en vecka till innan jag hade tid.

Jag hade 104 km körning till kunden och hem igen, varav 28 km på en riktigt hal väg.

När jag kom fram var det dessutom svårt att hitta ett läge där det var fri satellitsikt, så efter att ha kollat med kompassen kollade jag läget med en handhållen parabol.

Kunden undrade om den stabilt fastskruvade parabolen kunde blåsa ur läge?
– Aldrig sa jag, sedan jag började med antenner och paraboler i slutet av 80-talet är det inte en enda antenn eller parabol som jag har skruvat fast som har blåst ur läge!

Kabeln i LNB-profilen blir väl pluspoäng 🙂

Det var en syrenhäck i vägen för att ta en bra bild. Men signalen gick in ovanför, vilket ni ser på dataloggen.

En koll efter att signalen hade gått igenom 31 meter koaxialkabel visade att det blev bra signal till till OnePlace-mottagaren.

Canal Digital – basinstallation – 1118453


20210218 och 20210219 – Canal Digital – basinstallation – 1213573

Jag fick ett installationsuppdrag där jag hade monterat paraboler för många år sedan. Men jag misstänkte att träden hade växt upp så jag körde dit och kollade läget. Mycket riktigt, träden skymde hela husets gavel.

Alltså gick det inte att montera en ny parabol på husgaveln.

Men jag hittade en annan lucka och idag kollade jag läget med en handhållen parabol innan jag monterade. Som ni ser blev det en fullträff mitt i gluggen 🙂

TD65:an monterad, justerad och klar.

Det blev en ganska jobbig kabeldragning genom 4 väggar innan jag fick in kabeln till vardagsrummet, så installationen tog lång tid.
Koll igår: 22 minuter.
Installation idag: 166 minuter.
Så totalt har jag lagt ner strax över 3 timmar + restider på den här installationen, vilket betyder skitdålig timpenning, vilket i sin tur betyder att jag faktiskt överväger att sluta montera det andra har sålt.
Varför sluta undrar ni säkert? Jo för att jag känner mig utnyttjad.

Men som ni ser blev det bra signal till OnePlace-mottagaren.

Ett par dagar efter att jag hade installerat anläggningen så undrade kunden när jag skulle avsluta hans Boxer-abonnemang.

Säljaren hade nämligen sagt att jag skulle avsluta det eftersom Canal Digital har köpt Boxer. Att han hade bundet abonnemang i ytterligare 21 månader spelar tydligen ingen roll för det skulle jag fixa. Så nu fick jag skit för att säljarna ljuger 🤬


20210212 – Canal Digital – basinstallation – 1209249

Den här kunden passade på att teckna ett abonnemang när jag hade vinterkampanjen.

Det satt en gammal 80 cm parabol på skorstenen.

Det satt även ett gammalt Alps QUAD mikrovågshuvud.

Jag monterade en ny fräsch Triax TD65 parabol ….

… med ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Jag justerade in parabol och polarisation pedantiskt noga eller vad sägs om exakt 17,7 dB i MER-värde på både den vertikala samt horisontella 10,778 GHz. Gör om det om ni kan 🙂

Fixat och klart ute var det bara att gå in och fortsätta.

Det fanns en fördelare som jag kopplade in så nu finns det även möjlighet att koppla in en mottagare i gillestugan. Men idag kopplade jag in en OnePlace-mottagare med en 1 TB hårddisk som kunden fick helt gratis eftersom jag hade det erbjudandet i vinterkampanjen.

Att det blev bra signal till OnePlace-mottagaren ser ni nedan.


20210209 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1153894

Idag körde jag tillbaka till kunden där jag var i fredags eftersom de även ville ha Canal Digital i lillstugan. Jag uppgraderade samma arbetsorder till en tvillinginstallation för då fick de 450 kronor + moms i installationsbidrag. Jag fixade även så att de fick en Ci-modul gratis till den nya 55″ LG TV’n med inbyggd satellitmottagare, så jag kunde flytta OnePlace-mottagaren till TV’n i lillstugan.

Det fanns en gammal Canal Digital-parabol där, men det fattades några skruvar och en klamma. Jag började med att skruva ner allting, sen flyttade jag väggfästet till en bättre placering.

Även vattenskyddet som man drar ner saknades så jag monterade en Twist-on kontakt med O-ring.


TD64’an justerad och klar.

Det blev godkänd signal till OnePlace-mottagaren.


20210205 – Canal Digital – basinstallation – 1203166

Här skymde träden hela huset men tack vare att de hade bra bredband så kunde jag ändå koppla in OnePlace-mottagaren så de fick alla TV-kanaler via internet.
(Jag har ritat en stjärna där satelliterna finns)


20210205 – Canal Digital – basinstallation – 1153894

Här var det ett skymmande träd mitt framför huset så jag föreslog att montera ett specialfäste på husets västra gavel, dock till en extra kostnad eftersom både fästet och kabeldragningen är mera än vad som ingår i en ganska enkel basinstallation. Vad som ingår i en BAS-installation kan du läsa här.

Det var precis att parabolen fick plats. På den här bilden ser det ut som att ett öppet fönster kommer att ta i mikrovågshuvudet.

Men det går faktiskt att öppna fönstret helt.

En bild på några smådetaljer.

Sen var det inte den lättaste kabeldragningen från vardagsrummet till parabolen.
Ut genom väggen ….

… ner under altanen, upp på husknuten, klamring på väggen, genom S-röret, genom LNB-bommen och slutligen montering av en F-kontakt på mikrovågshuvudet.

Det blev mycket bra signalkvalitet till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.


20210203 – Canal Digital – installation – 1208556

Idag körde jag tillbaka till kunden där vindkraftverken förstörde signalen.

De hade avverkat en del skog sen sist så jag hoppades att det skulle vara bättre signal. Först en koll med en handhållen antenn där jag såg att signalen fortfarande pendlade upp och ner.

Kolla på filmen så ser ni hur illa det blir när vingarna på vindkraftverken slår sönder radiovågorna.

Eftersom det inte gick att få bra signal till marksänd TV så monterade jag en parabol istället. Men p.g.a. skymmande träd så var jag tvungen att montera ett fäste och maströr som inte ingår i en vanlig basinstallation. Som tur var har jag just nu en vinterkampanj så kunden kommer att få 1000 kronor i rabatt för extra material och arbete.


Monterat och klart.Signalen gick in fint ovanför björken som är längre bort. Men till våren kanske den måste fällas.

Jag gjorde en noggrann mätning och kom ut med borren precis som beräknat.

Det blev mycket bra signalkvalitet till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.


20210127 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1202571

Den här kunden hade tröttnat på Boxers begränsade utbud så de besökte Elgiganten i Valbo där de fick ett bra erbjudande med Canal Digital till 2 rum.

Jag monterade parabolen och drog in en kabel för planen var att montera en fördelare för att dra en koaxialkabel vidare till sovrummet.

Efter justeringen gjorde jag en dokumentation av signalen direkt ute vid parabolen.

Det blev bra signalkvalitet till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.

Men det visade sig att det var lättare att dra en kabel utanpå huset till sovrummet så det var bara att ansluta en till. Vid såna här tillfällen är det tur att Canal Digitals Sat-CR-24 mikrovågshuvuden har flera utgångar.

Justerat & klart.

En koll att OnePlace-mottagaren i sovrummet också fick bra signal.

En snabbkoll av sjöutsikten innan jag körde vidare.


20210126 – Canal Digital – basinstallation – 1202788

Elgiganten har haft lite problem med att de Canal Digital anläggningar de har sålt inte har blivit installerade inom rimlig tid. Därför har vi fördjupat sommarbetet så att de kan erbjuda sina kunder en snabb och professionell installation. Det är faktiskt inte omöjligt att du kan ha en ny stor TV med Canal Digital redan till helgen.

Den här kunden håller på och renoverar huset så därför saknades det vita knutbrädor etc.

Justerat och klart.

Jag gjorde en dokumentation av signalen innan jag kopplade in OnePlace-mottagaren. Apropå dokumentation så känner jag inte till någon annan som publicerar signalvärden offentligt. Bara en sån sak är ett starkt argument att få det installerat av mig.


20210125 – Canal Digital – basinstallation – 1115995

Bristen på antenntekniker blir allt mer uppenbar eller vad sägs om 9 veckors väntan på en installation? Men inte lär det bli så många fler antenntekniker heller med operatörernas dåliga ersättning. De yngre som eventuellt vill börja i branschen får helt enkelt svårt att hitta nån som vill låna ut pengar för att finansiera starten av ett nytt bolag.

Måndagen den 23 november beställde kunden Canal Digital och idag, måndagen den 25 januari, alltså exakt 9 veckor senare, var det äntligen dags för installation. Uppdraget att installera har vandrat runt bland några företag, men ingen ville installera och tillslut, den 19 januari fick jag arbetsordern.

Nu var det inte direkt inom närområdet heller för jag hade strax över 6 mils körning till kunden varav många mil på knöliga isiga vägar.

Men tillslut var det monterat, justerat och klart.

Jag dokumenterade att OnePlace-mottagaren fick bra signal.

Så äntligen efter 9 veckors väntan kan de kolla på TV.


20210118 – Canal Digital – basinstallation – 1201077

Den här kunden beställde Canal Digital av mig när jag hade ett bra erbjudande vid mellandagsrean och tur var väl det, för egentligen ingår det inte i en basinstallation att montera parabolen på ett sånt här krångligt ställe. Men eftersom kunden beställde av mig hade jag även lite provision att ta av, så jag bjöd på det.

Parabolen skulle alltså monteras uppe vid taknocken och för att komma upp dit använde jag 2 stegar. En stående stege som jag spände fast och en liggandes på taket med den första som stöd så att den inte kunde glida ner.

Det var ett 60 mm grovt maströr så det var precis att original klämmorna räckte runt röret.

TD65:an med Sat-CR-24 mikrovågshuvudet justerad & klar.

Det är viktigt att dra ner väderskyddet.

En koll av signalen i TV-rummet visade att det blev mycket bra signal till OnePlace-mottagaren med 1 TB hårddisk.


20210114 – Canal Digital – basinstallation – 1200243

När jag hade mellandagsrea passade Katten på att beställa Canal Digital.

Parabolen satt högt upp på 1,5 plans huset.

En gammal Macab 80 cm parabol.

Det satt dubbla mikrovågshuvuden så de kan fortsätta att se Viasats kanaler under uppsägningstiden.

Jag bytte inte mikrovågshuvud för jag var osäker på om kablarna skulle klara av en Sat-CR-signal. Dessutom ville kunden använda den inbyggda satellitmottagaren i den nya Samsung 75″ QLED TV’n, så jag justerade bara polarisationen och parabolen.

Det blev mycket bra signal.

För att komma upp var jag tvungen att sopa fram takstegen.

En koll inomhus visade att det blev mycket bra signal.

WOW, nu blev det betydligt bättre bild tyckte Katten.


20210114 – Canal Digital – basinstallation – 1161272

Den 7 januari blev det en bomkörning, men sen lovade Canal Digital att stå för den extra kostnaden så att kunden ska få det installerat precis som säljaren lovade, dvs. att allt ingår helt gratis.

Så jag körde tillbaka för att montera väggfäste, maströr och parabol. Sen drog jag in kabeln och kopplade in OnePlace-mottagaren.

Det gamla fästet till vänster ska kunden ta bort själv.

Signalen kom in över träden, men till våren måste det säkert röjas lite.


En koll i vardagsrummet visar att signalen blev hur bra som helst trots att den hade gått igenom 32 meter kabel.


20210112 – Canal Digital – basinstallation – 1154946

Pepsi hade flyttat så han beställde Canal Digital till det nya huset.

När jag kom dit hälsade Pepsi mig välkommen.

Först trodde jag inte att det skulle gå att hitta nåt ställe där signalen kom fram mellan träden, men tillslut hittade jag en liten lucka.

Det blev bra signal.

Monterat, justerat och klart.

En koll i vardagsrummet visar att det blev mycket bra signal till OnePlace-mottagaren.

Förutom att det tog lång tid att hitta ett ställe att montera parabolen så tog det lång tid att dra koaxialkabeln till andra sidan huset. Det var faktiskt betydligt mer än vad som ingår i en basinstallation, men jag kan ju inte komma efteråt och säga att det kostar extra.

Jag var hos kunden i 3 timmar + att det tog 1,5 timma att köra 98 km t.o.r. så det blev totalt 4,5 timmars arbete och restid. Men då ersättningen från Canal Digital inte på långa vägar täcker mina kostnader börjar jag allvarligt fundera på om det inte är dags att sluta med såna här installationer.

…. och nej …. jag anser inte att jag har onödigt höga kostnader. De kostnader jag har är fullt normala för en installationstekniker. Det är ersättningen i 2005 års nivå som släpar efter otroligt mycket 🙁

Det enda som möjligen är dyrt i drift är firmabilen, men 4-hjulsdriften behövs så att jag kan ta mig fram på oplogade vintervägar.

Dessutom är bilden fullproppad med alla möjliga prylar så det är bara nån gång per år som jag behöver köra en extra vända till samma kund.


Kommentarer inaktiverade.