Canal Digital installationer 2020

Här kan du se foton och info. från Canal Digital-installationer under hela året 2020.
De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20201223 – Canal Digital – basinstallation – 1153802

Uppdatering 20201228
Canal Digital bekräftade nyss att de står för den extra arbetstiden så nu är humöret på topp igen 🙂

Den här kunden tecknade ett Canal Digital-abonnemang den 13 december och blev lovad installation före jul, hur de nu kan lova det utan att få tag på en antenntekniker som har tid och vill åta sig jobbet? Men sen hittade de ingen som ville göra jobbet eftersom det är brist på antenntekniker, det var mitt i julrushen, huset ligger lite avsides samt att ersättningen inte är den bästa.

Så Canal Digital fick panik och skickade arbetsordern till mig den 21 december. Klockan 20:25 samma kväll accepterade jag arbetsordern för att få mera information. (Det är nämligen så att man måste acceptera för att kunna läsa vad som ska göras och vid vilken adress det är)

Dagen efter, den 22 december blev jag återigen kontaktad, den här gången av distriktschefen som ville att jag skulle prioritera denna installation. Hur nu det ska gå till när det är fullbokat samt att kunder har tagit ledigt från jobbet för att jag ska komma och fixa deras paraboler eller antenner?

Jag sa till distriktschefen att jag måste boka in fler arbeten åt samma håll på samma dag, för att det skulle bli en liten chans att få ihop det ekonomiskt. Att köra enbart för detta ville jag inte när det är 114 km resa samt 1,5 timma i restid t.o.r. Dessutom såg jag på Google Earth att det är mycket träd i området, så det fanns även en risk att det inte skulle gå att installera och då får man bara 400 kronor i ersättning för en “bomkörning“. Jag riskerade alltså att få köra 114 km och lägga ner totalt 2 timmar för (i sammanhanget) fjuttiga 400 kronor.

Men tillslut fick jag i alla fall ett löfte av distriktschefen om att få ersättning för en basinstallation även om det skulle bli en bomkörning, så jag ställde upp, lämnade min sambo att ordna all förberedelse inför julen helt själv och körde till kunden …..

Jag kom dit klockan 15:51 och precis som jag misstänkte var det mycket skog, så det var svårt att hitta en lucka mellan träden. Jag har en mycket bra kompass med det går ändå inte att lita på den fullt ut när det är små gluggar mellan träden, så jag skruvade ihop en parabol för att gå runt med den och göra lite testmätningar. Efter en stund hittade jag ett ställe där jag kunde montera parabolen, men det var högt upp och svårt att nå med en stege. Jag berättade även för kunden att i en basinstallation så ingår inte en omfattande kabeldragning till andra sidan huset, som det står i avtalet från år 2005: “Om särskilda förhållanden föreligger, exempelvis långt avstånd mellan antennens position och din TV, kan extra debitering komma att ske” Men hon hade naturligtvis blivit lovad att allt ingår helt gratis! Eftersom TV’n var på andra sidan huset så var detta ett typexempel på att “extra debitering kan komma att ske” Så redan då kunde jag faktiskt ha gett upp och rapporterat detta som en bomkörning, men det kanske gå fort att dra kabel under huset tänkte jag och körde igång ….

Efter en stund satt Triax TD65 parabolen där.

Det var faktiskt gränsfall att det funkade med det enkla väggfästet som Canal Digital skickar med. Men det var väl tur att det funkade för det hade nog varit svårt att få extra betalt för ett annat fäste när säljaren hade lovat att allt ingår helt gratis!

Efter justeringen gjorde jag en skärmdump av signalen ute vid parabolen.

Det blev bra satellitsignal till OnePlace-mottagaren.

Trots att jag fick hjälp av kundens son, Sebastian 9 år som var en fena på att programmera in Google-kontot och ladda ner diverse appar i OnePlace-mottagaren samt att han hjälpte till lite med kabeldragningen, var det inte klart förrän klockan 19:06. Sen var det en bit att köra så jag var inte hemma förrän strax före 20-tiden vilket betyder att det blev närmare 5 timmars arbete och restid.

På väg hem tog jag en bild på den mjuka vägen som kunden varnade mig för. Hon tyckte att jag skulle parkera vid den större vägen och gå några hundra meter ner till huset. Men som tur är har jag en fyrhjulsdriven bil så jag körde ända fram till huset och tur är väl det för jag var säkert till bilen 15-20 gånger för att hämta prylar. Hade jag inte kört hela vägen hade jobbet säkert tagit nån timma till.

Vi får väl se om Canal Digital betalar något extra för detta när jag dessutom ställde upp dan före julafton så min sambo fick ordna all förberedelse inför julen helt själv, vilket inte var helt populärt.

Om Canal Digital bara betalar de vanliga 1350 kronorna för en basinstallation + 512 kronor för resan utöver 5 mil är det mycket snålt. Det blir strax under tusenlappen efter avdragen bilkostnad och sen ska jag dessutom betala sociala avgifter och företagets kostnader, så av den tusenlappen blir det inte många kronor i plånboken.

Men jag har ingen större förhoppning av att få något extra för när jag nämner detta med dålig ersättning så får jag ofta höra det gamla ordspråket att man kan “Ta igen på gungorna vad man förlorar på karusellerna” Problemet med detta är att det är ytterst sällsynt med gungor, dvs. snabba jobb som ger bra betalt. Sedan flera år tillbaka har jag faktiskt skrivit upp ankomst och avresetid exakt på minuten hos kunder, så jag vet att det så gott som aldrig förekommer några “gungor” eller snabba pengar. Möjligen att det kan bli snabba pengar om man fuskar, men att fuska är inte min grej.

Så det är faktiskt risk att detta är droppen som gör att jag slutar göra installations- och servicejobb åt Canal Digital. Att installera det jag säljer själv är däremot en helt annan sak, för då har jag en dialog med kunden före installationen om vad som ska göras och då är det aldrig några problem att få extra betalt av kunden, om det nu är något som inte ingår i en basinstallation.

Men att bara ställa upp och jobba i stort sett gratis för de säljare som lovar att allt ingår helt gratis börjar jag faktisk bli riktigt trött på.


20201214 – Canal Digital – basinstallation – 1120209

För exakt 14 år sedan, den 14 december 2016, installerade jag den här anläggningen. Då med arbetsorder nummer 719122. Kunden använde den i några år, men när bindningstiden gick ut bytte de till Viasat som de har tagit emot via fiber. Men nu var det dags för Canal Digital igen.

För 4 år sen tog jag det här kortet som visar att träden skymde en del.

Det sågades ner ett träd och sen skickade Canal Digital ut nån annan som flyttade parabolen för att få lite bättre signal.

Kunden visste inte exakt vilket företag som hade varit där, men jag kände igen signumen. Att inte dra ner vattenskyddet på mikrovågshuvudet, böja upp kabeln bakom parabolen och klamra kabeln med märlor är några typiska kännemärken för det företaget.

Jag bytte till ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud och fick ganska bra MER-värde.

Justerat, klart och vattenskyddet nerdraget. 🙂

Men det är gränsfall om träden fortfarande skymmer lite grann.

Lite fundersam blev jag att det bara blev 15,9 dB i MER-värde på 10778-H, för det borde ha blivit 16,6 dB. Svårt att veta om det beror på träden eller om mikrovågshuvudet inte är helt perfekt. Nåväl, signalen till den nya OnePlace-mottagaren med 1 TB hårddisk blev i alla fall med marginal godkänd.


20201210 – Canal Digital – basinstallation – 1114795

Den här kunden beställde av mig när jag hade Black week kampanjen, så därför fick de fri startavgift, en gratis OnePlace-mottagare med en 1 TB hårddisk och C More Premium fritt i 3 månader.

Men det var lite svårt att hitta en bra placering av parabolen för det var skymmande träd, men tillslut blev det montering på en stolpe till altantaket.

Väggfästet som Canal Digital skickar med passade inte så jag hämtade ett annat fäste i bilen.

Egentligen ska ett sånt här fäste kosta extra, men eftersom kunden beställde parabol och abonnemang av mig bjöd jag på det.

Det blev mycket bra signal till OnePlace-mottagaren.


20201127 – Canal Digital – basinstallation – 1112690

Den här kunden hade Boxer med en inomhusantenn så hon blev glad att få fler kanaler samt en störningsfri och bättre bild.

En snabb skärmdump ute vid parabolen för att ha koll på signalen.

Inne i vardagsrummet blev det bra signal till den nya OnePlace-mottagaren.


20201117 – Canal Digital – basinstallation – 1102305

I dag var det nära att det blev en bomkörning eftersom grannens träd skymde satelliterna.

Grannen var på jobbet men kunden ringde och fick tillstånd att dra igång motorsågen 🙂


Sen blev det satellitsikt 🙂

Så jag kunde montera parabolen på husgaveln.

Justerat och klart ….

En koll inomhus visade att det blev bra signal till den nya 55″ Samsung TV’n modell Q77T QLED Smart 4K.


20201102 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1096990

Väderprognosen såg inte så lovande ut så jag tänkte faktiskt avboka jobbet, men då uppstår nästa problem, som är att hitta en ny tid så här mitt i höstruschen.

Det var några skymmande träd framför huset så en montering på gaveln var nödvändig, men då kom inte parabolen tillräckligt lång ut från väggen med fästet som Canal digital skickar med. Men eftersom jag har många olika varianter av fästen i bilen hade jag ett annat som passade bättre. Det ingår dock inte i en standardinstallation så kunden kommer att få en extra faktura för det.
– Det är helt OK, huvudsaken är att det blir bra, sa kunden.

Justerat och klart blev det 16,4 dB i MER-värde trots det dåliga vädret.

Jag lyckades få dit kablarna utan fukt i kontakterna.

Efter att jag hade dragit kabeln till sovrummet och vardagsrummet dokumenterade jag signalkvaliteten.


Jag upplyste även kunden om att det är viktigt att programmera olika användarband i de olika satellitmottagarna. Här ser ni att användarband 01 till vänster är aktivt så därför gjorde jag mätningen på användarband 09. En förteckning av de olika användarbandens frekvenser hittar ni här.

Canal digitals senaste modell av parabol kallad TD65 installerad och klar.


20201009 – Canal Digital – basinstallation – 1086904

Premiär för Canal digitals nya parabol – TD65

Detta var den första av mina kunder som fick Canal digitals senaste modell av parabol monterad, en TD65.

Det fanns bara en stolpe där det var lämpligt att montera parabolen men där passade inte väggfästet som Canal digital levererar. I normala fall skulle det här fästet kosta extra eftersom det inte ingår i en basinstallation, men eftersom jag även sålde abonnemanget bjöd jag på det.

Med en TD65 blir det nån dB bättre signalkvalitet än vad TD64’an levererar. Inte för att TD64’an är dålig på något vis utan nu är det bästa ännu bättre.


20200924 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1078740

Bumerang med familj flyttade så de använde de fria TV-kanalerna via marknätet ett tag. Men Bumerang tjatade på morsan att hon skulle beställa montering av en ny parabol.

Morsan, som faktiskt heter Pucko, kontaktade Canal digital som bjöd på en tvillinginstallation om de accepterade 12 månaders bindningstid.

När jag kom dit hade Bumerang precis ätit klart.

Det blev lite problem när det var flera stora träd i vägen, men jag hittade ett läge på garagets gavel. Så efter lite röjning av några grenar kunde jag montera och justera.


En snabb dokumentation av signalen ute vid parabolen.

25 meter koaxialkabel räckte fram till husväggen där jag monterade en fördelare så att de kan koppla in TV’n på övervåningen. (Normalt kan man inte dela en satellitsignal men om det är Sat-CR så funkar det)

När jag kom in för att göra en kontrollmätning kollade Bumerang instrumentet noga.

Bumerang godkände resultatet så jag kunde koppla in Smart-boxen och programmera in 2 st. Sat-CR användarband.

Wow … vilken bra bild det blev, tyckte Bumerang när jag var klar.

Bumerangs brorsa var inte så intresserad av TV så han busade mest.


20200810 – Canal Digital – basinstallation – 1046901

Kunden hade flyttat och Canal digital bjöd på en basinstallation om kunden accepterade 12 månaders bindningstid.

När jag kom dit såg jag att det redan satt två paraboler på söderväggen, men båda två var skadade av snöras så då kunde jag inte montera ytterligare en parabol där.

Jag monterade den nya parabolen på husets östra gavel, men till det krävdes det ett specialfäste. Ett specialfäste som kostade lite extra eftersom det inte ingår i en basinstallation. Men det var småpengar i sammanhanget, så det var bara att skruva dit det.


Jag hittade ett bockat rör i bilen som jag monterade dit på 2 st. VF-210.

Med det fästet kom parabolen längre ut från väggen.

Det blev mycket bra signal till Smart-boxen i TV-rummet på övervåningen.


20200727 – Canal Digital – basinstallation – 1047821

Här kunde jag inte montera en parabol p.g.a. WAF som står för Wife Acceptance Factor. Jag föreslog att jag kunde montera en plattantenn istället vilken skulle smälta in bra mot den ljusgråa panelen. Men för att få igång TV-utbudet kopplade jag in OnePlace-mottagaren till internet via Wifi till fibernätet.


20200724 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1046604

Den här kunden ville byta till Canal digital från Boxers begränsade utbud. I telefonen upplyste de om att det satt en gammal parabol på huset som jag eventuellt kunde använda. Men det visade sig att både parabol och kablar var i dåligt skick så jag skruvade bort den.

Jag monterade den nya parabolen lite högre upp eftersom de ska bygga ett altantak.

En snabb dokumentation av signalkvaliteten på 10,778 GHz horisontellt.

Nytt och fräscht 🙂

Det är en grym zoom i min nya kamera så t.o.m. serienumret syns.

Det blev bra signal till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.

Det blev även bra signal till OnePlace-mottagaren i TV-rummet på övervåningen.

Återvinningen nästa för den gamla parabolen och väggfästet.


20200529 – Canal Digital – basinstallation – 1023981

Häromdagen konstaterade jag att den här kundens mottagare till de marksända TV-kanalerna var defekt, men Boxer ville inte hjälpa till så kunden tröttnade och beställde Canal digital av mig.
Det var lite svårt att hitta ett ställe med fri sikt till satelliterna, men jag hittade en liten glugg mellan trädet och grannens hus. Sen var det bara att koppla bort kabeln från TV-antennen och ansluta den till parabolen istället.

Det krävdes dock ett annat väggfäste för att kunna vrida parabolen i stort sett parallellt med väggen.

En snabb dokumentation av signalen ute vid parabolen för att kolla dämpningen i den befintliga kabeln.

Inne vid vardagsrummet såg jag att signalstyrkan hade sjunkit 5,6 dB vilket är helt normalt.

Kunden köpte även till en 1 TB hårddisk som jag monterade i OnePlace-mottagaren, sen visade jag hur man gör för att spela in 3 kanaler samtidigt som man tittat på en fjärde. En till fördel med en hårddisk är att den alltid spelar in det man tittar på, så om det är något man missar eller inte hör är det bara att att spola tillbaka och kolla eller lyssna en gång till. Detta betyder dock inte att hårddisken blir full, för det raderas så fort man zappar vidare. Vill man spara en inspelning måste man välja något från programguiden.


20200518 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1019087

För 10 dagar sen besökte jag den här kunden men då gick det inte att installera eftersom träd skymde satellitsikten. Dessutom var det buskar och sly bakom garaget så jag kom inte åt där heller.

Men nu hade kunden röjt lite i buskaget så jag kunde montera ett väggfäste med maströr.

Nu blev det fri sikt och bra signal.

Men kunden ska även ta bort björken så att det inte hänger ner nån gren och skymmer signalen.

Det blev bra signal till OnePlace-mottagarna i vardagsrummet och sovrummet.


Jag informerade även lite om att det är viktigt att ha olika användarband från Sat-CR-24 mikrovågshuvudet.

Men det här jobbet krävde mer än vad som ingår i en basinstallation.
Det gick åt ett dual 25-45 väggfäste, ett 2 meters 2″ maströr, 46 m trippelskärmad koaxialkabel, en fördelare och 6 st. F-kompressionskontakter samt diverse fästmaterial.


20200506 – Canal Digital – tvillinginstallation – 1013284

Kunden hade tröttnat på Boxers dimmiga bild och ville ha Canal digital istället.

Jag monterade parabolen men sen blev det mer omfattande kabeldragning än vad som ingår i en basinstallation till TV-rummet.

Som förväntat blev det bra signal till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet.

I TV-rummet stod det en LG TV och till den skulle kunden använda en Ci-modul.
– Men LG klarar inte av Sat-CR eller Unicable-signal, sa jag.

LG TV’n som har modellbeteckningen 47LN575V visade 100% signalkvalitet men trots detta hittades ingen kanal. Samma skit som sist alltså 🙁
Så jag fick gå ut till servicebilen och hämta en till OnePlace-mottagare.


20200421 – Canal Digital – basinstallation – 1008226

Det här huset hade eternitplattor som man inte får borra i, så det blev en del funderande innan jag kom på att jag kunde montera parabolen på fodret runt vindsfönstret. Det blev en annan sorts fäste som egentligen skulle kosta extra, men eftersom kunden beställde Canal digital av mig bjöd jag på det.

Det blev bra signal och en otrolig förbättring av bilden på 65″ TV’n.


20200420 – Canal Digital – basinstallation – 1006817

Trixie hade tröttnat på Viasats utbud så hon bokade installation av Canal digital.

När jag kom dit kom hon ut och hälsade mig välkommen 🙂

– Bra att du har en riktig servicebil med alla prylar vi behöver, tyckte Trixie.

Trixie tyckte att Viasats TV-kanaler försvann när det var dåligt väder, så jag gjorde en mätning för att se hur signalen var.

– Det är 15 dB i MER-värde som bäst, men med Canal digital blir det nog bättre än det som sämst, sa jag.

Bort med den gamla Viasat-parabolen.

Den nya parabolen justerad och klar. (Jag monterade även Trixies extra snöskydd)

En snabb dokumentation av signalen ute vid parabolen.

– Är du redan klar ute, tyckte Trixie när jag kom in.

En koll av signalen i vardagsrummet och sovrummet visade 16,3 dB som sämst. Den svagaste transpondern var alltså 1,3 dB bättre än Viasats starkaste. Det betyder mycket större signalreserv vid dåligt väder.


– Äntligen bättre utbud och bättre bild, tyckte Trixie.


20200416 – Canal Digital – basinstallation – 1005387

Redan när jag fick veta adressen till den här kunden visste jag att det är mycket skog som skymmer husen, så jag blev lite osäker om det skulle funka. Men kunden hade redan Viasat, så jag började med att kolla om det gick att få in Thor med den befintliga parabolen och det gjorde det.

80 cm parabolen var jag tvungen att återanvända eftersom det var ett grovt 76 mm rör till väggfästet. Så det var “bara” att byta mikrovågshuvud och justera in parabolen.

Jag uppskattar att Thor-satelliterna är där jag har ritat stjärnan så det är lite gränsfall med träden. Det går dock att flytta upp parabolen några meter, men då måste man ha skylift.

Den gamla Macab-parabolen med ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till OnePlace-mottagaren.


20200415 – Canal Digital – basinstallation – 1005610

Det här kunden hade tröttnat på den dåliga signalen till Viasats kanaler. Det förekom pixlar, dvs. små fyrkanter i bilden, bilden frös, stannade och ibland försvann den helt.

Bara för det var jag tvungen att kolla signalen som Viasat-parabolen presterade.
Som bäst 12,5 dB i MER-värde var verkligen inte mycket att hurra för.

I telefonen sa kunden att det var enkelt att installera Canal digital eftersom kabeln redan var dragen, men när jag såg eländet vägrade jag använda den gamla kabeln, så jag drog en ny.
I och för sig var det länge sen det var gjort, men så här gör de som inte har långa borrar.

Dessutom monterade jag parabolen lite mer estetiskt tilltalande i hörnet på huset. Då kunde jag även klamra kabeln bredvid det vita knutbrädan så att den syns mindre.

Så här ska det se ut. Men för att åstadkomma det krävs det borrar som är 50 – 60 cm långa.

Sist men inte minst så blev det en STOR förbättring av signalkvaliteten.


20200402 – Canal Digital – basinstallation – 1001589

Snuttan och Tarzan tröttnade på ComHems dåliga utbud så de beställde Canal digital istället.

Tarzan är 13 år så han ville ha skarpare bild på TV’n.

Det var lite trångt på men jag fick dit parabolen utan att balkongdörren riskerar att slå i.

Monterat, justerat och klart.

Bra signal blev det också.

Wow … vilken bra bild det blev, tyckte Snuttan när jag var klar.


20200331 – Canal Digital – basinstallation – 998425

Rosetta hade tröttnat på Comhem så hon beställde Canal digital.

Men från balkongen sett var det inte fri satellitsikt. (satelliterna är ungefär där jag har ritat den gula stjärnan)

Att montera parabolen på skorstenen hade nog varit möjligt om den hade varit riktigt fräsch, men som den såg ut vågade jag inte, för den tål nog inte en extra vindlast. Till sommaren ska den dock renoveras så efter det får jag återkomma och montera parabolen där.

Som tur var så går det att använda OnePlace-mottagaren med signal via internet, så nu kan Rosetta se på Animal Planet i alla fall.


20200326 – Canal Digital – basinstallation – 997706

Den här kunden kände sig lurad för säljaren hade lovat att hon kunde få alla funktioner i en OnePlace-mottagare bara den var ansluten till internet. Dvs. att kunna spela in kanaler och kolla på SVT’s lokala sändningar, så hon litade på säljaren och köpte en OnePlace-mottagare med en 1 TB hårddisk. Men när hon hade börjat använda mottagaren så visade det sig att det inte alls går att spela in kanaler som tas emot via internet. Sen finns det inga lokala sändningar över internet heller.

Efter mycket tjafs gav Canal digital med sig och skickade en plattantenn till kunden med löfte att den skulle monteras helt utan extra kostnad enligt min arbetsorder som avsåg en basinstallation.

När jag kom till kunden upptäckte jag att vardagsrummet var på husets norra sida samt att det var omöjligt att få till en snygg kabeldragning tvärs genom radhuset. Dessutom ingår inte kabeldragning till andra sidan huset i en basinstallation. När jag upplyste om att det skulle kosta extra eftersom det blir mer jobb än vad som ingår i “värdechecken” blev hon inte glad.
– Visst har jag pengar, så det är inte det, men det är en principsak eftersom säljarna har lovat att ALLT SKA INGÅ GRATIS!
Så det var nära att det blev en “bomkörning” D.v.s. att monteringen inte är möjlig och då får jag 500:- för resan samt att kunden i det här fallet inte skulle få sitt problem löst. Att avsluta abonnemanget gick inte heller eftersom ångertiden hade gått ut.

Men så frågade jag kunden vad det fanns för antennsystem i radhuset. Det kanske går att använda något befintligt, tänkte jag. Kunden visade då att det fanns 12 antennuttag och att alla fick signal från en mediacentral på övervåningen.

Kanske jag ska montera ändå tänkte jag för 1500:- är bättre än 500:- Jag ringde även till Canal digital som skulle skjuta till ytterligare 375 kronor.

Så jag satte igång. Monterade plattantennen och drog in kabeln genom ett hål som redan fanns i fönsterkarmen.
 
För att hålla koll på signalen genom huset gjorde jag en dokumentation av signalen ute vid plattantennen. Som synes blir det lite sämre värden än en vanlig parabol, men det finns ändå signal i reserv till dåligt väder. I kolumnen LM (Link Margin) kan man se att 4,2 dB är sämst, men om man tar bort halva signalen så återstår ändå 1,2 dB. (-3 dB är en halvering)

När jag hade monterat och justerat plattantennen så kom kunden och berättade att hon hade fått ett mejl som sa att Canal digital skulle stå för alla extra kostnader. Detta mejl vidarebefordrade hon till mig:

Tack för en trevlig chatt.
Härmed bekräftar vi på Canal Digital att du inte skall betala någonting för installatören som nu är på plats hos dig.
Med vänlig hälsning,
Canal Digital Kundservice

Så både kunden och jag uppfattade det som att Canal digital skulle betala all tid och material fullt ut vilket verkligen behövdes p.g.a. ett omfattande jobb.

Glad över det med betalningen gick jag in och fortsatte att jobba. Kopplade ihop kabeln från plattantennen med kabeln i antennuttaget och matade signalen bakvägen till mediacentralen.

I mediacentralen letade jag rätt på kabeln med signal och gjorde jag en dokumentation av signalen. Sen var det “bara” att hitta rätt kabel till vardagsrummet och skarva ihop den med kabeln som hade signal från plattantennen.

Efter att ha flyttat ett skåp i vardagsrummet tog jag bort antennuttaget och skarvade på med en koaxialkabel till OnePlace-mottagaren.

.. phuuu …. strax över 3 timmar senare hade OnePlace-mottagaren satellitsignal, så nu kan kunden spela in TV program och titta på lokala nyheter. Dessutom blev det mycket bättre bild på TV’n. Ytterligare en fördel är att det nu finns satellitsignal i mediaskåpet, så att koppla in fler satellitmottagare är inte så omständigt.

När jag kom hem så ringde jag Canal digital och undrade hur jag skulle fakturera alla extra kostnader. Men då fick jag höra vad följande text egentligen betyder.
Härmed bekräftar vi på Canal Digital att du inte skall betala någonting för installatören som nu är på plats hos dig.

Det betyder inte att jag skulle få extra betalt, det betyder bara att kunden inte ska betala extra. Lite surt är det så jag känner mig faktiskt lite besviken och utnyttjad, men nu har jag i alla fall en nöjd kund.

Vad lär vi oss av detta då? Jo att säljare är duktiga på att sälja, men det är inte alla gånger de håller sig till sanningen. Så om du vill slippa obehagliga överraskningar kan du kontakta mig så att jag, redan från början, kan installera rätt prylar hemma hos dig.

Selfsat-H22dCSS3


20200304 – Canal Digital – basinstallation – 990072

Den här kunden ville bara ha en OnePlace installerad. Han skulle köra allting via bredbandet och ville inte ha någon parabol monterad. Lite tråkigt då husgaveln var i rätt läge samt att det blir mycket bättre bild via satellit.


20200224 – Canal Digital – basinstallation – 982900

Här var det omöjligt att få bra signal till Boxers kanaler via marknätet. Vi hade lite kontakt via mejl om detta, men när kunden var inne på den tredje antennen tyckte jag att det var dags att ge upp Boxers kanaler och ta in TV via satellit istället. Att ge upp TV via marknätet var något som Lennon hade tyckt länge.

När jag kom hem till kunden kopplade jag in instrumentet och såg då att det var riktigt uselt.

Konstigt att det blev bild överhuvudtaget.

Att det var bild på TV4 när signalen var 0,2 dB under störningsnivån var helt otroligt. Men som sagt, störningar kunde det bli precis när som helst.

Jag fixade ett bra erbjudande med Canal digital.
– Fri startavgift.
– Alla kanaler fritt i 3 månader.
– En OnePlace-mottagare för 480 kronor.
– Parabol med väggfäste och mikrovågshuvud gratis.
– En fri basinstallation.
Så kunden behöver bara betala 480 kr + 145 kr i kemikalieskatt vilket betyder 625 kronor totalt.

En Triax TD64-parabol med ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Innan jag kopplade in OnePlace-mottagaren gjorde jag en koll av signalen och som ni ser blev det stor marginal till störningarna.

– Kan jag komma in och kolla på TV nu, undrade Lennon när jag var klar.

– WOW, vilken bra bild!


20200220 – Canal Digital – basinstallation – 982472

Här gick det inte att få bra signal med en vanlig antenn till Boxers kanaler så jag fixade ett bra erbjudande med TV via satellit till kunden.

En snabbkoll av signalen ute vid parabolen visade nån dB sämre än normalt vilket berodde på att grannens flaggstång kom i vägen. Som tur är ska flaggstången ändå tas bort snart.

Nu blev det bra signal och grymt bra bild på kundens nya 75″ TV.


20200208 – Canal Digital – basinstallation – 978714

Den här kunden har jag känt länge och från början tog de emot kanaler från Astra 19.2° öst mm. De har som sagt varit med länge, så de har även haft Filmnet och andra filmkanaler.

Men nu var det dags att uppgradera med lite fräscha grejer, så efter lite snack med Canal digital kunde jag erbjuda en OnePlace-mottagare med 1 TB hårddisk, en TD64 parabol med ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud + installation och resa för totalt ca. 1000 kronor om kunden förlängde abonnemanget på Familjepaketet med 24 månader. Det var väl bra, eller hur? Om du vill ha ett liknande erbjudande så kan du höra av dig till mig.

Sedan några år tillbaka har de använt en gammal 80 cm. parabol med ett Sat-CR-4+2 mikrovågshuvud.

Men armen som håller mikrovågshuvudet var rostig vilket är ganska vanligt på den här modellen av parabol.

På baksidan av röret syns det att det hade gått hål pga. frostsprängning.

För några år sedan gjorde de ett snesteg och fick Viasat installerat, men det funkade inte bra så de avslutade abonnemanget och gick tillbaka till Canal digital.

Det syns att det är en Viasat-montör som har varit i farten när inte väderskyddet är nerdraget.

Bort med den.

Jag monterade en ny Triax TD64 ….

… och drog naturligtvis ner väderskyddet.

En koll inne i vardagsrummet visade att det blev bra signal till den nya OnePlace-mottagaren med 1 TB hårddisk.

Jag kopplade även in signal till TV-rummet på övervåningen, så att allt är förberett för ett tvillingabonnemang.

Huset ligger fint vid en lite sjö, men visst är det ovanligt att det inte är is den 8 februari?


20200121 och 20200122 – Canal Digital – basinstallation – 976335

Här var det så mycket skymmande träd att den första installatören som Canal digital skickade bara sa att det inte går och åkte vidare.

Men kunden ville gärna ha Canal digital så han ringde mig. I går besökte jag kunden och hittade ett ställe i trädgården. Senare på kvällen, i mörkret, grävde kunden ett hål, fick ner ett fundament och drog ut kabeln i en slang.

I dag gjorde jag ett återbesök och installerade parabolen. Detta var kunden beredd på att betala helt själv, men jag ringde Canal digital och lyckades övertala dem att bjuda på en basinstallation samt en parabol. Lite mer arbete krävs dock för att få kabeln snyggt, men det ska kunden fixa själv.

En dokumentation av signalen ute vid parabolen.

Efter att signalen hade gått igenom 50 meter kabel gjorde jag en mätning på UB01 (1210MHz) i vardagsrummet. Som synes så blev det mycket bra signalkvalitet. Sen tyckte jag att bilden var lite suddig och det visade sig att mottagaren var inställd på 576i, något som man hade till gamla tjock-TV’n. Jag ändrade till 1080i så nu blev det riktigt hög kvalité på HD-bilden 🙂


20200108 – Canal Digital – basinstallation – 971602

Den här kunden hade redan en Viasat-parabol monterad så det var bara att skruva ner den gamla.

Om Canal digital och Viasats nya gemensamma bolag blir godkänt så är det över 300 000 såna här små paraboler som ska bytas ut.

En snabbkoll av vad den nya parabolen presterade.

Justerat och klart.

Jag dokumenterade signalen till kundens nya OnePlace-mottagare.

Eftersom det fanns en kabel till övervåningen var det lika bra att kolla signalen i den också.


20191220 – Canal Digital – basinstallation – 969930

Skutt och Bamse ville ha bättre bild på TV’n så de beställde Canal digital.


Men det fanns inget annat ställe att montera parabolen än på skorstensfästet där antennen till Boxer satt.


Skutt tyckte att jag skulle ta bort den gamla antennen.

Efter en stund var det monterat och justerat.

En snabb dokumentation av signalen på taket för att se om den skulle försämras på vägen ner i den gamla kabeln.

Är du klar på taket redan, undrade Skutt.

Jag gjorde en koll av signalen, sen kopplade jag in en OnePlace med en 1 TB hårddisk.

Äntligen kan jag få riktigt bra bild på Animal Planet tyckte Skutt.


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal digital installationer.right-arrow


Kommentarer inaktiverade.