Canal digital installationer 2019

Här kan du se foton och info. från Canal digital-installationer under hela året 2019.
De är sorterade i datumordning med de senaste överst. Om du söker något visst arbetsorder-nummer så fungerar sökrutan här på sidan bra.


20191220 – Canal Digital – basinstallation – 969129

Den här kunden hade tröttnat på Boxers begränsade utbud och skaffade Canal digital istället.
Parabolen monterade jag högt upp på ett brant tak, eftersom det var lite skymd sikt längre ner.

Det blev i alla fall bra signal till OnePlace-mottagaren nere i vardagsrummet.

20191217 – Canal Digital – basinstallation – 967507

Den här kunden hade skaffat en OnePlace-mottagare som de tänkte använda med en parabol i sommarstugan och ta in TV-kanalerna via internet i lägenheten. Ganska smart faktiskt, när det inte är tillåtet att montera en parabol på fasaden till lägenheten.

Så de skaffade även en liten router med Telia-abonnemang.

Men det visade sig att mottagningen var alldeles för dålig.

Jag gjorde en koll med Bredbandskollen och såg att det var alldeles för dålig hastighet. Minst 5 Mbit/s bör man ha för att kolla på TV med en OnePlace.

Så tyvärr blev det nog en ånger på denna anläggning.


20191029 – Canal Digital – basinstallation – 958758

Förra veckan var jag till den här kunden som hade problem med signalen till de marksända kanalerna, trots att de hade en nästan ny Televes UHF-antenn.

En kontrollmätning inomhus bekräftade vad jag visste – att huset ligger i radioskuggan, dvs. att signalen inte når fram.

En koll på spektrumet visar att det var hopplöst.

Med en handhållen antenn gick jag iväg en bit och ungefär 75 meter från huset hittade jag skaplig signal på Mux 2, 3 1 och 5.

Men HD kanalerna från Mux 6 var det bara att glömma. Dessutom var det ganska svårt att dra kabel så långt.

Eftersom jag är återförsäljare tecknade jag ett förmånligt abonnemang hos Canal digital åt kunden.

Det jag kunde erbjuda var:

  • En fri HD-box Smart satellitmottagare.
  • En parabol med Sat-CR-24 mikrovågshuvud, väggfäste, kabel och kontakter.
  • Familjepaketet, C More premium och Viasat sport fritt i 3 månader.
  • Fri startavgift som i vanliga fall kostar 695 kronor.
  • En basinstallation – värde 1500 kronor.

Så i dag kom jag tillbaka och installerade Canal digital istället.

Jag var lite orolig att björkarna skulle skymma, men det gjorde de inte.


En koll i vardagsrummet visade att det blev mycket bra signal, så nu kan de se TV utan en massa störningar. Dessutom är det nu bättre bild än vad det skulle ha blivit med TV via marknätet.


20191018 – Canal Digital – tvillinginstallation – 957314

Den 5 december 2017 installerade jag den här Canal digital anläggningen. Då hade de nyss köpt huset och en renovering pågick, så vardagsrummet på nedre botten var inte klart. Men nu ville de ha TV även i vardagsrummet så kunden undrade om jag kunde montera en vanlig antenn för de fria marksända kanalerna.
– Men det måste vara bättre att koppla in en till mottagare på parabolen, sa jag och föreslog att de skulle uppgradera till ett tvillingabonnemang hos Canal digital.
– Det blir bra det, sa kunden.
Så jag beställde material och fick faktiskt Canal digital att betala för en basinstallation. I och för sig var detta lite mer jobb än vad som ingår i en basinstallation, men det är inte dåligt att de skjuter till 1500 kronor.

Jag behövde inte justera parabolen för det var fortfarande bra signal efter nästan 2 år 🙂


20191009 – Canal Digital – basinstallation – 954816

Här var det väldigt tätt mellan träden, men jag hittade en lucka.

Det kan dock bli problem om träden vajar i vinden.

Det blev bra signal ute vid parabolen.

Även inne i vardagsrummet blev det bra signal till den nya OnePlace mottagaren med 1 TB hårddisk.


20191003 – Canal Digital – basinstallation – 950396

Den här kunden fick “flytthjälp” av Canal digital, dvs. att de skickade ut en ny parabol, ett nytt mikrovågshuvud och en arbetsorder till mig. Så kunden behöver inte betala någonting alls för en nyinstallation.

Vad detta Sat-CR-24 mikrovågshuvudet har för finesser kan du läsa om här.

En kontrollmätning i vardagsrummet visade att HD-box-Smart satellitmottagaren fick bra signal.


20191001 – Canal Digital – tvillinginstallation – 944992

Den 14 augusti var jag hit och kollade möjligheten att få in en bra signal till TV-apparaterna. Det marksända nätet är ganska svagt i området så det är TV via satellit som gäller. Men dessutom fanns det en hel del skymmande skog i vägen samt att panelen på husets gavel skulle bytas innan parabolen kunde skruvas dit.

Men idag var det dags att installera och det är ju inte varje dag som det finns en byggställning att stå på. 🙂

Det var fortfarande trångt mellan träden så jag var tvungen att leta efter en glugg med antenninstrumentet hängandes runt halsen och parabolen i händerna. Tillslut hittade jag ett ställe med skaplig signal, så att jag kunde skruva dit parabolen. Men det visade sig att några grenar skymde signalen så därför gick det inte att finjustera parabolen.

Under tiden som kunden fixade fram en såg med ett långt skaft gick jag in och kopplade in Smart-boxarna. Kunden sågade ner en gren så jag kunde finjustera parabolen och fick till en ganska bra signal, men det var fortfarande tight mellan träden så det ska sågas ner mera. Jag uppskattar att Thor-satelliterna är där jag har ritat stjärnan, så om grenen tyngs ner av lite snö blir det säkert tji bild. Men kunden ska ta bort hela trädet, så då blir det riktigt bra signal även när det blåser.

Det blev i alla fall bra signal till TV’n på övervåningen och TV’n i vardagsrummet.


Tyvärr drog detta iväg kostnadsmässigt när det gick åt närmare 4 timmars arbete och restid. Canal digital står dock för strax över 2000:- av installationskostnaden och eftersom kunden tecknade abonnemang hos mig bjuder jag på 500 kronor i extra installationsrabatt. Dessutom fixade jag så att kunden fick en av Smartboxarna gratis och slapp betala 695 kronor i startavgift. Så det blev ändå TV med mycket bra bild i 2 rum till en rimlig kostnad.


20190912 – Canal Digital – basinstallation – 949093

Kunden hade flyttat och fick ekonomisk hjälp av Canal digital att få igång satellit-TV’n i det “nya” huset. Den ekonomiska hjälpen motsvarade ersättningen för en basinstallation samt ett installationsbidrag till det extra rummet. Nu var det lite mer arbete än vad som ingår i en basinstallation, så kunden fick betala lite extra.

Hursomhelst så satt det redan en Macab 80 cm. parabol på huset som kunde återanvändas.

Det gamla mikrovågshuvudet med spräckt lock används inte längre, men det som var helt presterade bra signalkvalitet.

Jag gjorde en mätning ute vid parabolen för att se om signalkvaliteten skulle försämras på vägen in genom kabeln.

Det blev bra signal till satellitmottagaren i gillestugan.

Till sovrummet längst bort i andra änden av huset drog jag 23 meter ny koaxialkabel.

Sen hade kunden önskemål om att jag skulle koppla in den vanliga antennen till TV’n i vardagsrummet.

Det blev bra signal på de marksända kanalerna också.


20190909 – Canal Digital – basinstallation – 947097

Kunden hade Canal digital men bytte till Viasat som han inte alls var nöjd med, så han ville byta tillbaka.

Montören från Viasat hade bara slängt kablarna över taket och det blir garanterat avbrott på kablarna när de fryser fast i isen som sen glider neråt. Det är bara en tidsfråga innan signalen försvinner …. 🙁  För att få nöjda kunder så kan man åtminstone göra en seriös installation med en stabil och bra signal till mottagaren.

Den gamla antennen för de marksända kanalerna fick sitta. Men varför kan montörerna från Viasat inte ens kosta på några buntband för att fästa upp kablarna?

Det blev lite fräschare med en Canal digital parabol och fastsatta kablar.

Nere i TV-rummet blev det bra signal till OnePlace mottagaren.

Det blev lite bättre med fastsatta kablar, men det skulle se ännu bättre ut om man skruvar ner den gamla antennen för de marksända kanalerna och kortar av röret.


20190827 – Canal Digital – tvillinginstallation – 944965

Här var det väldigt trångt mellan träden så jag körde faktiskt till kunden 3 gånger.

– Första gången kollade jag var parabolen kunde placeras med en precisionskompass.
– Men det var så trångt mellan träden så jag var tvungen att kolla en andra gång med en handhållen parabol.
– Tredje gången gillt blev det montering på en av stolparna till altanväggen.

Nästa problem var att väggfästet som Canal digital levererar passade inte på den 95 mm breda stolpen. Men som tur var har jag andra fästen.

Det blev bra signal till Smart HD-boxarna i vardags- och sovrummet.


Tyvärr drog detta iväg kostnadsmässigt när det gick åt 3 resor med sammanlagt 5 timmars arbete och restid. Canal digital står dock för 2000:- av kostnaden och eftersom kunden tecknade abonnemang hos mig bjöd jag på 500 kronor i extra installationsrabatt. Dessutom fixade jag så att kunden slapp betala 695 kronor i startavgift. Så det blev ändå TV med mycket bra bild i 2 rum till en rimlig kostnad.


20190826 – Canal Digital – tvillinginstallation – 942428

Här monterade jag en ny parabol på taket istället för den gamla som satt mycket instabilt på väggen.

Armen till mikrovågshuvudet var dessutom rostig på den gamla parabolen.

Nu blev de fräschare.

83 dB i signalstyrka på användarband 1 brukar man få direkt vid parabolen.

När signalen hade passerat genom kablar och en fördelare återstod ca. 77 dB. Men signalkvaliteten försämrades inte.

Lite högre dämpning blev det ner till vardagsrummet.


20190702 – Canal Digital – standardinstallation – 934157

Här satt det redan ett fäste på skorstenen samt att kunden hade redan skruvat dit parabolen.

Så det var bara att montera de saknade skruvarna, byta en bit av den torra kabeln och justera.

En sista koll på taket för att se att signalen inte försämrades på vägen ner.

Det är lite nära träden, så om ett par år kanske de skymmer.

En koll i gillestugan visade att det blev bra signal till den nya OnePlace mottagaren.


20190617 – Canal Digital – basinstallation – 919143

Den här kunden hade tröttnat på Viasat, så det var bara att skruva ner parabolen.

Injusterad och klar.

En koll i vardagsrummet visade att OnePlace-mottagaren fick bra signal.


20190617 – Canal Digital – basinstallation – 921465

Den här kunden hade en gammal 80 cm parabol, en så kallad nordenparabol där bara det ena mikrovågshuvudet användes till Viasat, men nu skulle han byta till Canal digital, så då passade jag på att städa lite.

Ett nytt Sat-CR-24 injusterat och klart.

Den gamla parabolen sett från gatan.

En sista koll i vardagsrummet visade att det nästan blev dubbel signalkvalitet mot Canal digitals TD64 parabol.


20190602 Koll av Canal Digital installation.
20190605 Basinstallation – 922144 och 924756

Inför den kommande 100-mila-servicen behövde jag köra fler mil med min nya motorcykel. Så i söndags, den 2 juni, tog jag med min kompass och körde jag hem till kunden för att kolla om det överhuvudtaget var möjligt att montera en parabol, eftersom jag vet att det är mycket träd i området. Först såg det hopplöst ut, men tillslut hittade jag en liten glugg mellan träden.

Så idag var det bara att montera.

När jag höll på att justera såg jag att signalen pendlade nån tiondels dB så jag misstänker att det är trädet där jag har ritat stjärnan som stör.

Men signalen var precis som den brukar vara dvs. helt OK.

Även inomhus blev det bra värden till en HD-box-smart.


20190603 – Canal Digital – basinstallation – 915629

Den här kunden hade tröttnat på Viasat och ville byta till Canal digital, så det var bara att byta parabol.

Vilken tur jag hade, för när jag var klar kom det en riktig regnskur.

Trots den kraftiga regnskuren blev det bra signal i vardagsrummet.


20190527 – Canal Digital – basinstallation – 912835

Den här kunden ville byta från Viasat till Canal digital, men jag var tveksam till att det skulle funka pga. skymmande träd.

En snabb koll av signalen de hade till Viasat.

Jag monterade och justerade in den nya parabolen.

En koll i vardagsrummet visade bra signalkvalitet.

Men som sagt, en björk är oroande nära. Men den ska kunden ta ner.


20190517 – Canal Digital – basinstallation – 915436

Den här kunden hade haft Canal digital tidigare, men efter att han hade testat Viasat ett tag ville han byta tillbaka. Därför fanns det redan en Canal digital parabol på huset, men montaget av mikrovågshuvudet avslöjade att det hade varit en fusknisse där. Varför lämna ett gammalt kontaktskydd på kabeln och varför inte dra ner regnskyddet på det nya mikrovågshuvudet?

Jag bytte till ett nytt Sat-CR-24 mikrovågshuvud och justerade parabolen.

För att kolla kabeln gjorde jag en skärmdump på 10778-H.

Justerat & klart.

I vardagsrummet kollade jag att det var bra kvalitet på signalen som den nya HD-box-smart skulle matas med.


20190513 – Canal Digital – tvillinginstallation – 908934

Den här kunden ville byta från Viasat till Canal digital och när jag kom dit berättade han att Viasat-signalen var hemskt väderkänslig. Så fort det regnade lite så blev det störningar, så för att det skulle bli bättre tyckte Viasat att han skulle köpa ett plastskydd till mikrovågshuvudet, men det hjälpte inte mycket. Jag berättade att Canal digitals paraboler lämnade ungefär dubbel signalkvalitet mot Viasat och att Canal digitals svagaste frekvens är ungefär som Viasats starkaste.

Först en kontrollmätning för att se hur dåligt det var.

12,3 dB på 11385 horisontell var faktiskt ganska uselt.

Viasat hade dessutom levererat ett vanligt QUAD mikrovågshuvud, fast bara en kabel till vardagsrummet, så därför gick det inte att spela in en kanal samtidigt som de tittade på en annan.

Så bort med Viasat.

Jag monterade den nya parabolen och återanvände kundens “dyra” plastskydd. Inte för att plastskyddet har någon betydelse, men har de köpt det så ….

Canal digitals Sat-CR-24 mikrovågshuvuden är bra. Om man nu har en massa mottagare inne så skulle det vara möjligt att kolla på en kanal samtidigt som man spelar in 23 andra kanaler.

En koll i vardagsrummet visade nu 15,9 dB på den svagaste, vilket är lite skillnad mot Viasat som lämnade 14,4 dB på den starkaste.

Även till mottagaren i sovrummet blev det bra signal.


20190506 – Canal Digital – basinstallation – 904452

En kund flyttade och tog med sig parabolen till sin nya lägenhet. Innan jag körde dit så kollade jag på Google-maps och tyckte att det såg hopplöst ut. Väl där så kollade jag om det var fri sikt med handhållen parabol kopplad till instrumentet … och visst, det gick att få fri sikt. Men hur skulle jag kunna fästa parabolen? Jag letade lite i bilen, hittade några prylar, så jag fick ihop ett fäste. Men detta är något som naturligtvis inte ingår i en BAS-installation.

Kunden hade även tagit med sin trassliga kabel från förra stället. Lite misshandlad på några ställen, men signalen gick igenom utan att bli förstörd på nåt sätt, så den fick duga.

Först trodde jag som sagt att det var hopplöst, men det gick bra att montera parabolen på balkongen.

En koll i vardagsrummet visade bra signal trots att kabeln var snurrad på ett par ställen.

Sen programmerade jag in Sat-CR-24 i kundens OnePlace-mottagare som visade bra signal på alla 4 användarband, men sen gick det inte att få igång boxen ….

Den visade Laddar ….. länge …. så jag ringde partersupporten som kommer att skicka ut en ny OnePlace till kunden.


20190503 – Canal Digital – basinstallation – 907228

Jag fick i uppdrag att montera en ny Canal digital anläggning till en lägenhet. Det hade i och för sig varit ganska lätt att montera parabolen på ett rör som balkongen hängde i, men det stod ett helt hus i vägen. Jag uppskattar att satelliterna är där jag har ritat den gula stjärnan. Så i stället för att montera en parabol och koppla in en HD-box Smart, gick jag ner till bilen och hämtade en OnePlace-mottagare som kunden kan använda via Internet.


20190426 – Canal Digital – basinstallation – 907453

Den här parabolen installerade jag för ett par år sedan, då med arbetsorder nummer # 779441, så nu tänkte jag att det var läge att jämföra signalkvaliteten mellan det gamla Sat-CR-4-2 mikrovågshuvudet och det nya.

Först en datalogg på det befintliga mikrovågshuvudet.

Sen bytte jag till- och justerade in det nya Sat-CR-24. (parabolen hade inte rört sig en enda millimeter)

En datalogg på det nya mikrovågshuvudet visar att det är ungefär en dB bättre på vissa frekvenser.

Tänk att man aldrig slipper undan inspektörerna som kommer helt oanmälda och ska kontrollera allt.

I vardagsrummet blev det bra signal till den nya HD-box Smart med 1 TB hårddisk.

Jag drog även en kabel och kopplade in signal till en TV på altanen. Nu när jag sitter på kontoret och granskar siffrorna i lugn och ro så ser jag att signalen är ungefär 7 dB svagare. Det kan bero på att jag mätte på en annan Sat-CR frekvens, men lite osäker är jag dock, så jag kanske kör förbi och kollar nån dag. Inte för att det har någon betydelse, för signalkvaliteten är på topp.

Det stabila fästet som jag monterade den 16 mars 2017.

Satellitsignalen kommer fortfarande in långt över träden.

Så här ser grannen resultatet.


20190425 – Canal Digital – basinstallation – 904444

Den här kunden hade redan startat upp sin OnePlace-mottagare som han använde för att titta på TV via fiber, men för att få riktigt bra bild tyckte jag att han skulle ta in TV-signal via satellit.

När jag kom till kunden gick jag ut på balkongen och tyckte att det var stor risk för snöras, så jag ville montera parabolen under balkongtaket. Men en sån montering krävde ett annat väggfäste som skulle kosta extra, vilket kunden inte ville betala eftersom säljaren hade lovat att allt ingår gratis! Men när jag skulle åka därifrån såg jag att det fanns ett kraftigt snörasskydd, så jag ringde in till kunden och frågade om han ville ha parabolen monterad på väggen.

Kunden accepterade förslaget, så jag skruvade dit parabolen och fick bra signal till den nya OnePlace-mottagaren.

– Nu blev det mycket bättre bild än vad jag hade genom fibern, sa kunden.


20190424 – Canal Digital – basinstallation – 908436

Den här kunden hade flyttat så jag fick i uppdrag att montera parabolen på det nya huset. Men tyvärr så gick inte det för hela huset var skymt av en massa träd. Fotot är taget från grannens tomt och stjärnan har jag ritat där satelliterna är. Men som tur var hade de en OnePlace-mottagare, så jag fixade så att de kan se alla TV-kanalerna via Internet 🙂


20190417 – Canal Digital – basinstallation – 905803

Den här kunden hade Viasat men ville byta till Canal digital, så bort med den gamla parabolen och dit med en ny.


När jag hade justerat klart gjorde jag en skärmdump på spektrumet för att komma ihåg signalnivå mm.

Nivån sjönk ca. 5 dB på ner till vardagsrummet, vilket var helt OK.

Så här såg Sat-CR-signalens användarband UB01 ut nere vid mottagaren. Vill ni veta mera om Sat-CR kan ni läsa här.


20190408 – Canal Digital – basinstallation – 900043

Den här kunden hade flyttat och tagit med sig parabolen som jag installerade den 8 oktober 2018, då med arbetsorder nummer # 865047 som ni kan få mera information om >här<

Men det gick inte att använda väggfästet som han hade fått av Canal digital, så jag hämtade ett aluminiumfäste i servicebussen.

Med ett sånt här Sat-CR-24 går det att ansluta 24 st. mottagare, så det lär väl räcka en stund.

En koll i vardagsrummet visade bra signal.

Eftersom detta benämndes som ett serviceuppdrag trodde jag att Canal digital skulle betala hela kostnaden, men så var det inte för kunden kommer att få en faktura från Canal digital på 1350 kronor. Dessutom kommer jag att skicka en faktura till kunden för aluminium-väggfästet, kabel, kontakter, skruvar och klammer. Så då kan man ju undra varför en del ska gå genom Canal digital? Jag kunde ju lika gärna ha fakturerat alltihopa på en och samma räkning.


20190327 – Canal Digital – basinstallation – 899271

Den här kunden hade haft Canal digital tidigare så därför satt det redan paraboler monterade på ett träd intill huset.

Innan jag kom så hade kunden satt fart på OnePlace-mottagaren och det funkade faktiskt med det gamla mossiga Nokia mikrovågshuvudet.

Jag skruvade bort alla gamla prylar och vände på det vattenfyllda röret.

Städat, justerat och klart.

Nu blev det lite fräschare.

En koll inomhus visade att det blev bra signal till två rum.


20190322 – Canal Digital – basinstallation – 900124

Här var det bara att skruva bort Viasat-parabolen och montera en ny parabol till Canal digital.


Det blev bra signal till kundens nya HD-box Smart.


20190318 – Canal Digital – basinstallation – 900087

Den här kunden hade redan en parabol så han tyckte att det var onödigt att byta.

Bara för det gjorde jag en datalogg av signalen innan åtgärd.

Bort med den gamla parabolen och dit med en ny Triax TD64.

En ny mätning visar att jag hade lyckats fördubbla signalkvaliteten.

Trots snöväder blev det bra signal.


20190304 – Canal Digital – basinstallation – 899421

Den här kunden ville ha en plattantenn för lite diskretare utseende.

Trots att det snöade ute blev det bra signal.


20190301 – Canal Digital – basinstallation – 900260

Här var det lite svårt att hitta ett ställe med fri sikt eftersom grannens stora träd är i vägen. Tillslut hittade jag ett ställe, men där passade inte väggfästet som Canal digital skickar med.

Det blev även en mer omfattande kabeldragning än vad som normalt ingår i en basinstallation, men tack vare att jag även sålde abonnemanget så kan kunden få lite mera tillgodo.

Som förväntat blev det bra signal till den nya OnePlace-mottagaren med 1 TB hårddisk.

17 dB från 12437-H verkade faktiskt för bra för att vara sant.

Men det var sant. Hela 17 dB på de kanalerna är inte dåligt 🙂


20190215 – Canal Digital – basinstallation – 895519

Den här kunden bytte från Viasat och skaffade en OnePlace-box. Det var dock vissa svårigheter att få Sat-CR-signalen att komma igenom den gamla koaxialkabeln. Kabeln var dock så krångligt dragen att kunden ska byta den själv och det tackar jag för.

Det blev dock bra signal i vardagsrummet.


20190208 – Canal Digital – basinstallation – 884858

Den här kunden hade flyttat till ett nytt hus, så Canal digital ställde upp med en ny parabol och ersättningen för en normal BASinstallation. Det funkade att montera parabolen på husets sydvästra fasad, men kunden ville att jag skulle montera parabolen på taket, på ett rör där det hade suttit en parabol tidigare. Till en extrakostnad naturligtvis, men det gjorde inget, bara det blev bra.

Röret som redan var monterat hade dimensionen 76 mm, så klammerna till TD64 parabolen var för små. Men jag hade andra i servicebussen, så det fixade jag. Men det allvarligaste var nog att den förra husägaren hade lämnat röret utan lock, så att det kunde regna rakt in. Otroligt!

Men jag hade även ett grovt plastlock i bilen, så nu är det tätt 🙂
Kunden kommer med all säkerhet att tjäna in extrakostnaden för monteringen genom att de slipper kostnader för vattenskador som det med all säkerhet hade blivit med ett öppet rör. Det syntes faktiskt redan på vinden att det hade regnat in genom röret. 🙁

Monterat, justerat och klart.

Lite jobbigt var det med all snö på taket, men nu är det fixat.

En kontrollmätning i vardagsrummet visade att det blev bra signal till kundens HD-box smart men eftersom de även tittade mycket på streamad TV informerade jag kunden om Canal digitals OnePlace-box.

Den här speciella installationen leder in på tankarna att Canal digital bör vara rädda om alla kunniga CANT-auktoriserade antenntekniker som de samarbetar med. Det är nämligen inte alla antenntekniker som har fullt utrustade servicebilar och därigenom kan lösa allehanda problem som dyker upp.

Om två veckor, dvs den 23 februari är det 14 år med samma ersättning för en fri basinstallation, vilket innebär att allt fler inte tar åt sig såna uppdrag längre. Även jag har faktiskt funderat på om jag ska sluta med “fria installationer” om de inte betalar mina kostnader fullt ut. Alternativt att de upphör med att lova kunderna att allt ingår gratis, så att kunderna får skjuta till ett extra belopp.


20190206 – Canal Digital – basinstallation – 892973

Här blev det stor förbättring av bildkvalitén eftersom de hade TV via Telias ADSL-nät tidigare.

Bra signal betyder stor reserv till dåligt väder.


20190204 – Canal Digital – tvillinginstallation – 892903

Kunden hade skaffat en OnePlace-box till vardagsrummet och sen skulle jag koppla in en Samsung TV med inbyggd satellitmottagare i sovrummet. En så kallad tvillinginstallation.

Enligt avtal så får kunderna då ett installationsBIDRAG på 500 kr till installationen av en tvillingbox samt att kabel + klammer, fördelare och F-kontakter normalt inte ingår.

Men idag när jag berättade detta för en kunden så ringde han till Canal digital eftersom han minsann hade blivit lovad av en säljare att allt ingår. Efter en stund skickade han över telefonluren så jag fick prata med någon på kundsupporten. Hon tyckte att jag var snål, eftersom en fördelare bara kostade några tior och extra kabel hade jag säkert en rulle som hade blivit över nån annanstans. Hon kunde även skicka en fördelare till mig.

Men det handlar inte om några kontakter hit eller dit, för jag har massor av material i servicebussen. Det handlar om att följa ingånget avtal så att det blir lika för alla.

Det blev i alla fall bra signal både i vardagsrummet och i sovrummet. Tyvärr glömde jag dock att göra en datalogg på signalen till sovrums TV’n.


20190204 – Canal Digital – basinstallation – 892296

Här fanns det ingen annan möjlighet än att montera parabolen på ett befintligt skorstensfäste. Jag upplyste kunden om att montering på tak inte ingår i en normal BASinstallation, men hon menade att säljaren hade lovat att ALLT INGÅR.

Hon berättade även att hon skulle bli utan TV om några veckor eftersom hon hade sagt upp avtalet med TV via Sandnets fiber.

Det går nog ganska fort att montera tänkte jag eftersom det redan satt en Canal digital parabol på taket. Men det var en missbedömning, för det tog lång tid att skotta fram takstegen och väl uppe så såg jag att parabolen var felaktigt monterad, så den var det bara att byta. Kabeldragningen via vinden tog också sin tid, så summa summarum var jag hos kunden i 154 minuter.


Resultatet blev bra i alla fall, med riktigt bra signal till en HD-box smart i vardagsrummet.


20190201 – Canal Digital – tvillinginstallation – 891793

Dagens före och efter.
Jag installerade en ny anläggning med 2 st. HD-box smart, varav den ena med 1 TB hårddisk.

Det blev bra signal i vardagsrummet och i sovrummet.


20190201 – Canal Digital – tvillinginstallation – 892188

Den här kunden hade TV via fiber men han ville ha bättre bild, så jag installerade en ny anläggning med 2 st. HD-box smart, varav den ena med 1 TB hårddisk.

Det var fjällpanel på huset så det krävdes ett annat väggfäste än det som Canal digital hade levererat.

Till en början var jag lite skeptisk till att använda den gamla kabeln som gick ner till gillestugan, för den var skarvad på 2 eller 3 ställen. Men det funkade bra.

Även i vardagsrummet blev det bra.


20190131 – Canal Digital – basinstallation – 890943

Den här kunden hade flyttat till ett annat hus, så Canal digital levererade parabol med tillbehör och betalade montage samt inkoppling av kundens HD-box Smart.

En närbild på Sat-CR-24 mikrovågshuvudet som du kan läsa mer om här.

Så här ska det monteras för att sitta stabilt.

Trots att det var lite snöväder ute så blev det mycket bra signal.


20190128 – Canal Digital – tvillinginstallation – 886017

Kunden hade tröttnat på Viasats begränsade utbud.

De var även less på störningar stup i ett och det var inte konstigt när det såg ut så här uppe vid mikrovågshuvudet.

Jag monterade en ny parabol från Canal digital och fick som vanligt mycket bra signalkvalitet.

Nu ser det bättre ut. Jag bytte även kontakter så nu ska det inte glappa.

Inomhus installerade jag 2 st. HD-box Smart varav en med 1TB hårddisk. Jag gjorde även en koll att signalen var riktigt bra.


20190118 – Canal Digital – basinstallation – 887549

Den här kunden hade köpt en riktigt bra TV och för att få bästa möjliga bild avslutade de abonnemanget hos Boxer och skaffade Canal digital istället.

Men för att kunna montera parabolen på ett bra sätt var jag tvungen att komplettera med ett aluminiumfäste så att parabolen kom längre ut från väggen. Det blev i alla fall MYCKET stabilt.

I vardagsrummet mätte jag signalen sen …

… kopplade jag in en HD-box-Smart med en 1 TB hårddisk.


20181228 och 20190117 – Canal Digital – basinstallation – 888052

Den 28 december besökte jag den här kunden första gången för att kolla var jag kunde montera parabolen till Canal digital. Han hade ganska nyligen fått en antenn för de marksända kanalerna monterad av ett välkänt företag i Sandviken. Det är dock helt otroligt vad många fel de hade gjort. För det första så hade de spänt ett av banden till skorstensfästet mellan tegelstenarna. Det är ett allvarligt fel, för bandet kommer att äta sig in i murbruket. Sen såg jag med blotta ögat att de hade riktat antennen ungefär 90 grader fel och det är faktiskt helt otroligt att de inte vet vilket håll TV-masten i Gävle är.

Jag såg att det enda möjliga stället att montera parabolen var på skorstenen, men först måste jag rikta in antennen för marksänd TV.

Den 17 januari återkom jag för att fixa dit parabolen mm. Jag började med att kolla signalkvaliteten från den marksända TV-antennen.

Så här deformerad blir signalen från en felriktad antenn.

Jag riktade in antennen och fick genast bra signal på rubbet. Mux 5 gick det dock inte att få helt perfekt, men signalen blev med råge godkänd, så det fick duga.

En koll i vardagsrummet visade att det blev godkänt på rubbet.

Jag monterade parabolen på skorstensfästet. Först tänkte jag faktiskt filtrera in satellitsignalen i kabeln till de marksända kanalerna, men jag såg så många fel på den att jag inte vågade chansa, så jag drog en ny kabel från parabolen till vardagsrummet.

Det blev mycket bra kvalitet på satellitsignalen till HD-Smart-mottagaren

När jag sen skulle sätta fast parabolkabeln med buntband så hittade jag ännu ett fel på den terresta installationen. Att lämna en skarv utan något som helst fuktskydd är väldigt dåligt gjort. 🙁

Men nu har kunden i alla fall bra satellitsignal.

Kunden ska även kontakta företaget som monterade den terresta antennen så får de komma tillbaka och fixa banden till skorstensfästet samt täta skarven på kabeln, eller allra helst byta kabel.


20190117 – Canal Digital – basinstallation – 891559

Den här kunden har haft Canal digital tidigare, men har haft TV via fiber i några år. Men tillslut tröttnade de på störningarna, så de beställde Canal digital av mig och tur var väl det för jag fixade fri startavgift, en gratis HD-box Smart, alla kanaler fritt i 3 månader samt en fri basinstallation*.

Bra signal blev det. Trots snöväder ute så fick jag 15 dB i MER-värde på den svagaste transpondern.

Som sagt, bra signal blev det 🙂

När jag ändå var där kopplade jag om signalen från den gamla terresta TV-antennen så att de kan se de fria marksända kanalerna i “gula rummet”

Men det blev dålig kvalitet på signalen, så det blir säkert ett återbesök för åtgärd av detta.

* När jag ändå var där gjorde jag mer jobb som kostade extra. Men naturligtvis drog jag av 1350 kronor  som jag fick av Canal digital som ersättning för den fria basinstallationen.


20190110 – Canal Digital – basinstallation – 886000

Ola tröttnade på Boxers begränsade utbud och skaffade Canal digital.

Så jag skruvade ner UHF-antennen.

Det blev bra signal med TD64-parabolen och ett Sat-CR-24 mikrovågshuvud.

Det gick åt 23 meter koaxialkabel för att komma in till vardagsrummet.

Det blev bara 11 meter kabel till sovrummet.

Ola blev nöjd över stora utbudet.


Klicka på pilen för att gå till indexsidan över Canal digital installationer.right-arrow

Kommentarer inaktiverade.