Åtgärder av bristfälliga Canal Digital installationer.

Det händer att Canal Digital anlitar installatörer som uppenbarligen borde syssla med något annat än HI-TECH satellitutrustning.


20190206 – Finn fem fel!

Den här kunden hade klagat på dålig signal och när jag kom dit såg jag flera fel som den tidigare installatören från Canal Digital hade lyckats med.

Ingen skruv i fästet för mikrovågshuvudet.
Feljusterat mikrovågshuvud.
Väderskyddet på mikrovågshuvudet ej nerdraget.
1 st. M6 skruv med mutter som håller i höjdjusteringen saknades.
1 klammer runt väggfästet saknades.

För hårt böjd kabel borrad genom fönsterkarmen.

En märla skjuten genom manteln på kabeln (ingen bra bild på det misstaget)
Men det värsta av allt – kabel klamrad tvärs över en innervägg. Så jäkla fult och inte ens rakt 🙁

Signalen var inte så värst bra.

Men den dåliga signalen berodde till stor del på att ungefär halva parabolen var skymd av ett snörasskydd som kunden hade monterat. Det ska han skruva bort själv. Jag erbjöd mig att flytta parabolen till ett bättre ställe, men det avböjde kunden eftersom de troligen ska flytta inom en snar framtid.

Lite bättre signal fick jag dock i källaren. Allt över 13 dB i MER-värde är godkänt.

Signalen blev något sämre i vardagsrummet. Säkert beroende på att den tidigare installatören från Canal Digital har skadat kabeln på nåt vis. En för hårt skjuten klammer räcker för att förstöra signalen, så därför använder jag aldrig såna.

Canal Digital – serviceuppdrag – 892335


20180703 – Ett dolt fel funnet.

En kund hade irriterande signalbortfall så Canal Digital skickade ut mig på felsökning och åtgärd. Men vad är det för skumt under eltejpen? Jag misstänkte direkt att felet var funnet.

Precis som jag misstänkte så dolde det sig en bristfälligt fuktskyddad inomhusfördelare under eltejpen. Tyvärr har jag sett samma fuskjobb på ett annat ställe, så det är uppenbart att det är en “montör” som borde byta yrke.

Det blir dålig kontakt när fukten kommer in i kontakterna. Kabeln hade i alla fall klarat sig, så det var bara att montera en ny F-kontakt.

Jag bytte även till ett nytt Sat-CR-24 LNB och justerade parabolen.

En kontroll i vardags- och TV-rummet visade bra signalkvalitet.


Canal Digital – serviceuppdrag – 850261


20171026 – Åtgärd efter en fuskande installatör.

Jag trodde att det bara var Viasats montörer som fuskade, men idag fick jag faktiskt åtgärda en anläggning som var installerad av någon som hade fått installationsuppdraget av Canal Digital. Vem det var visste inte kunden för han hade inte lämnat något visitkort, det var “bara någon från Canal Digital” Visst är det dåligt att inte lämna ett visitkort så att kunden kan kontakta installatören om det uppstår några frågor?

Förutom en fuktskadad fördelare och en dåligt monterad koaxialkabel var inte parabolen och polarisationen riktigt justerad. Jag justerade parabolen, drog ny koaxialkabel och monterade en fördelare på ett torrt ställe, dvs. under altantaket.

Så här såg det ut när jag kom till kunden. Men vad är det som sitter under LNB armen?

Det var det värsta! Tänk att montera en inomhusfördelare helt oskyddat för regn och snö. Ser ni vattnet som hänger på de otäta kontakterna?

Bristfällig installation brukar betyda dålig signal så jag gjorde en datalogg av signalen innan åtgärd.

Efter justering blev det bättre, eller precis de värdena som det ska vara.

En av kablarna hade en böjskada samt att de var klamrade med ej tillåtna klammer. Det blir nämligen impedansfel om de skjuts i för hårt. Impedansfel blir det även i knäckta böjskadade kablar.

Slutresultatet i vardagsrummet, så nu är kunden nöjd.

Vad lär vi oss av detta? Jo att det är bäst att anlita CANT-auktoriserade antenntekniker som t.ex. jag 🙂


20161230 – Åtgärd av Canal Digital anläggning.

I dag fixade jag signalen från en Canal Digital parabol som enligt kunden var installerad av en Canal Digital-montör i juni 2015. Jag hade svårt att tro det, för det är bland det värsta jag har sett, men kunden vidhöll att han inte hade monterat det själv. Maströret var långtifrån att sitta i lod …. och kunden har dessutom betalat extra för rör och väggfäste. Men nu höll det dessutom inte så länge för snön hade flyttat parabolen som var monterad bara 5 cm. från taket. Sen var kablarna för korta trots att de var skarvade och sen det klassiska …. EJ nerdraget regnskydd på LNB’t + att skruven som håller LNB’t i rätt polarisationsinställning saknades …. 🙁

Kabelskarvarna var “tätade” med eltejp! Det finns inget sämre, för då blir fukten kvar inuti. Då är det faktiskt bättre med helt otätade skarvar.

Panelen ska bytas på huset, så därför lämnade jag några meter extra kabel så att den räcker till att parabolen flyttas några meter till en mera estetiskt placering.

Kunden ska såga ner träden, senast till våren, dvs. innan löven slår ut. Men i dag hittade jag en lucka så att det blev det bra signal.

100% signal på alla 4 staplar i HD-PVR boxen. Så hög signal hade de aldrig sett, inte ens när den var nymonterad, sa mannen och frun.


20140922 – 8 fel funna!

Canal Digital hörde av sig och ville att jag skulle åtgärda en installation hos en kund som var mycket missnöjd med installationen. Inga problem sa jag och åtog mig uppdraget. I de flesta fallen brukar jag hitta fem fel, men här hittade jag faktiskt hela åtta fel!

Det första felet jag såg när jag kom dit var att parabolen satt monterad rakt under taket, så det var stor risk för skada p.g.a. snöras. Det är faktiskt inte OM utan NÄR skadan sker!

Fel nummer 2: Regnskydd ej nerdraget, så kablarna blir garanterat fuktskadade!

Fel nr. 3: Ingen vattenavledning innan kabeln går in i väggen. Risk för rutten panel alltså. Dessutom var kabeln för hårt böjd.

Fel nr. 4: Även här var kabeln för hårt böjd.

Efter demontering såg jag att kabeln var riktigt illa skadad.

Fel nummer 5: En av de ej godkända klammerna har montören dessutom skjutit genom kabeln! Här tränger fukten garanterat in, eller är det kanske tänkt att vattnet som tränger in uppe vid mikrovågshuvudet ska rinna ut?

Fel nr. 6: En skruv saknades. Nog så viktig för att hålla polarisationsinställningen korrekt.

Fel nr. 7: Den övre klammern är för nära skarven i väggfästet. I och för sig är inte detta fel så allvarligt, men man monterar inte så, eftersom parabolfästet även håller ihop väggfästet. En slags dubbelfunktion alltså.

Fel nummer 8: Detta är bara för mycket! Montören borrade rakt genom väggen ca. 1,2 meter upp från golvet!! Helt otroligt och det var i det här läget kunden fick nog och kastade ut montören.
– Försvinn ur mitt hus, sa hon.
– Men jag ska koppla in en box till, sa montören.
– UT bara UT, sa hon.
Det var lindrigt ändå sa jag, för om det hade varit mitt hus hade jag ringt Polisen.

Efter åtgärd ser det ut så här. Jag demonterade rubbet, sen monterade jag ett skorstensfäste, maströr och kundens terresta antenn som satt fast med buntband på skorstensstegen. Därefter var det bara att montera & justera parabolen och dra in nya kablar till satellitmottagarna. …. eller “bara” förresten – kabeldragningen var en tidsödande rysare.


Kabeldragningen var som sagt en tidsödande rysare.

Silla, 15 år, blev nöjd över resultatet 🙂 Nu kan hon njuta av Animal Planet i HD kvalité.


Kommentarer inaktiverade.