Arbeten med paraboler – 2021

En sida med bilder och info från diverse arbeten med paraboler.


20211217 – DishTurn med skymmande träd.

En kund som har Viasat-abonnemang i 2 olika hus ville ha det uppgraderat innan alla DishTurns ska vara klara den sista december.

Hon tyckte att det hade varit lite väderkänsligt så jag gjorde en koll innan justering och såg att det inte var riktigt bra.

Men jag lyckades inte få full kvalitet från Thor-satelliterna på 0,8° väst eftersom ett träd skymmer signalen.

Så innan löven slår ut måste parabolen flyttas.


20211214 – Flytt av Canal Digital parabol.

Den 25 augusti när jag justerade parabolen såg att jag att kabeln riskerade att fastna i snön och gå av när snön halkar ner.

Nu hände det jag befarade.

Kabeln frös fast, snön halkade ner och kabeln gick av.

Den som hade monterat parabolen från början hade fuskat och använt kabeln från de gamla antennerna. Men dessutom hade han monterat F-kontakter i fel storlek så de gled lätt ur.

Men att dra en ny kabel upp till skorstenen var inte det lättaste, så jag skruvade ner parabolen.

Jag monterade parabolen på balkongräcket istället.

Efter justering blev det bra signal.

Men sen var det mycket jobb att få dit 22 meter kabel in till TV-rummet. Jag var tvungen att borra och dra kabeln genom 6 väggar, men 2 timmar senare var det klart.

Fixat och färdigt.


20211209 – Byte av kabel mm.

De bytte fönster och dörrar hos kunden och eftersom de gamla kablarna gick genom dörrkarmen så måste de bytas. Kunden besökte Emanuelsson för att höra om de kunde fixa det, men de hänvisade till mig.

Jag föreslog att det är bättre att montera ett Sat-CR mikrovågshuvud för då räcker det med en kabel trots att man vill se en kanal och spela in en annan. Men det ena ger det andra för när jag skulle byta mikrovågshuvud såg jag att plastfästet var dåligt, så jag bytte det också.

I vardagsrummet gjorde jag en koll och dokumentation av signalen som blev mycket bra.

Det är bäst att justera polarisationen med frekvensen 10778 GHZ eftersom det finns sändningar på både vertikalt och horisontellt. Minsta lilla felvridning så dykersignalkvaliteten direkt och som synes blev det riktigt bra.


Så nu har kunden bättre signalkvalitet än vad de någonsin har haft.


20211209 – Tyska kanaler från Astra 19,2° öst.

En kund hade flyttat och köpt en ny parabol men lyckades inte få in de tyska kanalerna från Astra 19,2° öst. När jag kom dit sökte jag efter ett ställe med fri satellitsikt där jag monterade väggfästet och parabolen lite löst.

Lite löst eftersom jag ville kolla vad den lilla parabolen presterade. 11,9 dB i MER-värde samt 5 dB i marginal till störningarna är inte bra, sa jag till kunden.

Jag hade en 80 cm parabol i bilen som jag monterade och fick mer än dubbel signalkvalitet.

15,2 dB i MER-värde samt 8,3 dB i marginal till störningarna är helt OK.

Så nu kan kunden kolla på TV även när det regnar. 🙂


20210821 och 20211118 – Montering av en ny Canal Digital parabol på garaget.

Den 21 augusti besökte jag kunden för att se om det var möjligt att flytta parabolen. För länge sedan blev den monterad i ett träd eftersom det var skymmande träd vid huset, men nu ville kunden ha parabolen flyttad eftersom de ska ta bort trädet.

Jag kollade riktningen till satelliterna och bedömde att det skulle gå att montera en parabol på garaget. Men då måste det grävas ner en slang för kabeln sa jag.

Idag kom jag åter för att göra jobbet. Jag skruvade ner parabolen, men jag tyckte att den var för mossig för att montera på det fina garaget.Jag monterade en ny parabol och drog 37 meter koaxialkabel in till krypgrunden under huset där jag skarvade ihop den med kabeln som gick till vardagsrummet, så det blev ungefär 45 meter kabel totalt.

Parabolen monterade jag på ett 3-bensfäste eftersom det passade bäst på väggen.

Jag monterade ett mikrovågshuvud med Sat-CR-signal, så om de köper en hårddisk till Smartboxen kan de spela in en kanal samtidigt som de kollar på en annan. Dessutom går det att fördela signalen om de nu skulle vilja ha en mottagare i ett annat rum.


Jag gjorde även en dokumentation av signalen och som ni ser blev det bra signalkvalité på rubbet.

Fixat och färdigt 🙂

Signalen går in ovanför träden, så det är lugnt.


20211112 – Montering av Canal Digital efter 37 långa dagar.

När marknätet uppgraderades den 5 oktober upptäckte kunden att deras TV inte klarade MPEG4, så dagen efter besökte de Elgiganten i Valbo. Där blev de erbjudna 2000 kronor i rabatt på en ny TV om de tecknade ett abonnemang hos Allente samt lovade att en installatör skulle kontakta dem inom 24 timmar.

Men när det inte hade hänt något på en vecka besökte de Elgiganten igen för att fråga vad som blev fel. Elgiganten kontaktade då Allente som sa att monteringen skulle utföras av ParAntService.

Jag tycker att det är dåligt gjort av Allente att ge uppdraget till en firma som håller till i Bergshamra söder om Norrtälje, som har 215 km resa samt 2,5 timmar restid till kunden. OK, de kanske gör fler installationer åt samma håll under dagen, men att få ekonomin att gå ihop, med ersättningen från Allente, när det är över 40 mils resa på en dag är ganska omöjligt. Om det sen blir något mindre fel, ska de då sitta och köra över 40 mil för att trycka på en knapp?

När det hade gått ytterligare tid utan att parabolen var monterad kontaktade kunden Allente igen, som sa att ärendet var flyttat till en avdelning som hanterar problem.

Men inget hände ändå. 🙁  Så när det hade gått 5 veckor kontaktade kunden mig och undrade om jag kunde installera.
– Javisst, men någon arbetsorder lär jag ju inte få eftersom Allente kastade ut mig när jag skrev på webbsidan att det har varit i stort sett samma ersättning i 16 år, sa jag
– Jag betalar vad det kostar sen får jag väl försöka få nån ersättning från Allente, sa kunden.

Så idag körde jag hela 9,4 km till kunden. 🙂 När jag kom dit berättade kunden att han hade försökt att hitta signal med en mindre Viasat-parabol men det lyckades inte. Jag kollade signalen med Viasat-parabolen men den gav inte godkänd signalkvalitet, så jag monterade en TD64-parabol istället.

Kunden hyr huset och får inte göra hål för kabeln genom väggen så därför hade han köpt en platt kabel för fönstergenomföring. För att kunna se om signalen försämrades på väg in genom den platta kabelbiten gjorde jag en dokumentation av signalen ute vid parabolen.
Några bilder på den platta kabeln som förstör signalen ibland.


En ny koll inne vid TV’n visade att signalen fortfarande var helt OK.

Så efter 37 långa dagar kan de äntligen se på TV-kanalerna från Allente, vilket är ungefär en månad senare än normalt.

Men tyvärr är nog detta något Allentes kunder får leva med eftersom ledningen hos Allente tror att de kan spara pengar genom att kasta ut kompetenta antenntekniker. Men om de istället kunde inse värdet i kunniga antenntekniker, samt att det numera är brist på antenntekniker, skulle de göra allt för att behålla dem och därmed få nöjda kunder.


20211111 – Nästan 3 gånger fördubblad signalkvalitet.

En kund hade dålig satellitsignal så de bokade in ett besök.

När jag kom dit hittade jag några fel, typ “finn fem fel”
1. Parabolen instabilt monterad eftersom det fästet inte passar på altanräcket.
2. Kabeln ej fastsatt.
3. Väderskyddet på mikrovågshuvudet ej nerdraget.
4. Mikrovågshuvudet i fel läge.
5. Plasthållaren till mikrovågshuvudet spräckt.


I vardagsrummet gjorde jag en koll och såg att det var riktigt usel signal.

Transpondern på 11,261 GHz horisontellt hittades inte ens.

Jag hämtade lite nya prylar i servicebilen som jag skruvade dit.


Efter justering blev det mycket bra signal.

Jag gjorde en mätning i vardagsrummet för att se om signalen försämrades på vägen ner genom koaxialkabeln, men det gjorde den inte så satellitmottagaren visade 100% signalkvalité.

Från början hade de ett genomsnitt på 8,22 dB i signalkvalité och efter åtgärd ett genomsnitt på 16,66 dB, vilket kanske inte låter så mycket, men tänk då på att +3 dB är en fördubbling.
Om man fördubblar 8,22 blir det 11,22 dB.
Om man fördubblar 11,22 blir det 14,22 dB.
Om man fördubblar 14,22 blir det 17,22 dB.
Så jag lyckades nästan fördubbla signalkvaliteten 3 gånger och det är verkligen inte lite.

Dessutom kommer de att ha bra signal i många år eftersom parabolen numera sitter stabilt monterad.


20211108 – Justering av Canal Digital parabol.

Så fort regnade blev det störningar så kunden ville ha det fixat.

Det var väldigt slarvigt monterat, så då är det säkert lika slarvigt justerat, tänkte jag.

En koll av signalen visade att inget var godkänt eftersom det ska vara minst 6 dB i Link Margin, alltså marginal till störningarna.

Efter justering satt jag även fast kablarna.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev mycket bättre signalkvalité.

Så nu kan de njuta av en bra bild istället för att reta sig på störningar och pixlar.


20211026 – Efterkontroll och service efter 8,5 år.

Våren 2013 monterade jag dessa paraboler, men nu blev det ingen bild på Canal Digitals kanaler så jag körde till kunden för att göra en felsökning.

En koll i vardagsrummet visade att signalen var ganska OK, så det borde bli bild. Enligt VU+ mottagarens meny fanns det signal med bra kvalitet, så den borde funka. Men kanalerna avkodades inte så jag ringde Allente som ville ha 495 kronor för en ny Ci-modul med nytt programkort, men jag övertalade dem att skicka det gratis till kunden.

Transpondern på 11,261 GHz horisontellt var inte godkänd, för det ska vara minst 6 dB i Link Margin, alltså marginal till störningarna.

En koll visade att transpondern med sämst signal innehåller bl.a. Discovery som är speciellt viktig.

När jag ändå var på plats var det lika bra att fixa bra signal tyckte kunden, så jag klättrade upp och fick se ett gammalt Triax Quad mikrovågshuvud, vilket var ganska OK, men fästet var spräckt.


Jag gick ner till bilen där jag hämtade ett nytt fäste och ett Inverto-LNB som jag monterade.

Men när jag skulle finjustera parabolen gav rörklamman upp, så det var bara att klättra ner igen och hämta nya fästen i bilen.

Via DiSEqC-switchen går det även att få signal från 80 cm parabolen som är justerad mot Hotbird satelliten.


Efter justering blev det bra signal från Thor-satelliterna.


Här är en bild från 2013-04-19 till vänster, några närbilder på reparationerna i mitten samt dagens resultat till höger.

En ny koll i vardagsrummet för att se att inte signalen försämrades på väg ner genom kablarna.

Jag passade även på att kolla signalen från en transponder på Hotbird.

11,585 GHz vertikalt innehåller dessa kanaler.

En snabbkoll på CGTN.


20211007 – Justering av parabol till ett tillfälligt boende.

Den här parabolen installerade jag den 2 november 2020, men nu hade kunden rivit huset och ska bygga ett nytt. Så han ville ha hjälp med att justera parabolen på ett ställe där de ska bo tillfälligt under byggtiden.

Han hade monterat ett rör lite provisoriskt på ett redskapshus, men det var så vingligt att det inte gick att få fast parabolen stabilt.

En till liten bit aluminium löste det problemet.

Samtidigt som jag justerade kunde jag ta en snabb titt på sjöutsikten 🙂

Efter justering blev det bra signalkvalitet.

De fick inte göra hål i väggen på det tillfälliga boendet, så de hade skaffat en platt fönstergenomföringskabel som jag är lite skeptisk till.

Men det visade sig att signalen blev helt OK, men sen klarade inte LG TV’n av Sat-CR-signalen trots att det står så i menyn. Men kunden hade även en Samsung TV och i den funkade det.

Så nu kan de kolla på TV under byggtiden.

När det nya huset är klart ska jag återkomma och montera parabolen där.


20211004 – Åtgärd av signal till 2 OnePlace-mottagare.

En kund ville ha hjälp med parabolen för det blev störningar när det regnade samt att det blev störningar när de använde båda OnePlace-mottagarna samtidigt.

Innan jag justerade gjorde jag en koll och såg att det var ganska dåligt.

Efter justering av både parabol och polarisation blev det betydligt bättre. Faktiskt mer än dubbel signalkvalitet på 10,778 GHz horisontellt.

Jag snyggade till kabeln också.

Fördelaren var lite dåligt regnskyddad, men den satt ändå lite under taket så det funkar säkert.

Jag gjorde en dokumentation av signalen i vardagsrummet, sen kollade jag att OnePlace-mottagaren var inställd på användarband 9, 10, 11 och 12 som de tar vid en automatisk installation av mikrovågshuvudet.

Även i gillestugan blev det bra signal men även där var OnePlace-mottagaren inställd på användarband 9, 10, 11 och 12 vilket blir fel! Om man har samma användarband på olika mottagare som är kopplade till samma mikrovågshuvud blir det konflikt, så jag ändrade till användarband 5, 6, 7 och 8. Om ni vill veta mer om de olika användarbanden kan ni läsa här.

Egentligen satt väggfästet lite instabilt eftersom det är långt mellan reglarna bakom fjällpanelen. För att få det stabilt rekommenderade jag ett par pendelskenor med lämpligt rörfäste samt ett maströr. Då skulle det se ut ungefär så här. Vi får väl se om parabolen håller inställningen eller om jag får montera det stabilare om några år.


20210928 – Nelly bokade uppgradering av Canal Digital.

Mables Just a Juwel, till vardags kallad Nelly, ville ha en egen TV i gillestugan så hon bokade tid för byte av mikrovågshuvud samt kabeldragning.

Först en koll av vad hon hade för signal med twin-mikrovågshuvudet från Biltema.


Jag skruvade bort Biltema LNB’t, monterade ett Sat-CR-24 samt drog nya kablar.


Det blev i alla fall nån dB bättre signalkvalitet.

10,778 GHz vertikalt och 10,778 GHz horisontellt är en bra frekvens för att justera in polarisationen exaktI vardagsrummet satt Nelly och väntade.

En koll av vad det blev för signal till Smart-boxen i vardagsrummet.

Du kollar väl signalen i gillestugan också, undrade Nelly.


Det blev bra signal även i gillestugan men tyvärr måste Nelly vänta till husse har köpt en ny TV.


20210825 – Justering av en Canal Digital parabol.

Vid minsta lilla regnväder blev det störningar och sen försvann bilden, så kunden kontaktade mig för åtgärd.

När jag kom dit såg jag att kabeln hängde samt att vattenskyddet på mikrovågshuvudet inte var nerdraget.

En koll av signalen innan jag rörde något visade mycket dålig signalkvalitet.

Jag justerade parabol och polarisation och fick mycket bra signalkvalitet.

Jag drog ner vattenskyddet och satt fast kabeln med ett par buntband.

Nu visade den vita satellitmottagaren 100% signalkvalitet på rubbet.

Men kabeln bör bytas och läggas i slang, för den kan gå av om den fryser fast i snön i vinter.

Taket är renoverat i somras men som vanligt har inte takplåtfirman lagt ner någon slang till antennkabeln. Jag behöver inte ens nämna vilket företag det är för alla är lika dåliga på det.

Nu är det i alla fall fixat så om inte snö och is drar med sig kabeln kan de kolla på TV utan irriterande störningar.


20210823 – Åtgärd av en allmänt dålig Canal Digital anläggning.

Kunden kontaktade mig för att det blev störningar så fort det blev lite sämre väder.

En koll inomhus visade att det var dålig signalkvalitet på rubbet.

En koll utomhus visade att det var monterat av någon som hade fuskat ganska mycket. Det fattades en skruv till höjdjusteringen, men det var allvarligare att det fattades en klamma runt väggfästet. För de dubbla klammerna har även till uppgift att hålla ihop väggfästets 2 delar.

Här syns det att klammern äter sig in i plaststycket som håller ihop delarna av väggfästet.

Det satt även ett gammalt Quad-mikrovågshuvud med 4 st. universalutgångar. Vattenskyddet för F-kontakterna saknades också.

Men det värsta var nog att fästet var kass och det hade den förra montören bara tejpat istället för att byta ut.

Parabolen var även skymd av trädet. Jag har ritat en stjärna där satelliterna är.

Eftersom att allt var dåligt monterade jag nya prylar där det inte fanns något skymmande träd.

Så här ska det se ut när klammerna även håller ihop väggfästets 2 delar.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal med mycket bra vädermarginal.

Så här ser det ut med alla 4 Sat-CR användarbanden aktiverade.

Så nu kan den här kunden kolla på TV även när det är dåligt väder och det är ju bra för det är helst då man kollar på TV, eller hur 🙂


20210819 – TV’n i fel läge.

Den här kunden hade lite problem att välja rätt ingång på TV’n och väljer man antennläget kommer det upp en skylt som säger “ingen signal”. Men om man väljer HDMI1 kommer bilden från den vita satellitmottagaren.

Det var en gammal parabol och gamla mikrovågshuvuden, men så länge som signalen är OK fick det duga.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till den vita satellitmottagaren.

Jag ändrade bildinställningen i den vita boxen så att det blev en äkta HD-bild, sen förklarade jag varför man byter mellan TV-läge, HDMI1 och HDMI2 i TV’n.


20210819 – Svart bild med OnePlace.

Den här kunden trodde att signalen var dålig för bilden svartnade ibland, trots att han hade både en ny stor 75″ Samsung TV och en ny OnePlace-mottagare.

Gamla mikrovågshuvuden.

Triax-mikrovågshuvudet som användes var helt OK, men det som har varit till satelliterna på 4,8 grader öst har sett sina bästa dagar.

En snabbkoll innan jag rörde något visade att det var 15,9 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt.

Efter lite finjustering av framförallt polarisationen fick jag 17,7 dB i MER-värde på 10,778 GHz vertikalt. 1,8 dB bättre låter inte så mycket, men när 3 dB är en fördubbling har 1,8 dB stor betydelse.

En koll i vardagsrummet visade helt OK signal, så om signalen svartnar måste det bero på att den nya OnePlace-mottagaren är defekt.


20210819 – HDCP problem.

Den här kunden hade en vit satellitmottagare men det var omöjligt att få nån bild för det kom bara upp en skylt om att signalen var HDCP skyddad, som är en form av digitalt kopieringsskydd. Kunden hade 3 st. TV-apparater, men det var samma problem på alla, så han måste köpa en ny modern TV som klarar av detta.

Parabolen monterade jag för länge sedan. Jag minns inte exakt, men 20 år är det säkert.


Men signalen var inte helt perfekt och det beror på att björkarna har vuxit upp så de skymmer en del.

Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliterna finns. På bilden ser det dock ut som att träden står nån meter framför parabolen, men de står faktiskt cirka 30-40 meter ifrån.


20210816 – TV’n funkade ej med Sat-CR.

Enligt felanmälan var det dålig signal till Canal Digital eftersom bilden pixlade ibland. Troligen skymde träden så det kanske skulle bli aktuellt att flytta parabolen.

När jag kom till kunden började jag med att kolla signalen som förvisso var lite dämpad av en tall.
(Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliterna är)

Lite klent men ändå 6,2 dB i marginal till störningarna på den svagaste transpondern är godkänt.

En koll i vardagsrummet visade att signalen inte försämrades genom kabeln.

Först trodde jag att satellitmottagaren som är inbyggd i Samsung TV’n var defekt, men sen kom jag på att TV’n inte stödjer Sat-CR signal, så jag bytte mikrovågshuvud.

Så här ser spektrumet ut på UB01.

En ny koll i vardagsrummet visade att det blev aningens sämre signalkvalitet med Triax mikrovågshuvudet, men nu funkade det utan störningar och tallen ska de ta ner.

Huset ligger fint vid vattnet så jag fick i alla fall lite sjöutsikt på jobbet 🙂


20210812 – Snuttan och Tarzan har flyttat ut på landet.

Den 2 april 2020 monterade jag Canal Digital åt Snuttan och Tarzan men nu hade de flyttat ut på landet, så de ville ha hjälp att få igång TV’n.

Snuttan hade tagit med parabolen men att montera den ville hon ha hjälp med.

Jag hittade ett bra ställe på den soliga söderväggen.

Efter att jag hade dragit in kabel till vardagsrummet gjorde jag en dokumentation av signalen.

Nu ska jag gå in och kolla på TV, tyckte Snuttan när jag var klar.


20210812 – Träden skymde Hotbird-satelliterna.

En kund som tar in de tyska kanalerna från Astra 19,2° öst ville även se italienska kanaler som sänder från Hotbird 13° öst, så jag tog med en större parabol och körde till kunden.

Först en koll av den befintliga signalen från transponder 1 på Astra 19,2° öst. Det var bara 9,8dB i MER-värde samt att mikrovågshuvudet hade lite frekvensfel.

Men det visade sig vara omöjligt att hitta Hotbird på 13 grader öst för träden skymde satelliterna.


Jag hittade nästa satellit som ligger på 10 grader öst.

Det var bara att justera tillbaka parabolen till Astra på 19,2 grader öst, men jag lyckades i alla fall få 2 dB bättre än vad det var från början.

Nu har kunden två alternativ. Antingen fälla träd eller att gjuta fast ett rör längre bort i trädgården så att signalen går in över träden. När något av detta är fixat ska jag återkomma och installera.


20210811 – Träden skymde satelliterna till Viasat.

De håller på att byta panel på huset så de tog bort parabolen, men vid återmonteringen lite högre upp fick de ingen signal. Det visade sig att en gren på trädet skymde signalen. När parabolen satt lite lägre gick antagligen signalen in under grenen, men det hade aldrig varit riktigt bra.

En datalogg av signalen visade att den är ganska usel.

11,265 GHz vertikalt gick inte in alls.

11,265 GHz horisontellt gick inte ibland, men försvann rätt var det var.


Kunden ska ta ner det skymmande trädet och då kommer säkert signalen.

Men att justera parabolen till 0,8° väst blir intressant, för att inte säga ganska omöjligt utan att ta ner ytterligare träd.


20210811 – Byte av mikrovågshuvud till Viasat.

Signalen blev allt sämre för att tillslut försvinna helt. Det visade sig att locket på mikrovågshuvudet var spräckt så det hade läckt in vatten. Jag bytte mikrovågshuvud och justerade parabolen mot Astra 4.8° öst. Men att justera parabolen till 0,8° väst blir intressant, för att inte säga ganska omöjligt med de skymmande träden.

Justerat och klart.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal.


20210810 – Åtgärd av Sat-CR-konflikt.

Den här kunden hade problem med att få 4 st. vita boxar att fungera samtidigt. Han fick ett nytt mikrovågshuvud av Canal Digital, eller numera Allente, som han hade bytt själv, men det funkade ändå inte så han kontaktade mig.

När jag kom dit såg jag med blotta ögat att polarisationen var felinställd.


En koll av signalen innan jag rörde något.

Jag justerade ….

En ny mätning som visade bra signalkvalitet.

I vardagsrummet ställde jag in antenninstrumentet på UB01 och mätte signalen, sen kollade jag att UB01 var inställt i den vita boxen.

I biorummet ställde jag in antenninstrumentet på UB05, mätte signalen och programmerade in UB05 i satellitmottagaren. Längst till höger på spektrumet såg jag även att UB02 var aktiverad.

Det blev bra signal i biorummet.

Sen kollade jag signalen från UB02 i sovrummet.

Gästrummet hade ganska kort kabel så jag valde UB03 som ligger ända uppe på 1680 MHz.

Nu blev det bra även i gästrummet.

Det är alltså mycket viktigt att inte använda samma Sat-CR-användarband i olika satellitmottagare som är kopplade till samma mikrovågshuvud för då blir det konflikt. Om du vill veta mer om de olika frekvensbanden och dess frekvenser kan du läsa här.


20210721 – Träd skymde signalen.

Den här kunden fick störningar allt oftare och för några veckor sedan försvann bilden helt och hållet.

En montör från Canal Digital eller numera Allente hade lämnat kabeln hängande utan att dra ner väderskyddet på mikrovågshuvudet.

Jag justerade och hittade i alla fall Thor-satelliterna, men det var väldigt dålig signal.

När jag berättade för kunden att en gran skymde satellitsikten gick han och hämtade motorsågen.

Lite trädfällning senare så blev det bättre 🙂

En ny koll visade att det blev ganska bra. Men det syntes att signalen inte var helt stabil och det är ett tecken på att något träd fortfarande skymde signalen lite.

Justerat och klart.

En koll i sovrummet visade att signalen till OnePlace-mottagaren blev godkänd.


20210721 – Inkoppling av OnePlace.

Den här kunden ville ha hjälp med att dra in en kabel till sovrummet samt att koppla in den nya OnePlace-mottagaren.

Förutom att den tidigare montören hade fuskat och inte dragit ner väderskyddet på mikrovågshuvudet såg jag att det fanns 2 kablar anslutna, varav den ena faktiskt gick till sovrummet.

Såna här märlor får inte användas till koaxialkabel.

Dessutom är det fult att dra kablar tvärs över panelbrädorna.

En koll av signalen från den befintliga kabeln i sovrummet visade att signalkvaliteten var ganska bra, men lite bättre skulle jag nog kunna få.

Medan OnePlace-mottagaren uppdaterades gick jag ut för att justera parabol och polarisation. Jag märkte då att signalen var något skymd av träden. (Jag har ritat en stjärna där jag uppskattar att satelliterna ligger)

En ny koll i sovrummet visade att jag fick lite bättre signal.

För att få signal utan skymmande träd föreslog jag att flytta parabolen till ett skorstensfäste. Lämpligtvis när de ska måla om huset, för då är parabolen ändå i vägen.


20210715 – Återmontering av parabol efter husmålning.

Den här kunden har jag besökt tidigare, men nu hade de skruvat ner parabolen för att måla om huset.

Det visade sig att den gamla parabolen var skadad så jag monterade en ny.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal.


20210714 – Koll av Canal Digital efter åska

Efter ett kraftigt åskväder försvann signalen till kundens 2 vita satellitmottagare så både han och jag misstänkte att det var fel på mikrovågshuvudet.

Men det fanns faktiskt signal.

En koll i vardagsrummet visade godkänd signal, så tyvärr var felet att bägge vita boxarna hade gett upp.

Om inte Canal Digital hade avslutat samarbetet med mig, bara för att jag var kritisk mot att de inte har höjt ersättningen till oss installatörer på 16 år, hade jag kunnat leverera 2 st. nya satellitmottagare direkt. Men nu måste kunden beställa dem själv och få dem hemskickade via posten.


20210713 – Återmontering av Canal Digital

Jag monterade Canal Digital åt den här kunden 20180717 men sen blev han övertalad av en säljare att byta till Viasat, vilket han ångrade så jag skruvade bort Viasat-parabolen.

Kunden hade sparat TD64-parabolen så den monterade jag igen.

En koll i vardagsrummet visade att det blev bra signal till Smart-boxen.


20210713 – Justering av Viasat till Thor-satelliterna

Kunden hade fått parabolen omjusterad och satellitmottagaren uppgraderad hemma i villan, men i sommarstugan var parabolen fortfarande inställd mot Astra på 4,8 grader öst, så det blev ingen bild på Viasats kanaler. Parabolen satt högt upp och det var höga träd som såg ut att kunna skymma Thor-satelliterna på 0,8 grader väst.


Jag gjorde en koll av signalen från Astra på 4,8 grader öst.


Jag nådde inte ens upp till parabolen så jag vred maströret för att hitta Thor-satelliterna.

Men precis som jag befarade skymdes Thorsatelliterna av en gran så det blev lite svag signal.


En koll i vardagsrummet visade att transpondern som sänder från 12,111 GHz vertikalt var svagast.


Dessa kanaler kommer att försvinna först när det blir dåligt väder för det blev bara 2,4-2,8 dB i marginal till störningarna.

Men att fälla fler träd var inget alternativ utan det blir snarare att koppla in fritidshuset till områdets fibernät.

Huset ligger fint vid sjön så när de inte kan kolla på TV kan de njuta av utsikten.


20210701 – Justering av polarisation och programmering.

Signalen från parabolen försvann så kunden kontaktade Allentes kundsupport som trodde att mikrovågshuvudet hade gått sönder. Nån tekniker ville de inte skicka, men de skickade ett nytt mikrovågshuvud av en annan typ som skulle vara enkelt att byta.

Att skruva dit mikrovågshuvudet var inte så svårt, men att justera det utan instrument är verkligen inte bara.

När jag kom till kunden så var polarisationsinställningen fel så det blev bara 7,5 dB i MER-värde på 12,437 GHz horisontellt.

Jag justerade polarisationen och fick 15,7 dB.


Justerat och klart ute ….

Sen gick jag in i köket för att göra en kontrollmätning. Men det visade sig att den vita satellitmottagaren i TV-rummet var på så den störde ut användarband 01.

Kunden drog ur elkabeln till boxen i TV-rummet och då funkade det utan konflikt.
När jag var klar programmerade jag in användarband 02 i den vita boxen i köket.

I TV-rummet blev det bra signal och sen programmerade jag in användarband 01 i den mottagaren.

Här syns det att instrumentet är inställt på användarband 01 medan användarband 02 som syns till höger är satellitmottagaren i köket. Programmerar man båda på samma användarband blir det konflikt.

Men det är faktiskt dåligt gjort av Allente att bara skicka ut ett mikrovågshuvud utan noggranna instruktioner om hur man programmerar in de olika användarbanden. Dessutom undrar jag hur Allente tror att kunden ska få bra signalkvalitet utan ett professionellt antenninstrument?

Om du vill veta mera om Sat-CR-24 mikrovågshuvudet och användarbanden kan du läsa här.


20210629 – Felsökning av Canal Digital anläggning.

Den här kunden hade 2 st. satellitmottagare – en Smartbox i vardagsrummet och en vit TNR-2850-ST i sovrummet. Problemet var att den vita mottagaren indikerade kortslutning och bilden från Smartboxen hade irriterande pixlar, så kunden trodde att det var fel på mikrovågshuvudet.

Jag började med att kolla signalen men den var det faktiskt inget fel på.


Jag klättrade upp på taket för att kolla parabolen och fintrimma polarisationen.

Jag fick cirka en halv dB bättre MER-värde, men en halv dB är inte “bara” när 3 dB är en fördubbling.

Justerat & klart.

En ny koll i vardagsrummet och i sovrummet.


Tillslut kom jag på att när den vita boxen var ansluten till elnätet så kom störningarna på Smartboxen. Jag trodde då att det kunde vara fel på nätdelen så jag hämtade en ny nätdel i bilen och testade med den. Men störningarna återkom, så det var ett mystiskt fel i den vita boxen.

Men nu var det inte bara att koppla in en ny mottagare för den vita boxen var kopplad med en scartkabel till en gammal tjock-TV i sovrummet och de nya satellitmottagarna har endast en HDMI-utgång. Dessutom kunde jag inte leverera en OnePlace-mottagare eftersom Allentes installationsmanager kastade ut mig när jag klagade på att de inte har höjt ersättningen på 16 år.

Så jag sa till kunden att jag skulle kolla på lagret om jag hade nån begagnad vit box med scartkontakt, men senare ringde kunden och berättade att han hade fått en bra deal av Allente som skulle skicka ut en ny OnePlace-mottagare. Hur de löser detta med TV’n återstår dock att se. Förvisso finns det adaptrar från Scart till HDMI, men för att få bäst bild krävs det ändå en nyare HDTV.


20210624 – Åtgärd av en allmänt dålig Canal Digital anläggning.

En kund fick dålig signal och misstänkte att ett skymmande träd var orsaken vilket var delvis rätt.

Men även om det inte hade funnits ett skymmande träd hade jag inte justerat parabolen eftersom den satt väldigt dåligt monterad.

Finn fem fel! Montören som hade monterat parabolen hade gjort många fel så parabolen satt väldigt instabilt.

En eltejpad skarv är inte heller bra.

Jag kopplade in instrumentet för att se hur dålig signalen var.

Det var verkligen dåligt.

Jag skruvade bort den gamla TD78 parabolen.

Eftersom det var fel duoblock så kunde jag lika gärna byta hela parabolen.

Monterat, justerat & klart.

Nu blev det bra signal.

TD65 parabolen tog jag från Canal Digitals, eller numera Allentes lager, men den kan de bjuda på tycker jag.

Jag återanvände både mikrovågshuvud och kablar.

En koll i sovrummet och TV-rummet visade att det blev mycket bra signal.


20210623 – Koll av signal till Viasat, eller numera Allente.

En kund tyckte att han saknade kanaler så han bad mig kolla signalen från parabolen.

Det satt ett Quad mikrovågshuvud med 4 utgångar varav 3 kablar gick till 3 olika Viasat-mottagare.

Jag kollade i köket och konstaterade att signalen var helt OK. Visst hade jag kunnat förbättra signalen något, men snart ska kunden ändå få det fixat gratis eftersom en DishTurn är på gång. Om sen parabolvridaren lyckas är en annan sak, men om det blir dåligt så får jag göra om det och sen kan kunden kräva Allente på ersättning för fakturan han får från mig.


20210615 – Strul med en ny OnePlace-mottagare.

En kund beställde och fick hem en ny OnePlace-mottagare men fick den inte att funka, så han ville ha min hjälp.

När jag kom dit kollade jag signalkvaliteten som visserligen var lite dålig, men ändå tillräcklig för att få en störningsfri bild på TV’n.

Jag justerade parabolen och fick bättre signal, men p.g.a. skymmande träd gick det inte att få så bra som det brukar bli.

Jag har ritat stjärnan där jag uppskattar att satelliterna finns.

Men trots att OnePlace-mottagaren visade godkänd satellitsignal i menyn gick det ändå inte att få bild, så jag ringde Allentes tekniska-support där jag pratade med en tekniker som föreslog att jag skulle byta mikrovågshuvud trots att det var godkänd signal. Så jag bytte till ett Sat-CR-24 men det funkade fortfarande inte.

Det slutade med att teknikern sa att Allente skulle skicka ut en ny OnePlace-mottagare till kunden, vilket de också gjorde. När kunden fick hem den nya mottagaren så var det bara att koppla in och den startade upp direkt. Detta innebär att om kunden hade fått en fungerande mottagare direkt så hade han sluppit att betala närmare 3 timmar arbete och restid. Men förhoppningsvis får han kompensation av Allente som täcker kostnaden av fakturan från mig.


20210603 – Ett par björkar skymmer satellitsignalen.

När de skulle byta fönster i fastigheten klippte kunden av kablarna som gick igenom karmen till balkongdörren, så jag fick i uppdrag att montera nya F-kontakter.

Parabolen är dock riktigt skymd av några stora björkar, men detta är han medveten om så TV’n nyttjas mest på vintern. Kunden har även dubbla abonnemang så båda satellitpositionerna används.
Bakom den blå stjärnan finns Astra på 4.8°E och bakom den röda stjärnan finns Thor  på 0.8°W. Det blir nog lite problem när de ska utföra en DishTurn eller parabolvridning på det här stället.

Signalen från Astra satelliterna var ganska dålig.

För att inte tala om signalen från Thor, för den var ännu sämre.

Jag tipsade kunden om att skaffa en OnePlace-mottagare för med den kan han få in TV-kanalerna via internet.


20210520 – Många skymmande träd.

Signalen blev allt sämre och när den försvann helt ringde kunden för att boka service, men när jag kom dit såg jag att det var ett hopplöst fall.

Träden skymde riktigt ordentligt. På bilden har jag ritat en blå stjärna där satelliterna är.

Jag zoomade in med kameran för att kolla vad som satt på taket, men att klättra upp och mäta skulle bara vara bortkastad tid. Så kunden fick i uppdrag att ta bort träden, alternativt att skaffa en OnePlace och kolla på TV via fibern.


20210519 – Flytt av parabol inför takrenovering.

Den här parabolen monterade jag 20191220. Då med arbetsorder #969129 åt Canal Digital. Men nu är det takrenovering på gång samt att skorstenen ska kläs in med plåt, så därför måste TV-antennen bort och parabolen flyttas.


Jag monterade den på husgaveln istället.

En koll i vardagsrummet visade bra signal.


20210504 – Bilden började pixla och sen försvann signalen helt plötsligt.

Signalen till Canal Digitals kanaler försvann så kunden trodde att det hade hänt något med parabolen som jag skruvade dit för cirka 20 år sedan.

Jag kollade i vardagsrummet och såg att det var tvärdött, alltså så dött att mikrovågshuvudet inte ens drog nån ström och det tyder på dålig kontakt eller kabelbrott.

Signal fanns det till en TV i sovrummet på övervåningen, så jag började kolla kabeln och hittade en konstig skarv. Troligen har kabeln blivit avkapad när de byggde om huset.

Efter att jag tog bort eltejpen såg jag ett par skarvhylsor som används till el i bilar.

Jag tog bort det felaktiga, monterade en twist-on-kontakt och såg att det fanns signal.


Jag monterade riktiga kontakter ….

… som jag tätade med vulktejp.

Men vid TV’n fanns det fortfarande ingen signal så jag sökte vidare och bakom soffan hittade jag en skarv som inte var riktigt ihopskruvad. Men där fanns det signal i alla fall.

Så jag skruvade ihop skarven ordentligt.

Tillslut fanns det signal i kabeln till Smartboxen, så jag kunde göra en dokumentation.


20210414 – Kiba ville se TV Vlaanderen.

Kiba, som hade flyttat från Belgien till Hofors, ville se TV Vlaanderen som sänder från Astra – 23,5° öst, men det var svårt att hitta satelliten så han bokade service.

Det visade sig att ett träd skymde sikten så jag flyttade parabolen. Dessutom var det plastpanel på huset så det var inte bara att skruva dit ett väggfäste. Men med ett maströr på altanräcket funkade det.

På frekvensen 12,187 GHz horisontellt hittade jag kanalerna.

Det blev 11,5 dB i MER-värde så jag föreslog en större parabol, men den fick duga för det var ändå 4,6 dB marginal till störningarna.

Justerat och klart.

Eftersom det var ett monoblock går det även att få in kanaler från Astra – 19,2° öst.

Men såna här mikrovågshuvuden är svåra att justera, för när man ändrar polarisationsinställningen på den ena positionen ändras inställningen höjdleds på den andra.

Äntligen kan jag se TV där de pratar ett språk jag förstår, tyckte Kiba när jag var klar.

När jag kom hem kollade jag hur mycket signal jag hade från min Toroidal Maximum T90 parabol och den levererade lite mer än dubbel signalkvalitet, så alltså har storleken betydelse 🙂


20210330 – Åtgärd av signal till Canal Digital.

En kund hade dålig signal till Canal Digitals kanaler så de bokade service.

Jag klättrade upp på taket för att felsöka och upptäckte även att det stora väderskyddet försämrade signalen något, så det tog jag bort.

Det fanns dubbla Alps LNB men bara det till Thor-satelliterna var inkopplat.

Jag hittade även en dålig skarv på kabeln.

Jag gjorde en koll av vad parabolen levererade för signal och som ni ser var det ganska dåligt.

Mikrovågshuvudet hade även drivit i frekvens.

Enligt kunden hade signalen blivit sämre efter att blåsväder, så för att kunna dra fast maströret bättre bytte jag till lite grövre klammer.

Jag bytte även till ett Inverto míkrovågshuvud och tog bort allt det andra.

Nu blev det betydligt bättre signal.


En koll i vardagsrummet.

Sen hade de en gammal antenn som gav signal till TV’n i uterummet.

Den signalen var inte så bra men svågern skulle byta den antennen.

Men jag tyckte att det skulle vara bättre att använda antennen de hade på taket.

Men då krävs det en ny kabel för den gamla var lite torr. Vi får väl se om det blir ett nytt besök, eller om svågern byter kabeln.


20210329 – Åtgärd av signal till Canal Digital.

Det var dålig signal till Canal Digitals kanaler så kunden bokade service.

När jag tog loss kabeln från mikrovågshuvudet såg jag att den var bristfälligt monterad. Det vita dielektrikumet ska vara nere i botten på kontakten, alltså jäms med O-ringen.

Stor risk att kabeln glider ur kontakten alltså. Men nu är det fixat, för jag bytte den delen av kabeln närmast parabolen.

En koll visade att det var väldigt dålig signal, så dålig att instrumentet inte ens kunde låsa in på transpondern.

Efter åtgärd blev det bra 🙂


Sen var det bara att kolla signalen inomhus. Det syns att de tjocka molnen och regnvädret dämpade signalen en hel del, för det blev inte lika bra som det brukar bli vid skapligt väder.

Transpondern som sänder dessa kanaler hade sämst signalkvalitet, men det var ändå godkänt.


20210319 – Montering av en ny Canal Digital parabol.

Jag besökte en kund för att fixa en vanlig antenn till de marksända kanalerna, men när jag ändå var där undrade kunden om jag kunde montera det nya mikrovågshuvudet som han hade fått av Canal Digital. Han hade fått det för flera veckor sen, men ParAntService från Norrtälje hade inte kommit dit än och det lär nog dröja ett tag eftersom de har över 20 mil resa till kunden.

– Visst kan jag det sa jag, men sen berättade jag att Canal Digital hade kastat ut mig när jag klagade på att ersättningen aldrig höjdes, så därför kunde jag inte fixa en arbetsorder. Så om jag skulle byta mikrovågshuvudet så skulle han få betala det själv. Det är OK sa kunden, bara det blir gjort.

En kolla av vad det blev för signal från parabolen.

Men dessutom funkade inte OnePlace-mottagaren för det stod att behörighet saknades. Så jag ringde supporten som aktiverade mottagaren så att den visade bild. När jag ändå hade supporten på tråden så frågade jag om jag kunde ta ett fäste till mikrovågshuvudet från Canal Digitals konsignationslager så att det nya mikrovågshuvudet kommer i primärfokus.
– Jag fixar en arbetsorder på en basinstallation, sa Alex på supporten.
– Men det kan du väl inte göra när jag är utkastad, sa jag.
– Jo det fixar jag, sa Alex.
Kunden som stod bredvid hörde hela konversationen och att han skulle få 1500:- avdraget på fakturan eftersom jag skulle få det från Canal Digital.

– När jag ändå har fått en arbetsorder kan jag lika gärna byta hela parabolen, sa jag till kunden.
Så jag bytte parabol och fixade allt, men sen ringde jag till Canal Digital igen för att fråga varför det inte kom ett SMS eller mail med arbetsorder. Som tur var svarade Alex igen, som sa att det inte gick eftersom jag inte fanns med i registret längre.
– Men nu har kunden fått information om att han ska få det fixat och få 1500:- i avdrag på fakturan, sa jag.
Det hela slutade med att Alex tyckte att det var bäst att jag fakturerar Canal Digital 1500:- sen få vi se hur det går med det.

Jag justerade polarisationen för att få ganska exakt lika MER-värde på 11,778 GHz vertikalt och horisontellt.


Så nu har kunden ungefär dubbel signalkvalitet än vad han hade när jag kom dit. Jag informerade också att om de skaffar en hårddisk kan de spela in 3 kanaler samtidigt som de tittar på en fjärde.

Läs hela inlägget här.


20210303 – Träden skymde satellitsikten.

Det var väldigt dålig signal när trädet skymde.

Först en koll där jag såg att 12437-horisontellt bara hade 7,9 dB i MER-värde.

Efter justering lyckades jag få 10,5 dB.

En ny placering kanske, så jag skruvade ner parabolen för att kolla läget.

Tillslut skruvade jag dit ett väggfäste och justerade.

Det blev nästan fritt från skymmande träd.

En ny datalogg visade att det blev ganska bra, men trädet bör nog fällas eller toppas av lite.
Men nu kan de i alla fall kolla på TV utan en massa irriterande pixlar.


20210301 – Åtgärd av Pumas och Villes parabol.

Puma och Ville hade tröttnat på att jaga pixlar så de bokade service av parabolen.


När jag kom dit såg jag att de hade en gammal Triax TD72 med 2 st. mikrovågshuvuden.

Ett Alps Quad mikrovågshuvud var till Thor-satelliterna.

Först en koll av signalen i vardagsrummet.

12427 horisontell var så svag att den inte ens gick att mäta.

På 11247 GHz vertikalt hade styrkan 45,4 dBµV.

Parabolen satt högt upp.

Men som tur var hade Puma en skylift.

Så jag åkte upp i skyliften och kopplade in instrumentet.

Direkt från mikrovågshuvudet hade 11247 GHz vertikalt styrkan 73,9 dBµV. En dämpning på hela 28,5 dBµV ner till vardagsrummet är för mycket, så kablarna måste också bytas.

Efter lite koll såg jag att det gamla fästet inte var stabilt nog så jag monterade ett nytt extra långt fäste eftersom röret måste ut 65 cm. från väggen.

Justerat och klart.


– Nu ser det stabilt ut, tyckte Ville.

En koll i sov- och vardagsrummet visade att det blev mycket bra signal.


– Bra jobbat, tyckte Ville när jag var klar.


20210225 – Justering av parabol till Restaurang Pitcher’s

En firma började renovera taket till ett fläktrum och då skruvade de bort parabolen så restaurang Pitcher’s i Gävle blev utan bild på alla storbilds TV-apparater. Lite panik uppstod, då de har massor av gäster som gärna besöker dem för att äta gott och kolla på sport.

Så i går eftermiddag ringde ägaren och undrade om jag kunde sätta fast parabolen igen så att de fick bild på de stora TV-skärmarna.
– Det fixar jag i morgon, svarade jag.

Idag när jag kom dit såg jag att det var 2 st. optiska mikrovågshuvuden – ett till Viasats kanaler som sänder från Astra 4.8°E och ett till Canal Digitals kanaler från Thor-satelliterna på 0.8°W.


Jag började med att montera maströret stadigare.

Men det ska monteras bort igen om nån vecka när de ska dit med takplåtar, så det blir säkert ett besök till.

Eftersom mitt instrument inte har nån optisk ingång använde jag ett vanligt mikrovågshuvud för att justera parabolen. Kanske dags att lägga till den funktionen nästa gång jag köper ett antenninstrument?

Mätning och dokumentation av signalen pågår ….

Det blev bra signal.

Som synes återstår det en del jobb med taket.

Fixat justerat & klart.

Sen var det bara att knalla ner till restaurangen och kolla att allt funkade vilket det naturligtvis gjorde.

Så nu kan ni gärna besöka Pitcher’s i Gävle där ni kan äta god mat, dricka god öl och kolla in sporten på stora bildskärmar.


20210126 – Justering av en parabol till Canal Digital.

Signalen försvann helt plötsligt så de bokade service.

Det satt ett par gamla mikrovågshuvuden med det var bara Triax Quad mikrovågshuvudet som användes.

När jag klättrade upp på stegen och såg det klena fästet förstod jag varför den hade kommit ur läge.


Hålband är ingen höjdare.

Efter lite justering fick jag till en bra signal.

En koll inne i vardagsrummet visade att det blev godkänd signal till Smartboxen.

Nu är det bara att hoppas att parabolen håller sig i läge till sommaren då jag ska få byta väggfäste och maströr.


20210125 – Justering av en parabol till Canal Digital.

Kunden ringde och sa att han hade kommit åt mikrovågshuvudet så att signalen blev dålig. Jag frågade vad det var för parabol och enligt kunden var den bara några år gammal.

Men när jag kom dit såg jag att det var en minst 20 år gammal Amstrad nätparabol.

Mikrovågshuvudena var dock lite nyare så jag justerade polarisationen och parabolen för att få bättre signal från Thorsatelliterna.

På skärmdumparna nedan syns det att det sänds kanaler både vertikalt och horisontellt på frekvensen 10,778 GHz. Alltså är det perfekt at ställa polarisationen med den frekvensen inställd.


Sen drog jag ner väderskyddet och satt fast kabeln med några buntband.

Jag kollade att kabeln inte var fuktskadad innan jag monterade den.

Jag har inte sett någon som säljer nätparaboler idag.

En koll inomhus visar att det blev bra signal till Smartboxen. Alla transpondrar fick godkänd signal men om jag ska anmärka på något så ser jag att transpondern på frekvensen 12111-vertikalt borde ha 2 dB högre MER-värde. Troligen beror detta på något i mikrovågshuvudet men det är ingen kris för det är fortfarande 8 dB i marginal till störningarna.


20210104 – Åtgärd av en Canal Digital parabol.

Det blev dålig signal till kundens 2 st. OnePlace-mottagare så de bokade service.

När jag kom dit hann jag inte ens koppla in instrumentet förrän jag såg att hela väggfästet med parabol och allt satt löst. Den som hade skruvat dit det enkla 3-bens väggfästet hade bara dragit skruvarna i den 22 mm tjocka träpanelen och missat reglarna, så det blev helt utan gängor i själva trävirket. Det är inte första gången jag ser sånt fusk, men jag undrar hur det är möjligt att göra en sån tabbe? Det syns ju på spikraderna vart reglarna är, så hur svårt kan det vara?

Jag bytte väggfäste till en stabilare variant och sen drog jag dit det med långa franska skruvar rakt ovanför en regel, så nu sitter den stabilt.

Jag bytte även till ett annat fäste till mikrovågshuvudet för att få det i fokuspunkten.

En snabbkoll vid parabolen visade att det blev mycket bra signal.

Efter att jag hade kollat signalen till OnePlace-mottagaren i vardagsrummet programmerade jag in användarband 09, 10, 11 och 12.

Det blev bra signal till mottagaren i gillestugan också, men här programmerade jag in användarband 13, 14, 15 och 16. Det gäller att ha olika användarband på alla satellitmottagare som är anslutna till samma mikrovågshuvud.

Klicka här om du vill läsa mer om Sat-CR-24 mikrovågshuvudet och dess egenskaper.


Kommentarer inaktiverade.